REKORD: Amalie Iuel løp inn til ny norsk rekord på 400 meter hekk lørdag. Foto: Tormod Brenna / Dagbladet
REKORD: Amalie Iuel løp inn til ny norsk rekord på 400 meter hekk lørdag. Foto: Tormod Brenna / DagbladetVis mer

Friidrett: 400 meter hekk

Norsk friidrettsbragd: Amalie Iuel banket til med årsbeste i verden

Ny norsk rekord og årsbeste i verden. Denne lørdagen har blitt en drømmedag for Amalie Iuel (22). Nå hylles hun i friidrettsmiljøet.

(Dagbladet): I likhet med Karsten Warholm (21) sprenger Amalie Iuel stadig nye grenser på 400 meter hekk.

I kveld løp hun inn til årsbeste på distansen og satte i tillegg ny norsk rekord. Den nye historiske tiden lyder slik: 55,38. Rekorden ble satt under et stevne i Louisiana i dag.

- Dette er meget bra, spesielt så tidlig i sesongen. Det lover veldig godt for sesongen til Amalie, skriver Karsten Warholm i en SMS til Dagbladet.

- Norsk rekord og årsbeste i verden på en dag må vel være en drøm for enhver utøver?

- Personlig hadde jeg ikke klaget, svarer han karakteristisk og humoristisk.

Warholm vet hva han snakker om og har i likhet med Iuel gjort det strålende i mangekamp, før de har valgt 400 meter hekk som satsingsområde. Nå nærmer begge seg verdenstoppen på denne distansen.

Den nest beste tiden i verden på 400 meter hekk i år har for øvrig Kemi Adekoya med 55.45, altså sju hundredeler bak Amalie Iuel.

Norsk rekord

Den norske 22-åringen slo også sin egen norske rekord på 400 meter hekk, med tiden 55.79.

Amerikanske Anna Cockrell fulgte nærmest i dagens stevne med tiden 55,51, mens landskvinnen Symone Black tok den siste pallplassen på 56,46. Deretter var avstandene store, med Bryiana Richardson på 4. plass med tiden 58.45.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tyrving-jenta har vært i storform lenge. 18. mars satte hun norsk rekord på 400 meter med 51,81 under stevnet USC Trojan Invitational i Los Angeles. Sølvi Olsen Meinseth hadde den tidligere rekorden på 52,45. Den ble satt helt tilbake i 1991.

- Jeg hadde en ganske kjip innendørssesong i de individuelle øvelsene mine, så det var utrolig deilig å starte utendørssesongen med en kjempepers, og ikke minst ny norsk rekord, sa Iuel for tre uker siden til friidrett.no.

Varslet rekordløpet i sommer

Iuel sprengte også en annen norsk rekord under friidretts-EM i sommer, da hun tok seg til finalen, kvalifiserte seg for OL og slo Hilde Fredriksens 33 år gamle rekord på 400 meter.

- Det beste av alt, bortsett fra rekord og OL-billett og slikt er at det ikke var noe perfekt løp. Teknisk er det mye å rydde opp i. Heldigvis, sa Iuel til Dagbladet etter det rekordløpet.

- Heldigvis?

- Ja, jeg blir nesten litt lei meg hvor jeg føler at jeg har løpt et perfekt løp. Da er det jo lite å forbedre. Men nå er det faktisk en god del. Det er bra, da kan jeg bli bedre, konkluderte hun.

I dag viste hun at hun mente alvor og forbedret den norske rekorden ytterligere.

Akkurat nå har hun sesongens raskeste tid på 400 meter hekk i verden.