Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Therese Johaug testet positivt:

Norsk ekspert om Johaug-saken: - Omdømmet til norsk langrenn er i fritt fall

Norsk langrenn i krise etter ny dopingsak. 

TESTET POSITIVT: Therese Johaug  har testet positivt etter bruk av en leppekrem. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
TESTET POSITIVT: Therese Johaug  har testet positivt etter bruk av en leppekrem. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nyheten om at Therese Johaug har testet positivt etter bruk av en leppekrem, har i dag slått ned som en bombe i langrennsmiljøet.

Langrennsstjernen testet positivt på stoffet clostebol etter bruk av kremen Trofodermin på en solbrent leppe. Solforbrenningen pådro hun seg under høydetrening med langrennslandslaget i Italia i slutten av august.

Johaug-saken kommer bare noen få måneder etter at det ble kjent at Martin Johnsrud er tatt for feil bruk av astmamedisin. Kritikken har allerede haglet fra en rekke langrennsnasjoner denne sommeren.

- Uheldig og alvorlig

Torgeir Bjørn, ekspert i NRK, mener de to sakene er i ferd med å ødelegge omdømmet til norsk langrenn.

- Omdømmet til norsk langrenn er i fritt fall. For mindre enn et år siden var Norge moralens vokter – som var kjent for fremragende dopingarbeid – og nå har vi to saker med to av de fremste langrennsløperne i verden. Det gjør at man nå er mer skeptiske til Norge, og ikke ser på Norge som bedre enn andre, sier Bjørn til Dagbladet.

- Hva var din første reaksjon da du fikk vite om dette i dag?

- Min første reaksjon var at dette egentlig er en fillesak. Men i lys av det som har skjedd den siste tiden med Sundby-saken og med en ny sak som klassifiseres som en dopingsak, er det uheldig og alvorlig, svarer Bjørn.

TO SAKER: Både Martin Johnsrud Sundby og Therese Johaug har nå vært innbladet i uheldige saker. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet
TO SAKER: Både Martin Johnsrud Sundby og Therese Johaug har nå vært innbladet i uheldige saker. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer

- Nitrist

Esten O. Sæther, kommentator i Dagbladet, ble sjokkert da han fikk høre om nyheten torsdag formiddag. Han har fulgt langrennsporten i en årrekke.

- Dette er nitrist Therese Johaug selv, men også for norsk langrenn. Når det gjelder Therese er det lett å skjønne hva jeg prater om. Når det gjelder norsk langrenn er det fordi denne saken kommer på et tidspunkt hvor sporten ikke har så veldig mye mer å gå på med tanke på troverdighet, sier Sæther.

DOPINGSJOKKET: Dagbladets Esten O. Sæther og Tormod Brenna kommenterer Therese Johaugs positive dopingtest. Video: Per Ervland / Dagbladet. Reporter: Lars Bryne Vis mer

Ifølge pressemeldingen fra skiforbundet forsikret landslagslegen Therese Johaug om at kremen var tillatt å bruke. I sommer tok Skiforbundet og tidligere landslagslege Knut Gabrielsen på seg all skyld for dommen mot Sundby

- Jeg er overrasket over at det norske apparatet har gjort disse feilene de har gjort. Jeg har hatt full tillitt til dem tidligere, sier Bjørn og legger til:

- Det kan være tilfeldig med to slike saker på kort tid. Over tid har Norge hatt et meget godt medisinsk apparat. Det er viktig at Norge ikke gjør feil i slike saker, og nå må de skjerpe rutinene, sier Bjørn.

Sæther tror i likhet med Bjørn at det er tilfeldig at norsk langrenn er utsatt for to «legetabber» på kort tid.

- Det er ikke noe i veien med legeteamet som følger langrennslandslaget. Tvert i mot. De er helt sikkert veldig flinke. To feil av to ulike leger forteller ikke noe om et grunnleggende problem, sier Sæther.

En knust Therese Johaug sier i en pressemelding følgende:

- Jeg er helt knust og fortvilet over å ha kommet i denne svært vanskelige, og for meg uvirkelige situasjonen. Jeg opplever dette urettferdig og helt uforskyldt, selv om jeg selvfølgelig er klar over det ansvaret jeg som utøver har for medisinen jeg bruker.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!