Doping:

Norsk forsker vekker oppsikt: - Doping bør være tillatt i toppidrett

Norsk langrenn er har hatt en tung tid med astma-saken og Therese Johaugs positive dopingprøve. Nå mener professor Jan Ove Tangen at doping bør være lov.

INNRØMMET: Therese Johaug har testet positivt på et forbudt stoff. I kjølvannet av den tunge perioden til norsk langrenn kommer et norsk utspill om å gjøre doping lovlig. Foto: Thomas Rasmus Skaug
INNRØMMET: Therese Johaug har testet positivt på et forbudt stoff. I kjølvannet av den tunge perioden til norsk langrenn kommer et norsk utspill om å gjøre doping lovlig. Foto: Thomas Rasmus SkaugVis mer

(Dagbladet): Jan Ove Tangen, professor i idrettsosiologi ved Høgskolen i Sørøst-Norge, mener forbudet mot doping i idretten bør fjernes.

- Den moderne toppidretten har malt seg inn i et hjørne det er vanskelig å komme ut av. Det brukes ulovlige og lovlige midler for å sprenge grenser. Når noen gjør noe ulovlig, sitter utøveren igjen med hele ansvaret. Det er blitt vanskelig å avgjøre hvor grensen skal gå, sier Tangen til Dagblaet.

Tangen ytret først sitt synspunkt i en kronikk på forskning.no med tittelen: «Doping - den ultimate løsningen i toppidretten».

PROFESSOR: Jan Ove Tangen. Foto: HIT.no
PROFESSOR: Jan Ove Tangen. Foto: HIT.no Vis mer

Det kontroversielle utspillet vekker oppsikt i idrettsmiljøet.

- Hans argumentasjonsrekke er fjernt fra realiteten, i alle fall i den medisinske verden, sier dopingjeger Inggard Lereim til NRK, som først omtalte saken.

Dagbladets kommentator Esten O. Sæther rister også på hodet.

- Å legalisere dop, er det samme som å spille bingo med utøvernes helse. Dessuten er det en reinspikka umenneskeliggjøring av toppidretten. Der det er riktig å diskutere hvordan vi skal ta vare på det menneskelige midt i kravet om resultater, viser nettopp Therese Johaug-saken igjen at det ikke er dopete roboter som konkurrerer for Norges ære, sier Esten O. Sæther, Dagbladets sportskommentator.

- Idrett er farlig

Professor Tangen innrømmer at en lovliggjøre doping blir det samme som å innrømme at antidopingarbeidet gjennom tiår har feilet.

- Jo, men har antidopingarbeidet noen virkning overhode? Vil antidopingarbeidet hindre at folk forsker på å finne noe måter for å prestere bedre. Det tviler jeg på, sier Tangen til Dagbladet.

- Vil ikke ditt forslag føre til store helseproblemer?

DOPINGJEGER: Inggard Lereim. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
DOPINGJEGER: Inggard Lereim. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX Vis mer

- Det er mye som er farlig i idretten. Vi kan ikke si at toppidrett er sunt. Det er mange dødsfall, i for eksempel boksing og alpinbakken. I tillegg til skader som varer livet ut. Helseargumentet fungerer ikke, sier Tangen.

- Bruk av doping over tid er vel skadelig for kroppen?

- Det er overdreven mengde som er problemet. Det handler om å ha et medisinsk støtteapparat som kontrollerer bruken, sier Tangen.

- Så for eksempel EPO og bloddoping skal være lov i kontrollerte former?

SPORTSKOMMENTAOR: Dagbladets Esten O.Sæther. Foto: Bjørn Langsem
SPORTSKOMMENTAOR: Dagbladets Esten O.Sæther. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

- Ja.

Tangen fortsetter:

- Skal antidopingarbeid bli tatt på alvor så må politiet og påtalemyndigheten kobles inn. Hva skjer med de som bryter reglene? Da må vi se hvor høyt det prioriteres, sier Tangen.

- Dopingjeger Lereim sier dine argumenter er fjernt fra realiteten?

- Det må han gjerne mene. Lereim er en sentral person som har bygd sin identitet rundt dette arbeidet. Jeg er en sosiolog som ser det fra mitt ståsted, sier Tangen.

Paradoks

Forskeren og professoren mener at antidopingarbeidet og krigen mot doping er på nivå og like intens som toppidrettsutøvernes kamp om medaljer.

Slik forklarer han det i sin kronikk:

«Det samfunnet oppfatter som et problem, oppfattes i deler av toppidretten som den ultimate løsningen på den grunnleggende utfordringen: å prestere stadig bedre og sikre seieren. Doping er både et problem og en løsning, altså et paradoks. Men paradoks er vanskelig å løse, for ikke å si umulig. Så langt har toppidretten forsøkt å løse paradokset ved å skyve ansvaret over på den enkelte utøver, samt karakterisere de som har forbrutt seg som juksemakere», skriver Tangen i kronikken.

Han skriver videre:

«I stedet for å ta tak i det egentlige problemet - nemlig jakten på seieren og de grensesprengende prestasjonene - forskyves problemet til et annet nivå, i dette tilfellet utøvernivået. Utøvere er feilaktig de eneste som gjøres ansvarlig for eventuelle brudd på dopingreglementet. Trenere og ledere slipper stort sett unna. Det samme gjør publikum, sponsorer og massemedier som vitterlig er med på å skru forventningene til værs. Og politikere utformer en politikk hvor toppidrett både legitimeres og finansieres. Ja, det søkes endog om både OL og VM i diverse idretter for å øke landets internasjonale anerkjennelse og innflytelse. I denne sammenheng betyr det å foreslå det mest radikale og resolutte: Doping bør være tillatt i nasjonal og internasjonal toppidrett såfremt utøvere medisineres og kontrolleres av et kompetent medisinsk støtteapparat. Det man sparer på antidopingarbeid og dopingkontroller kan i stedet brukes på helsekontroller av utøverne», skriver Tangen.

FORTVILET: Therese Johaug viste følelser under pressemøtet sammen med Norges Skiforbund, der hun forklarer årsaken til positiv dopingtest. Video: NTB Scanpix Vis mer