Premier League

Norsk fiasko bak Solskjær

I sesongen 1997/98 spilte 23 nordmenn i Premier League. Nå er det fire. I helga var tre av dem ikke engang i troppen.

FØLGES MED ARGUSØYNE: Ole Gunnar Solskjær får stor oppmerksomhet for jobben i Manchester United. Verre er det med de andre nordmennene i Premier League. Foto: NTB scanpix
FØLGES MED ARGUSØYNE: Ole Gunnar Solskjær får stor oppmerksomhet for jobben i Manchester United. Verre er det med de andre nordmennene i Premier League. Foto: NTB scanpixVis mer

MANCHESTER (Dagbladet): Norge har i realiteten bare én mann som spiller fast i Premier League: Joshua King (27). Ellers er det trøbbel over hele linja.

Skuet er sørgelig her i England: Kanskje en sjelden gang dukker en norsk fotballspiller opp i en avisnotis. Det er Ole Gunnar Solskjær for fulle mugger. «Alle» er opptatt av om han klarer å gjenreise Manchester Uniteds storhet. Men fakta er at Norge også har fire spillere i Premier League:

Joshua King i Bournemouth, Mohamed Elyounoussi i Southampton, Ørjan Håskjold Nyland i Aston Villa og Alexander Tettey i Norwich.

SPILLERS FAST: Joshua King i Bournemouth. Foto: NTB scanpix
SPILLERS FAST: Joshua King i Bournemouth. Foto: NTB scanpix Vis mer

I helgas første serierunde var tre av spillerne ikke i troppen. Bare King fikk 90 minutter, da Bournemouth spilte 1-1 mot Sheffield United.

Alexander Sørloth ble før sesongen sendt på lån fra Crystal Palace til Trabzonspor.

Mye penger

- Det er blitt få nordmenn i Premier League. Men forklaringen er naturlig, sier TV 2-ekspert Erik Thorstvedt til Dagbladet.

- Pengene som har kommet inn i Premier League, gjør at klubbene kan hente spillere fra hele verden. Det er litt for mye å forvente at Norge skal være hovedleverandør av spillere. Landslagets renommé spiller inn.

SLITER: Mohamed Elyounoussi i Southampton. Foto: NTB scanpix
SLITER: Mohamed Elyounoussi i Southampton. Foto: NTB scanpix Vis mer

Selv var Thorstvedt i Tottenham fra 1989 til 1995. Det var den gang «Tippekampen» gikk på NRK. Resultatene fra de andre kampene ble markert med et pling. Og du hadde NRK-pionerer som Rolf Hovden, Arne Scheie, Kjell Kristian Rike og Øyvind Johnsen som dro over for å kommentere.

Toppåret var 1997/98. Da spilte 23 nordmenn i Premier League. I dette tiåret markerte Norge seg med å delta i to VM-sluttspill.

SLITER: Ørjan Håskjold Nyland i Aston Villa. Foto: NTB scanpix
SLITER: Ørjan Håskjold Nyland i Aston Villa. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Nordmenn ble sett på som profesjonelle og språkkyndige, men ikke verdens beste til å spille fotball. Jeg tror ikke norsk fotball er blitt sykt mye dårligere de siste åra. Men klubbene ser mer ut i verden, sier Thorstvedt.

Trangt nåløye

Godset-spiller Jonathan Parr kom til Crystal Palace i 2011. Forsvarsspilleren påpeker at nåløyet er svært trangt:

- Du kan diskutere om Premier League er verdens beste liga. Men det er i alle fall den mest attraktive. Spillere fra hele verden har lyst til å være der. Det er spisse albuer, tøff konkurranse og ikke lett å komme seg inn på laget.

SLITER: Alexander Tettey i Norwich. Foto: NTB scanpix
SLITER: Alexander Tettey i Norwich. Foto: NTB scanpix Vis mer

Så hvordan er situasjonen for de fire nevnte nordmennene i dag?

  • King har tillit i Bournemouth og ønsker som vanlig å komme opp i 15–20 mål.
  • Elyounoussi er ute i kulda i Southampton og knyttes til tyrkiske Besiktas.
  • Håskjold Nyland er degradert i Aston Villa. Han skadet akillesen forrige sesong. Tom Heaton er kjøpt inn som førstekeeper.
  • Tettey sliter med leggskade i Norwich.

Elyounoussi, som ser ut til å slite mest, har ikke besvart Dagbladets henvendelse.

HYLLES AV FANSEN: Dagbladet-journalist Tore Ulrik Bratland er på plass i Manchester før kampen mellom United og Chelsea. Vis mer