Norsk ekspert skal kontrollere om russerne holder dopingløfte

- Jeg er beæret.

FÅR STORT ANSVAR: Rune Andersen skal lede granskingen av Det russiske idrettsforbundet.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
FÅR STORT ANSVAR: Rune Andersen skal lede granskingen av Det russiske idrettsforbundet. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer

(Dagbladet): Etter at Verdens Antidopingbyrå (WADA) avslørte et omfattende russisk dopingmisbruk i en rapport offentliggjort 9. november, ble Russland utestengt av Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF).

For at landets utøvere igjen skal kunne konkurrere, må Det russiske idrettsforbundet (ARAF) vise at de gjennomfører reformer som får bukt med dopingproblematikken.

I dag ble det klart at det er norske Rune Andersen som vil lede IAAFs inspeksjonsgruppe som får i oppgave å påse at det blir gjort.

Stolt Andersen, som tidligere har vært leder for WADA i en årrekke, er stolt over å ha fått oppgaven av president Sebastian Coe.

- Jeg er beæret over å ha blitt spurt av Sebastian Coe om å lede verifiseringprosessen. Jeg har viet livet mitt til å holde sporten ren, og det er på vegne av de uskyldige utøverne som er fremtiden til russisk sport, at vi begynner oppdraget med å passe på at en rettferdig og ærlig konkurranse garanteres.

Med seg i arbeidet får Andersen IAAF-medlemmene Abby Hoffman, Anna Riccardi, Frank Fredericks og Geoff Gardner.

Får skryt Presidenten i Det internasjonale friidrettsforbundet skryter samtidig av nordmannen.

- Etter konsultasjon med WADA vil vi sette klare kravspesifikasjoner for verifiseringprosessen. Inspeksjonsteamet, ledet av den respekterte antidoping-eksperten Rune Andersen, har en ekstraordinær erfaring med å passe på at ARAF oppfyller kriteriene for å igjen kunne sende utøvere til internasjonale konkurranser, sier Coe.