Norsk festdag i Østerrike

Sprintfinalen i Salzburg sentrum i kveld ble helnorsk, og unggutten Håvard Bjerkeli vant. Også jentene imponerte stort!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Maken til kniving om en gjenstående OL-billett.

Festdagen i den østerrikske byen ble norsk fra ende til annen. Bare to ganger tidligere har fire utøvere fra samme nasjon utgjort finalefeltet. Det skjedde i Holmenkollen i mars i år og på Karl Johan i 2001. Samtlige åtte i de to finaleheatene var nordmenn. Begge gangene var det snakk om klassisk.

I friteknikkfinalen i dag spurtslo Bjerkeli Trond Einar Elden. Verdensmester Tor Arne Hetland ble henvist til tredjeplass, mens Morten Brørs endte sist.

- Dette er høydepunktet i karrieren så langt, sa Bjerkeli til NTB.

Fra før har 24-åringen fra Isfjorden vært på seierspodiet en gang; i Kitzbühel sist sesong.

Spesialister

Kampen om OL-plassene har vært i gang lenge. Så langt er det bare verdensmester Hetland som har fått klarsignal. Ifølge sprinttrener Hallstein Bøgseth vil sprintlaget i OL bestå av rene spesialister på disiplinen. Hetland er regjerende verdensmester i disiplinen, selv om han også satser som allrounder.

- Sprint er i ferd med å bli en egen idrett. Det er sjelden andre enn spesialistene som hevder seg lenger. Nå gås det så raskt på prologene at langrennseliten får problemer med å kvalifisere seg. Dessuten er taktikken blitt helt avgjørende, sa Bøgseth etter Norges storeslem.

Håvard Bjerkeli sendte en søknad av dimensjoner med karrierens første verdenscupseier.

- Jeg håper i det lengste. Men sånn for OL-uttakets skyld var det neppe noen fordel at vi var fire nordmenn i finalen. Det skal bli en hard nøtt å knekke for trenerne, mente 24-åringen.

Stor idrett

Nordmennenes erkerival, VM-sølvvinner Cristian Zorzi fra Italia, ble slått ut i kvartfinalen i dag. Mannen som vant sprintrennet i Garmisch-Partenkirchen to dager tidligere, ble spurtbeseiret av Bjerkeli og Trond Iversen på det lange oppløpet i Salzburg.

- Dette er stor idrett! Utrolig mye skal klaffe for at fire mann fra samme nasjon ender i finalen. Dessu ten hadde vi tre mann i semifinalen, sa Bøgseth. Og ikke nok med det: Seks nordmenn tok seg videre til kvartfinalene. Bare Håvard Solbakken og Rune Torseth greide ikke å ta seg videre blant de 16 fremste.

Imponerte

Også jentene imponerte stort i dag. Med et jubelbrøl over målstreken feiret Anita Moen karrierens andre verdenscupseier. Så ringte hun stolt hjem til datteren Karoline (10).

Tre år og 21 dager tok det fra Anita sto øverst på seierspallen i et verdenscuprenn første gang til hun fikk smake suksess igjen. Kanskje ikke så rart at det hastet med å fortelle datteren den gode nyheten. Karoline er nemlig en viktig brikke i veteranens suksess.

- Da jeg hadde et «hvileår» i fjor fikk jeg tilbake motivasjonen til å satse for fullt. Men det har også med familien min å gjøre. Hvor mye tid jeg får sammen med datteren min er helt avgjørende for om jeg går på enda en sesong i langrennssporet, sa Anita Moen til NTB etter seieren i Salzburg.

Gledesbrøl

I italienske Milano 8. desember 1998 gikk hun helt til topps i verdenscupen første gang. Da gikk sprinten innendørs og var et godt stykke unna lørdagens prestasjon. Siden verdenscupdebuten høsten 1987 er det blitt nærmere 20 topp treplasseringer. Da var det kanskje ikke så rart at Anita Moen brølte av glede idet hun krysset mållinjen først lørdag kveld.

- Endelig! Tenkte jeg. Følelsen var utrolig deilig. Nå vet jeg at jeg kan vinne sprintrenn, og da blir også OL-målet litt mer klart. Løypa i Salt Lake City er småkupert og burde passe meg veldig bra, sa 34-åringen etter seieren.

Anita er allerede tatt ut til vinterlekene i USA i februar. Sykdommen hun slet med før jul har sluppet taket. Endelig kan hun rette full fokus mot OL-løpet.

Sprintkurs

Moen hadde selskap av Maj Helen Sorkmo i finalen i Salzburg. 32 år gamle Sorkmo gikk inn til tredjeplass. Toer ble Katerina Neumannova fra Tsjekkia, mens tyske Manuela Henkel endte sist.

- To finaler på tre dager er jeg fornøyd med. Jeg tapte realt i finalen. Det var ikke mer krefter igjen på slutten. Nå får jeg ta meg et kurs i langrennssprint så det kan gå enda bedre, for jeg skulle gjerne vært enda lenger framme, medga Sorkmo etter finalen.

Eva Kjerstadmo hang med til semifinalen og endte til slutt på 7. plass. Ine Wigernæs ble nummer ni, mens Ingrid Narum ble slått ut i kvalifiseringen.

(NTB)

Håvard Bjerkeli fra Isfjorden i Romsdal fortsetter å imponere. Dette bilder er fra tidligere i vinter, da han vant Beitosprinten 10 km friteknikk.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer