Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Derfor måtte FIS droppe skiathlon

Norsk drømmeøvelse fjernet fra verdenscupen: - Beklagelig

FIS beklager overfor Dagbladet at skiathlon er fjernet fra verdenscupprogrammet kommende sesong. Dette skaper nye utfordringer for norsk langrenn og kommende uttak. Nå får Lillehammer et tungt ansvar av FIS.

INGEN SKIBYTTER: Therese Johaug og Heidi Weng er begge glad i fellesstart med skibytte (skiathlon), men får ikke gå øvelsen i verdenscupen kommende sesong. Dermed blir det ingen generalprøver internasjonalt i denne øvelsen før VM. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
INGEN SKIBYTTER: Therese Johaug og Heidi Weng er begge glad i fellesstart med skibytte (skiathlon), men får ikke gå øvelsen i verdenscupen kommende sesong. Dermed blir det ingen generalprøver internasjonalt i denne øvelsen før VM. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Skiathlon er en rå øvelse, så jeg håper å få gå den øvelsen mer, skriver Emil Iversen i en SMS til Dagbladet torsdag formiddag.

Men det kan bli lenge til neste gang Iversen og resten av verdenseliten får gå den svært populære langrennsøvelsen.

- Det er beklagelig, sier langrennssjef Vidar Løfshus til Dagbladet.

Fellesstart med skibytte, populært kalt skiathlon, er nemlig fjernet fra verdenscupprogrammet i den kommende 2018/19-sesongen.

- Dessverre er det ikke skiathlon på verdenscupkalenderen kommende sesong. Det var ikke komiteens intensjon at dette skulle bli utfallet. Det er beklagelig, sier FIS' renndirektør Pierre Mignerey til Dagbladet.

GJENNOMBRUDDET: Petter Northug vant sine første store triumfer i fellesstart med skibytte, her etter sin første verdenscupseier i karrieren på denne distansen i Falun i 2006. Foto: Ulf Palm / SCANPIX SWEDEN Kod 9110
GJENNOMBRUDDET: Petter Northug vant sine første store triumfer i fellesstart med skibytte, her etter sin første verdenscupseier i karrieren på denne distansen i Falun i 2006. Foto: Ulf Palm / SCANPIX SWEDEN Kod 9110 Vis mer

En norsk drømmeøvelse forsvinner dermed ut av verdenscupprogrammet kommende sesong.

Enestående resultater

Martin Johnsrud Sundby har eksempelvis rekka 2-1-2-2-1-2-1-1-1-2 i de ti siste konkurranse av dette formatet. I de to siste skiathlon-øvelsene Sundby har blitt slått, er det nordmennene Simen Hegstad Krüger og Johannes Høsflot Klæbo som har klart det.

Therese Johaug har rekka 2-1-1-1-1 på distansen. I perioden etter at hun ble utestengt har Marit Bjørgen resultatene 2-1-4-1 å vise til. I det ene rennet Bjørgen ble nr. 4, ble for øvrig Heidi Weng nr. 2 og Ragnhild Haga nr. 3. Med andre ord har Norge levert minimum en 2. plass i samtlige skiathlon-øvelser internasjonalt mellom OL i Sotsji og OL i Pyeongchang, på begge kjønn.

TIL TOPPS: Johannes Høsflot Klæbo vant i sitt første forsøk på fellesstart med skibytte (skiathlon) i verdenscupen på Lillehammer i fjor, foran Martin Johnsrud Sundby og Hans Christer Holund. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
TIL TOPPS: Johannes Høsflot Klæbo vant i sitt første forsøk på fellesstart med skibytte (skiathlon) i verdenscupen på Lillehammer i fjor, foran Martin Johnsrud Sundby og Hans Christer Holund. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix Vis mer

Weng har også en knallsterk internasjonal resultatrekke på distansen før 9.-plassen i Pyeongchang: 2-5-3-3-1-2-2 er hennes fasit. Her må det presiseres at alle øvelser for så vidt er gode for Norge, men skiathlon har passet de allsidige norske utøverne med gode avslutningsferdigheter og stor kapasitet spesielt godt. Det er også en øvelse som er svært populær både å gå og se på.

Historisk sett har dette også vært en meget attraktiv øvelse for Petter Northug, som vant sitt første NM-gull, sin første verdenscupseier og sitt første individuelle VM-gull på denne øvelsen, fellesstart med skibytte. Mosvik-ekspressen har foreløpig ikke besvart Dagbladets henvendelse om tematikken.

I tillegg gikk Johannes Høsflot Klæbo til topps på sitt første skiathlon-renn i verdenscupsammenheng, mens Finn Hågen Krogh vant sin første individuelle mesterskapsmedalje på distansen og har overfor Dagbladet omtalt skiathlon som den kuleste distansen å gå.

FIS' forklarer

Pierre Mignerey er renndirektør i det internasjonale skiforbundet (FIS). Til Dagbladet forklarer han hvorfor skiathlon ikke er en del av verdenscupprogrammet i 2018/19-sesongen.

- Hva skjedde?

LANGRENNSDEBATTEN: Landslagstrener Tor Arne Hetland letter på sløret om Petter Northugs framtid og relasjonen deres. Hetland forteller også om hva som gikk galt med Finn-Hågen Krogh, OL-eventyret og hvorfor Norge har tapt terreng i klassisk langrenn. I panelet er også Esten O. Sæther og Øyvind Godø. Video: Per Ervland Vis mer

- Saken er sammensatt: Skiathlon er den mest krevende øvelsene å organisere og arrangere. Man trenger en stor arena, man trenger to ulike traseer på 3,75 kilometer (én for hver stilart), man trenger spesialutstyr for å sette opp byttestasjonene og man trenger å ha nok snø til å dekke to løper på 3,75 kilometer, sier Mignerey til Dagbladet.

- Bare et fåtall arrangører har infrastrukturen som kreves. Kostnadene for TV-produksjon er også høyere ved skiathlon enn de fleste andre øvelsene, fordi to såpass lange løyper må bli dekket.

- Totalen gjør at skiathlon definitivt er den vanskeligste å arrangere i verdenscupen rent økonomisk og organisatorisk. I tillegg er det veldig mange andre hensyn å ta for at totalen i sesongen skal gå opp, forklarer franskmannen.

Lillehammer må redde skiathlon

FIS setter nå sin lit til Lillehammer som arrangør for at skiathlon ikke skal dø helt ut i framtida.

- For å unngå at dette skal skje igjen, har komiteen blitt enig med Norges Skiforbund om at Lillehammer vil arrangere skiathlon i 2019/20-sesongen og i kommende sesonger etter det. Konsekvensen av det blir at Lillehammer ikke lenger får arrangere minitourer annethvert år. Nå blir det Ruka hvert år, sier Mignerey til Dagbladet.

- Blant dagens verdenscuparrangører er Lillehammer trolig den eneste hvor vi kan være sikre på at de klarer å gjennomføre skiathlon før mesterskap. Derfor er jeg veldig glad for at Norges Skiforbund og Lillehammer tar ansvar for øvelsen i framtida.

Overlever i mesterskap

Mignerey opplyser videre at skiathlon vil leve videre i kommende VM og OL. Det var en reell fare for at øvelsen ville bli helt skrotet fra internasjonal langrenn for all framtid.

- Nå er det 100 prosent sikkert at skiathlon vil overleve på programmet i noen mesterskap til, sier franskmannen til Dagbladet.

- Hvor mange mesterskap da?

- Avgjørelsen er tatt for flere år. Jeg kan ikke si det nøyaktig, men vil tippe at øvelsen lever i de neste to OL-periodene.

Skiathlon er altså på mesterskapsprogrammet framover, deriblant i VM i Seefeld kommende sesong. Men det gås altså ingen verdenscuprenn i VM-øvelsen før mesterskapet. Det betyr få direkte målepunkt for landslagsledelsen når uttaket skal gjøres til denne distansen.

Norsk uttaksdilemma

I fjor ble det gått én skiathlon-øvelse i verdenscupen på Lillehammer der. De fire beste norske herrene der, Johannes Høsflot Klæbo, Martin Johnsrud Sundby, Hans Christer Holund og Simen Hegstad Krüger, ble også de fire som fikk gå distansen i OL i Pyeongchang. Der sørget de for trippelt norsk.

Kvartetten fikk klarsignal allerede i november, opplyste Tor Arne Hetland til Dagbladet i vinter. Nå må landslagsledelsen tenke annerledes i uttaket til skiathlon i VM. Trolig betyr dette at 30 km fellesstart med skibytte i NM vil bli svært avgjørende.

- Hvordan tror du dette skiathlon-laget til Seefeld-VM blir tatt ut nå?

- Vi kan vel bare bruke de samme fra i fjor. Det gikk jo greit, sier en humørfylt Emil Iversen til Dagbladet.

- Men du, Finn, Petter, Niklas, Didrik, Sjur og flere vil vel ha en finger med i spillet her?

- Haha, selvfølgelig! svarer Meråker-gutten.

NM kan avgjøre

Langrennssjef Vidar Løfshus sier:

- Det er selvsagt beklagelig at skiathlon ikke gås i verdenscupen, men også en kjent problemstilling. Sånn blir det nok i framtida også. Arrangørene vegrer seg dessverre mot organisering av skiathlon, sier Løfshus til Dagbladet.

- Hvilke utfordringer gir fraværet av skiathlon i verdenscupen med tanke på samme øvelse i VM?

- Uttaket håndterer vi, svarer langrennssjefen kort.

- Hvor avgjørende blir skiathlon i NM for uttaket til samme øvelse i VM?

- NM med sin beliggenhet blir sentralt i uttaket neste sesongen. Formutviklingen blir som vanlig viktig, opplyser Løfshus.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!