REKORD: Amalie Iuel løp inn til ny norsk rekord på 400 meter hekk lørdag. Foto: Tormod Brenna / Dagbladet
REKORD: Amalie Iuel løp inn til ny norsk rekord på 400 meter hekk lørdag. Foto: Tormod Brenna / DagbladetVis mer

Friidrett: 400 meter hekk

Norsk friidrettsbragd: Amalie Iuel banket til med årsbeste i verden

Ny norsk rekord og årsbeste i verden. Denne lørdagen har blitt en drømmedag for Amalie Iuel (22). Nå hylles hun i friidrettsmiljøet.

(Dagbladet): I likhet med Karsten Warholm (21) sprenger Amalie Iuel stadig nye grenser på 400 meter hekk.

I kveld løp hun inn til årsbeste på distansen og satte i tillegg ny norsk rekord. Den nye historiske tiden lyder slik: 55,38. Rekorden ble satt under et stevne i Louisiana i dag.

- Dette er meget bra, spesielt så tidlig i sesongen. Det lover veldig godt for sesongen til Amalie, skriver Karsten Warholm i en SMS til Dagbladet.

- Norsk rekord og årsbeste i verden på en dag må vel være en drøm for enhver utøver?

- Personlig hadde jeg ikke klaget, svarer han karakteristisk og humoristisk.

Warholm vet hva han snakker om og har i likhet med Iuel gjort det strålende i mangekamp, før de har valgt 400 meter hekk som satsingsområde. Nå nærmer begge seg verdenstoppen på denne distansen.

Den nest beste tiden i verden på 400 meter hekk i år har for øvrig Kemi Adekoya med 55.45, altså sju hundredeler bak Amalie Iuel.

Norsk rekord

Den norske 22-åringen slo også sin egen norske rekord på 400 meter hekk, med tiden 55.79.

Amerikanske Anna Cockrell fulgte nærmest i dagens stevne med tiden 55,51, mens landskvinnen Symone Black tok den siste pallplassen på 56,46. Deretter var avstandene store, med Bryiana Richardson på 4. plass med tiden 58.45.

Tyrving-jenta har vært i storform lenge. 18. mars satte hun norsk rekord på 400 meter med 51,81 under stevnet USC Trojan Invitational i Los Angeles. Sølvi Olsen Meinseth hadde den tidligere rekorden på 52,45. Den ble satt helt tilbake i 1991.

- Jeg hadde en ganske kjip innendørssesong i de individuelle øvelsene mine, så det var utrolig deilig å starte utendørssesongen med en kjempepers, og ikke minst ny norsk rekord, sa Iuel for tre uker siden til friidrett.no.

Varslet rekordløpet i sommer

Iuel sprengte også en annen norsk rekord under friidretts-EM i sommer, da hun tok seg til finalen, kvalifiserte seg for OL og slo Hilde Fredriksens 33 år gamle rekord på 400 meter.

- Det beste av alt, bortsett fra rekord og OL-billett og slikt er at det ikke var noe perfekt løp. Teknisk er det mye å rydde opp i. Heldigvis, sa Iuel til Dagbladet etter det rekordløpet.

- Heldigvis?

- Ja, jeg blir nesten litt lei meg hvor jeg føler at jeg har løpt et perfekt løp. Da er det jo lite å forbedre. Men nå er det faktisk en god del. Det er bra, da kan jeg bli bedre, konkluderte hun.

I dag viste hun at hun mente alvor og forbedret den norske rekorden ytterligere.

Akkurat nå har hun sesongens raskeste tid på 400 meter hekk i verden.