Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Eivind Henriksen og Pawel Fajdel ut mot Ivan Tikhon

Norsk EM-profil ut mot rival: - Jeg gidder ikke å snakke med sånne folk

Etter to norgesrekorder i EM-finalen i slegge hadde Eivind Henriksen all grunn til å være fornøyd. Men både nordmannen og sølvvinner Pawel Fajdek går hardt ut mot rivalen Ivan Tikhon.

KRITISK: Både Eivind Henriksen og polske Pawel Fajdek (foran) langer ut mot rivalen Ivan Tikhon. Foto: Ørn Borgen / NTB scanpix
KRITISK: Både Eivind Henriksen og polske Pawel Fajdek (foran) langer ut mot rivalen Ivan Tikhon. Foto: Ørn Borgen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERLIN (Dagbladet): Eivind Henriksen satte to nye norgesrekorder da det gjaldt som mest i friidretts-EM i Berlin, men medaljen glapp hårfint for det norske sleggehåpet som likevel kunne være stolt over sin sterke 5. plass.

Som ventet sørget Wojciech Nowicki og Pawel Fajdek for polsk dobbeltseier, mens Henriksen klarte å holde kontroversielle Ivan Tikhon like bak seg på resultatlista.

Ivan Tikhon er neppe et navn nordmenn flest kjenner til, men i sleggemiljøet er navnet svært omstridt. 42-åringen fra Hviterussland står med to VM-gull fra 2003 og 2007 i sin 20 år lange karriere, men er minst like kjent for sin mørke dopinghistorikk.

At hviterusseren fikk delta i EM til tross for tidligere dopingdommer, får Eivind Henriksen til å reagere.

- Gidder ikke å snakke med sånne folk

Når Dagbladet spør hva den norske EM-profilen og resten av verdenseliten synes om Tikhons EM-deltakelse, lyser frustrasjonen ut.

UPOPULÆR: Ingen av rivalene vil snakke med Ivan Tikhon. Foto: AFP PHOTO / Andrej ISAKOVIC
UPOPULÆR: Ingen av rivalene vil snakke med Ivan Tikhon. Foto: AFP PHOTO / Andrej ISAKOVIC Vis mer

- Jeg vet ikke helt hvor mange ganger han er blitt dopingtatt, men det er en del ganger. Jeg synes ikke noe om det, sier Henriksen til Dagbladet.

- Jeg vet ikke helt hva som har vært med de dopingprøvene. Det har vært noe prosedyrefeil og greier. Jeg gidder ikke å snakke med sånne folk.

- Dere snakker aldri sammen?

- Nei, svarer Henriksen og forlater intervjuet.

Dagbladet tok kontakt med Ivan Tikhon etter EM-finalen. 42-åringen brukte lang tid til å prate med det hviterussiske pressekorpset og stoppet også opp hos Dagbladet, men ønsket ikke å svare på dopingrelaterte spørsmål.

POLSK DRØMMEKVELD: Wojciech Nowicki og Pawel Fajdek sørget for polsk dobbeltseier i EM-finalen i slegge tirsdag kveld. Foto: AFP PHOTO / Andrej ISAKOVIC
POLSK DRØMMEKVELD: Wojciech Nowicki og Pawel Fajdek sørget for polsk dobbeltseier i EM-finalen i slegge tirsdag kveld. Foto: AFP PHOTO / Andrej ISAKOVIC Vis mer

- Sorry, sa den omstridte EM-stjerna i en høflig tone.

Stygge dopingsaker

Tikhov testet positivt for unormalt høye testosteronverdier etter sleggefinalen i OL i Beijing i 2008. Konsekvensen var at han mistet OL-medaljen. Hviterusseren anket så saken til CAS og fikk likevel beholde bronsen. CAS presiserte imidlertid at Tikhov ikke var fritatt for mistanke og at dommen ikke skulle anerkjennes som en frifinnelse.

I mai 2012 ble nye forbudte stoffer funnet i 42-åringens dopingprøver i retestene fra OL i Aten i 2004. Han ble dermed utestengt fra London-OL i 2012 og suspendert av IOC. I april 2014 annonserte det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) at Tikhov fikk annullert alle sine resultater fra 22. august 2004 til 31. august 2006.

Sleggemiljøet mener at totalen av disse to dopingsakene burde gitt 42-åringen fra Hviterussland livstidsutestengelse fra idretten.

Polsk stjerne: - Jeg vil aldri møte ham igjen

Pawel Fajdek (28) har VM-gull i slegge fra 2013, 2015 og 2017. I går tok han EM-sølv, men i pressesonen etterpå langet han også ut mot rival Ivan Tikhon da Dagbladet nevnte navnet på mannen som ble nummer seks.

- Han må snart gi seg... Det han har gjort er ikke bra for sporten. For meg er han ingen atlet. Jeg vil aldri møte ham igjen, sier Fajdek til Dagbladet.

I pressesonen inne på Olympiastadion i Berlin var det derimot uunngåelig at de to store sleggekasterne møtte hverandre.

- Vi snakker ikke sammen

Begge brukte nemlig mye tid til pressen.

- Vi snakker ikke sammen. Jeg har venner jeg heller bruker tiden min på. Jeg hater når folk jukser. Det gjør meg rasende når folk jukser seg fram. Mange legger ned mange tusen timer med trening. Han ødelegger sporten vår. Han er over 40 år og driver sporten i vanry, sier polakken.

Det ble uansett en jubeldag for Polen - som tok både sølv og gull i øvelsen.

- For meg er dette bra. Jeg har hatt en trøblete sesong med skader og sykdom. Jeg har ikke trent som normalt. Jeg er fornøyd med sølv når Polen også tar gullet. Det er viktig for oss, sier Fajdek

- Hvorfor er Polen så gode i slegge?

- Vi har fokus på jobben og yter vårt beste. Vi har gode tradisjoner. En gang klarer vi kanskje tre medaljer? Vi har jobbet godt gjennom mange år og har et trenerteam som vet hvordan bli best. Vi trener som ett lag, sier Fajdek.

Nær norsk medalje

Én dag håper Henriksen at han kan ta opp kampen med polakkene.

- Jeg har vært i god form hele sesongen, så da var det bare å spisse formen her til mesterskapet. Det er veldig deilig, selv om det er kjipt når det er så kort opp til medalje. For jeg kjente at jeg hadde det inne i dag. Det var veldig nærme, sier nordmannen til Dagbladet.

- Polakkene har vært suverene i verden i flere år. Jeg må bare jobbe videre for å komme opp på det nivået og få flere skadefrie sesonger.