TAKKNEMLIG: Høydesølvvinner fra EM 2012, Tonje Angelsen (26), er glad for at hun har fått være med på seniormesterskap helt siden hun var tenåring. Foto: Hans Arne Vedlog
TAKKNEMLIG: Høydesølvvinner fra EM 2012, Tonje Angelsen (26), er glad for at hun har fått være med på seniormesterskap helt siden hun var tenåring. Foto: Hans Arne VedlogVis mer

Norsk friidrett ber Olympiatoppen senke OL-kravene

- Det er jo veldig mye fokus på medaljer.

(Dagbladet): Generalsekretær i Norges Friidrettsforbund, Kjetil Hildeskor, svarer klart og tydelig «ja» på spørsmål om Olympiatoppen bør senke OL-kravene til friidrettsutøvere i forkant av sommerens Rio-leker. 

Olympiatoppens krav til norske utøvere er tøffere enn kravene det internasjonale friidrettsforbundet IAAF har satt som kriterier for å få delta. Det skjønner ikke Hildeskor noe av.

- Jeg mener at Olympiatoppen bør følge de internasjonale kravene til IAAF. De bruker vi i VM, og det bør ikke være tøffere enn det, sier Hildeskor til Dagbladet.

• Les også Esten O. Sæthers kommentar: Harde særnorske OL-krav - helt feil å slanke bort Amalie

Preget av vintersuksess Det er først og fremst i løpsøvelsene Olympiatoppen har lagt lista høyere enn det den ligger internasjonalt. Kravet som ligger i bånn fra Olympiatoppen er at utøverne som skal delta i Rio må kunne være aktuelle for en finaleplass i sin idrett. 

Paradoksalt nok kan det være den norske suksessen i vinter-OL som gjør det vanskeligere for sommerutøverne å kvalifisere seg til OL.

- Det er jo litt vanskelig, for i vinteridretter har vi så mange flere kandidater som kan være helt oppe der, mens i sommeridrettene er det ganske tøft nivå. Det er tøft på vinteren også, men jeg tror kanskje en må se litt annerledes på det. For meg henger en finaleplass i et OL ganske høyt, så en må nyansere litt i forhold til kravene og plasseringene en setter på vinteren, sier Hildeskor.

- Tror du kravene blir farget av vintersuksessen?

- Olympiatoppen har jo hele tiden hatt spissa krav og et ønske om å ha utøvere på finalenivå, men det kan hende at vinterresultatene påvirker kravene på sommeren også. Jeg tror det er noe med å få forklart at i friidrett, som har 213 medlemsland, henger en finaleplass høyt. 

Urealistiske krav Norges beste høydehopper og et av våre største OL-håp, Tonje Angelsen, er helt på linje med generalsekretæren sin. 

- Helt ærlig så syns jeg kravene er for tøffe i noen øvelser. Det er litt synd at de norske kravene er tøffere enn de internasjonale, for friidrett er en verdensidrett der det er litt vanskeligere å prestere bra enn i andre idretter. Jeg syns det bør være mer fokus på å la yngre utøvere få komme til et mesterskap for å få den erfaringa. Jeg var kjempeheldig som ung, og jeg har vært med siden jeg var nitten, tyve på seniormesterskap. Det har nok gjort sitt til at jeg klarer å prestere i mesterskap også, sier den nå 26 år gamle høydehopperen med et EM-sølv fra 2012 i bagasjen. 

Heller ikke Angelsen tror Olympiatoppen er ufarget av vintersuksessen Norge har, og dermed blir det heller ikke så interessant å sende utøvere som ikke kan være med helt i toppen av øvelsene sine. 

- Det er jo veldig mye fokus på medaljer. Det er jo det, sier Angelsen til Dagbladet. 

- Du mener det blir urealistisk?

- Du kan jo sjekke opp hvor mange land som er medlemmer i friidrettsforbundet, så tror jeg svaret blir ganske klart på det.

Toppidrettssjefen: - Rom for skjønn Debatten kommer etter at Dagbladets kommentator Esten O. Sæther satte et stort spørsmålstegn ved at norske friidrettsutøvere i mange øvelser må prestere bedre enn de internasjonale kravene for å kvalifisere seg til OL.

Det har toppidrettssjef Tore Øvrebø ikke noe problem med.

- Den kommentaren er helt grei. Sammen med friidrettsforbundet har vi i Olympiatoppen gjennom en lang prosess og et godt samarbeid kommet fram til dette utgangspunktet for OL-deltagelse i Rio, sier han til Dagbladet.

- Men, og det er viktig å legge til, det er alltid rom for et visst skjønn. I utgangspunktet skal en utøver ha dokumentert at han eller hun kan være blant de tolv beste i sin gren. Det gjelder ikke bare friidrett, men også alle andre grener. Vi setter ikke strenge krav for verken å slanke bort utøvere eller for å spare penger, sier toppidrettssjefen.

- Et kriterium er oppnådde resultater, et annet kan for eksempel være alder. Det viktigste for oss er karriereutvikling, og å skape en kultur bygget på de riktige verdiene som gir resultater på sikt, både for enkeltutøvere og forbund.

- Godt samarbeid Det er ingen stor hemmelighet at samarbeidsklimaet mellom Olympiatoppen og Friidrettsforbundet ikke alltid har vært det aller beste. Ifølge Øvrebø er den tida forbi.

- Vi opplever et meget godt samarbeid og at vi har felles referanser. Men det er nok riktig at det har skjedd en endring i friidretten. Det var tendenser til en negativ spiral. Dette er det tatt tak i, og vi har hatt en lengre prosess. Nå opplever i alle fall jeg at norsk friidrett definitivt har snudd på det som kunne oppfattes negativt og jobber konstruktivt og med verdier som bør gi et godt grunnlag for å skape en god prestasjonskultur på sikt. Hvor lang tid det tar, vet jeg ikke. Det kan ta ei stund, og det kan gå fort, sier Øvrebø.

- Det viktige er at vi ser meget gode tendenser i norsk friidrett, og har sett det ei stund. Det er mange gode folk i friidretten som gjør en god jobb både kulturelt og idrettslig.

- Stor oppslutning Øvrebø oppfordrer utøvere som ikke blir tatt ut til Rio om å bruke tida på å skaffe seg erfaring i andre konkurranser, som NM og EM, men understreker at han merker «optimisme og glede i friidretten».

- Det er stor oppslutning om kollektive verdier og løsninger, og samarbeidsklimaet er meget bra. Det er et godt utgangspunkt for å skape utvikling over tid, sier toppidrettssjefen.

- Og det perspektivet kommer også til å være et element i OL-uttaket.

- Så om en utøver som ikke helt har klart det norske kravet, men dokumenterer utvikling og potensiale....?

- Så vil det nok bli vurdert om vedkommende får reise til Rio, om vi ser at det kan være med på å styrke utøverens utvikling ytterligere.   

Lik Dagbladet Sport på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.