KVELDENS STJERNE: Mikkel Hansen ble et nummer for stor mot Norge i den siste kampen i gruppespillet. FOTO: Henning Bagger / NTB scanpix.
KVELDENS STJERNE: Mikkel Hansen ble et nummer for stor mot Norge i den siste kampen i gruppespillet. FOTO: Henning Bagger / NTB scanpix.Vis mer

Norge håndball-VM 2019

Norsk fiasko: Han knuste oss!

Tapte for Mikkel Hansen og dansk rutine.

DEN danske superstjernen Mikkel Hansen med hjelp av et par like rutinerte håndballkompiser ble første bråstopp for den norske VM-drømmen. Dette mesterskapet kan fortsatt endte flott selv etter 26 - 30 mot de danske hjemmefavorittene, men etter en slik fiasko er mulig å se at det ennå er for tidlig for et ungt Norge.

For der Danmark med sine mer rutinerte stjerner tok initiativet fra start og beholdt roen nesten hele kampen igjennom, fungerte våre håndballgutter først da tapet var klart og det bare gjenstod ett kvarter.

Da hadde det vært alt for mye Mikkel Hansen på en kveld der han stoppet på 14 mål på 18 forsøk.

DET hender visst at det blir for mye av Mikkel også utenfor banen. Noen sesonger og mesterskap etter gjennombruddet i 2007 måtte daværende landslagstrener Ulrich Wilbæk snakke ham ned fordi lagets store stjerne oppildnet gikk løs på lagkamerater han ikke syntes hadde trøkk nok:

- Jeg har tatt fatt i ham et par ganger for å få ham til å forstå at noen av medspillerne kanskje blir lei seg, fortalte Ulrich om episodene fra dengang.

Spesielt smalt det under semifinalen mot Spania i 2011 da treneren eksploderte mot stjernen sin:

- Hold kjeft og hør etter Mikkel. Du har spilt helvetes dårlig, og det vet du godt. Slutt med å fokusere på de andre. Gå heller ut og spill som du pleier, fortsatte treneren, og som sagt, så gjort. Etter pause var Mikkel Hansen strålende, og Danmark gikk til finalen.

Like overlegen var han denne kvelden også, og da blir det fort den samme suksessen for et lag som fortsatt er et hakk over Norge.

SÅNN klasseforskjell kan være irriterende, men tapet har også med seg en fortelling om tålmodighet. Som for åtte år siden er dette danske ubeseirede mannskapet bygget rundt den samme formidabel offensiv spilleren samt den samme stødige målvakten.

Tilsynelatende urokkelige Niklas Landin var like umulig å passere allerede i 2011 med en serie ville prestasjoner i målet. Altså akkurat som han satte standarden for den danske triumfen mot oss fra første minutt.

MIDT i skuffelsen over ydmykelsen er det grunn til å huske på at dette norske landslaget med sine yngre stjerner fortsatt er på vent. I utgangspunktet har vi jo den samme plattformen for et storlag som danskene med Sander Sagosen og Torbjørn Bergerud, selv om begge hadde en dårlig kveld.

Sagosen scoret sitt første mål etter 45 minutter; omtrent samtidig som Mikkel Hansen etter 13 scoringer opplevde sin andre bom. På omtrent samme tid ble målvakt Bergerud byttet ut med makker Espen Christensen, og først da ble det orden på det norske forsvarsspillet.

FOR dette var den kampen der det meste gikk feil. Den danske taktikken med konsentrasjon rundt Norges spillfordeler nøytraliserte Sagosen fra start, og det norske forsvaret og Torbjørn Bergerud fikk aldri taket på Mikkel Hansen.

Han ble rett og slett for god. Både i et par innspill i tryllekunstklassen og en serie skudd som alltid fant den smarteste veien inn i det norske buret.

FØR pause var det klasseforskjell selv om bredden i det norske laget sørget for at sifrene ikke ble verre enn 14 - 17. Så stokket angrepsspillet seg fullstendig, og all spenning forsvant.

Det var i den perioden den ulike mesterskapserfaringen mellom lagene ble tydelig. Mikkel Hansen fikk enda mer følge av elegante Rasmus Lauge; en annen av de danske spillerne som var med tilbake i VM 2011. Med Lauges nydelige, uanstrengte en-mot-en passeringer, så hjemmelaget virkelig ut som den VM-favoritten Danmark håper på. Det selv om helheten ikke er like imponerende som nivået på disse tre store stjernene.

På dette nivået i håndball tar det gjerne litt tid. Det er derfor Danmark med sine enestående spillere fortsatt jakter på det første VM-gullet.

Men det kan komme nå.

DET kan Norge også. Tapet betyr at vi ikke lenger har alt i egne hender, men vi er likevel i mellomspillet med to poeng mot nye motstandere som Sverige (4 poeng), Ungarn (1) og Egypt (1). I tillegg har altså Danmark også full pott med 4 og Tunisia 0. Da kan målforskjellen i forhold til svenskene fort bli avgjørende, om denne fiaskoen blir rettet opp med tre norske seire. Såpass må et lag med ambisjoner om VM-gull forvente av seg selv.

Det var ikke noe som minnet om slike ambisjoner mot Danmark. Denne kampen var så svak at selv ikke fantastiske Mikkel Hansen holder som unnskyldning.

Og akkurat det sier dessverre mye om en trist norsk håndballkveld.