RYKKER NED: Det var langt mellom topplasseringene da Norge forsøkte å beholde plassen i den øverste divisjonen i EM for lag i friidrett. Det norske landslaget endte sist av de tolv nasjonene.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
RYKKER NED: Det var langt mellom topplasseringene da Norge forsøkte å beholde plassen i den øverste divisjonen i EM for lag i friidrett. Det norske landslaget endte sist av de tolv nasjonene. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpixVis mer

Norsk fiasko i lag-EM: Endte desidert sist og rykker ned

Få lyspunkter.

 Norge endte desidert sist og rykket ned fra Super League i lag-EM i friidrett, men sportssjef Ronny Nilsen var fornøyd med poengfangsten.

Det var langt mellom lyspunktene i konkurransen, da Norge ikke var i nærheten av å hindre nedrykk etter å ha kvalifisert seg for det ypperste selskapet i fjor.

- Vi tar mer poeng enn forventet, men det er dessverre for langt opp. De andre blir for sterke. Det må vi bare erkjenne, sier Nilsen til NTB.

Norsk rekord på 4 x 100 meter lørdag og Karoline Bjerkeli Grøvdals 2.-plass på 1500 meter var høydepunktene.

- Det er viktig å ta med seg høydepunktene. Stafettlaget gjorde det bra, og Bjerkeli Grøvdal leverte en god prestasjon, sier Nilsen.

Med altfor mange bunnplasseringer i de totalt 40 øvelsene de europeiske friidrettsutøverne måtte igjennom, ble det en nærmest uunngåelig 12.-plass. Med 121 poeng var det hele 247,5 poeng opp til Russland som vant.

Meinseth imponerte Stavhopper Eirik Greibrokk Dolve var en av få nordmenn som presterte opp mot sitt beste under Super League-stevne søndag. 20-åringen tangerte sin personlige rekord på 5.45, noe som ga en 5.-plass.

Unggutten Even Meinseth deltok på 200 meter. 19-åringen slettet John Ertzgaards juniorrekord på 21,21 da han løpte inn til 21,13, men måtte se ti utøvere foran seg på resultatlista.

- Vi hadde et ungt lag med mange under 23 år. Søndag ble det satt tre norske ungdomsrekorder. Det lover bra, sier Nilsen.

Sven Martin Skagestad kastet 56,83 i diskos. Det ga han en 7.-plass i øvelsen.

Skuffende De andre norske utøverne levde ikke opp til forventningene. I alle de resterende øvelsene søndag ble nordmennene nummer ni eller svakere. Lørdag ble Ezinne Okparaebo kun nummer sju.

- Ezinne forventet vi i utgangspunktet skulle komme mye høyere. Hun vant sitt heat med -4,6 i motvind, mens i det andre heatet var det bare -1,4, sier Nilsen.

På forhånd var det forventet at Norge skulle få det tøft med å overleve i toppdivisjonen. Norges sterkeste kort, Henrik Ingebrigtsen, måtte stå over stevnet på grunn av skade. Det samme måtte sprinteren Jaysuma Saidy Ndure. Andreas Thorkildsen og Ingvill Måkestad Bovim er langtidsskadd.

- Det påvirket resultatet, men jeg tror ikke vi hadde kommet mye høyere over 40 øvelser, sier Nilsen.

Norges naboland, Sverige og Finland, slår følge med nordmennene til B-divisjonen. 96 poeng skilte Norge og Hviterussland på sikker plass.

(NTB)