Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Ingen banker RBK

Norsk fotball blir dessverre ikke bedre av at Rosenborg vinner titler akkurat som de vil

Norges beste fotballklubb har vunnet en historisk dobbel The Double og med det blitt enda bedre. I Norge.

GODE: Norges beste fotballklubb har vunnet en historisk dobbel The Double og med det blitt enda bedre. I Norge, skriver Morten P. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
GODE: Norges beste fotballklubb har vunnet en historisk dobbel The Double og med det blitt enda bedre. I Norge, skriver Morten P. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kongsvinger-Rosenborg 0-4 (0-1)

ULLEVAAL (Dagbladet): Det er ikke noe nytt at Rosenborg nesten gjør som de vil i toppen av norsk fotball. 2016 er enda et kapittel i den fortellingen. Og det kommer sikkert fler. Men jeg tror ikke de hadde regnet med å få klubbens 11. kongepokal servert på Ullevaal Stadion.

Men det fikk de.

Nesten på et fat.

ALL ÆRE TIL Rosenborg som vinner som de vil, men ærlig talt folkens. Når ble cupfinalen en arena for læring og utvikling av ferdigheter og spillestil? Eller for å si det enda mer presist; hvordan i all verden kunne Kongsvinger tillate seg å ikke bare være ekstremt naive i tilnærmingen til møtet med Norges beste lag, men faktisk direkte dumme? For selv om jeg har enorm respekt for det trener Luis Pimenta har fått til og alt Kongsvinger har gjort og har igjen å gjøre denne sesongen, så igjen, hvordan er det mulig helt bevisst å spille seg selv i trøbbel en en risikofotball fra helvete på egen banehalvdel?

For det var det de gjorde, Kongsvinger.

Fram til Rosenborg gjorde akkurat som de ville var det Kongsvingers dumdristighet som dekket bordet for trønderne.

SELV OM DE tapte åtte av de femten siste poengene vant Rosenborg Tippeligaen med 15 poeng. Det er både imponerende og litt trist. Cupfinalen, der Pål Andre Helland traff det han siktet på og scoret tre, fikk de servert. Og selv om premieskapet blir stadig mer imponerende blir ikke Rosenborg bedre av å herje med alle de andre.

Det beviste sommerens Europa-fiasko.

Skal Rosenborg bli bedre må de få mer og bedre motstand.

MEN DER ER dessverre norsk toppfotball akkurat nå. På felgen. Som produkt i A/S Steinrøsa fungerer det ganske bra. Utenfor landets grenser er det inntil videre ikke konkurransedyktig. Og mens Rosenborg feirer seg selv og selvfølgelig ikke kan gjøre mer enn å vinne titlene i Norge, så hjelper ikke denne parademarsjen klubbens ambisjoner og målsettinger selv om det selvfølgelig er hyggelig med en fest.

Og det tror jeg de vet.

MED STOR RESPEKT for kampene som gjenstår og lagene som kjemper om den siste plassen på det øverste nivået i 2017, sesongen som ble avsluttet denne tredje søndagen i november har vært fæl. Derfor trenger vi en pause nå. 2016 har vært et vondt år for norsk toppfotball. Vi ønsker jo oss noe mer enn de feiringene vi er vant til. For mens bredden lever i beste velgående og de aldersbestemte landslagene gir håp om bedre tider er toppen (nesten) bare trist.

Uavhengig av kjønn og landslag - 2016 har vært tungt.

DET BEGYNTE I mars da fotballjentene ikke klarte kvalifiseringen til OL i Rio. Det fortsatte gjennom sommeren da tippeligaklubbene i tur og orden falt ut i de europeiske kvalifiseringene. Og da Per-Mathias Høgmo og Norge skulle rette opp skuffelsen fra Budapest 2015, og målet var seks, kanskje sju poeng etter de fire kampene mot Tyskland (H), Aserbajdsjan (B), San Marino (H) og Tsjekkia (B), ble nedturen forsterket.

Først med 0-1 i Aserbajdsjan.

Så med nestenulykken mot laget som ligger som 205 på FIFA-rankingen.

Deretter med 1-2 i Tsjekkia.

Før Høgmos selvfølgelige avskjed rundet av et landslagsår kjørt rett i grøfta.

FØR DET, SELV om fotballjentene spaserte gjennom EM-kvalifiseringen til neste sommers EM-sluttspill i Nederland, kastet trener Roger Finjord kortene etter den siste kvalifiseringskampen i Ulsteinvik. Han var upopulær innad i laget. Jentene likte ikke metodene og måte han ledet laget på. Og er du i ferd med å si at EM-plassen er en prestasjon må du tenke deg om.

Se på motstanderne jentene møtte.

Og vær enig i at det er et minimumskrav for en nasjon som snakker om medaljer i internasjonale mesterskap.

U21-GUTTA KUNNE pyntet på elendigheten gjennom å slå Serbia over to play off-kamper til EM-sluttspillet i Polen neste sommer. De klarte det bare nesten. Men i motsetning til A-laget leverte i hvert fall U21-gutta en god prestasjon selv om 1-0 seieren i Drammen ikke tok dem til sluttspill. Og derfor er selvfølgelig ikke resultatet i den andre kampen noen trøst.

Prestasjonen og en håndfull spillere er det.

ROSENBORG VIL TA nye grep gjennom vinteren for å bli konkurransedyktige utenfor Norge. Det er bra. Det er de også nødt til. Samtidig er det å håpe at andre klarer å løfte seg. For norsk toppfotball blir ikke bedre av at Rosenborg vinner de hjemlige titlene som de vil.

Og det er det som er det overordnede målet.

Å bli bedre.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!