STØTTER IAAF: - Alle skal konkurrere på like premisser, sier Eirik Dolve. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
STØTTER IAAF: - Alle skal konkurrere på like premisser, sier Eirik Dolve. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpixVis mer

IAAF opprettholder trolig knallharde Russland-krav

Norsk friidrettskomet: - Jeg har hørt mange kjipe historier knyttet til doping

Norges Friidrettsforbund støtter IAAF ett hundre prosent. De har tenkt å vurdere Russland-saken på nytt før de eventuelt slipper nasjonen tilbake i varmen.

Styret i Verdens antidopingbyrå (WADA) tok torsdag stilling til om Russlands antidopingbyrå, RUSADA, skulle innlemmes som fullverdig medlem av organisasjonen igjen. Det ble, som ventet, et flertall for det. Det vil si at russerne kan delta i all idrett som vanlig igjen.

Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) har siden den første McLaren-rapporten vært prinsippfaste. De har holdt strenge sanksjoner mot Russland siden det omfattende dopingprogrammet ble kjent. Og de har ingen planer om å file på det nå, selv om WADA gjør det.

I en offentlig uttalelse informerer forbundet om at de har satt ned en komité, ledet av Rune Andersen, som skal se på denne innlemmelsen igjen. Og sjansen er stor for at de opprettholder sine krav: Derav fortsetter å holde Russland utenfor.

- Vi støtter IAAF ett hundre prosent, sier generalsekretær i Norges friidrettsforbund, Kjetil Hildeskor, til Dagbladet.

- Vi er stolte over at IAAF har forvandlet seg fra en versting i klassen til det beste internasjonale særforbundet i kampen mot doping. De følger også opp andre land som fortsatt trenger oppfølging og står i fare for å falle ut. De kjører ei tydelig linje. Det skal ikke lønne seg å jukse, sier Hildeskor.

Friidrettspresident Ketil Tømmernes sier:

- WADAs beslutning ser vi på som svært uheldig for antidopingarbeidet. Det er å dra det i en retning som er svært skuffende. IAAF står nå fremst i kampen mot doping. Vi er stolte over å være en del av det internasjonale friidrettsforbundet, fastslår han overfor Dagbladet.

GENERALSEKRETÆR: Kjetil Hildeskor. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
GENERALSEKRETÆR: Kjetil Hildeskor. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer

- Det eneste riktige

Ingvill Måkestad Bovim (37), som blant annet har to gull fra lag-EM og norgesrekorden på 800 meter, presiserer at IAAF fortsatt har til gode å komme med en avgjørelse i saken. Men hun fullroser forbundet for hvor prinsippfaste de har opptrådt etter at opplysningene om Russland-dopingen kom fram for tre år siden.

IAAF var nemlig knallharde, og utestengte Russland som nasjon fra både OL, VM og EM. Bare de som hadde alt på det rene fikk delta som nøytrale utøvere.

- For meg gjorde de en riktig avgjørelse. Det har virket som det har vært en mer rettferdig idrett når Russland ikke har deltatt de siste årene. Det er demotiverende for en utøver å konkurrere mot noen man vet har dopet seg, sier Bovim til Dagbladet.

Hun fortsetter:

- Da gjenstår det å se hva de gjør videre. Men til nå føler jeg de har gjort det eneste riktige. Det gjelder også at de har åpnet for at utøverne som har alt i orden, som testes jevnlig og bor i andre land, har fått lov til å delta.

ENGASJERT: Ingvill Måkestad Bovim. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
ENGASJERT: Ingvill Måkestad Bovim. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer

Noe å skjule?

Eirik Dolve (23) stiller seg fullt bak IAAFs uttalelse.

- Ja, jeg støtter måten de tenker på. Man må sette krav slik at alle konkurrerer på samme premisser. Når man har så tydelige beviser mot seg, er det ingen vits å kjempe mot. Hvis de ikke vil innrømme at testene var som de var, så har de noe å skjule, tenker jeg, sier Dolve til Dagbladet.

Han legger til at han håper at Russland en gang får delta i friidretten igjen. Det er et stort land med mange utøvere som kan hevde seg helt i toppen, også uten doping.

Dolve har rukket å reise verden rundt som idrettsutøver, og legger ikke skjul på at det er mye der ute som han reagerer på.

- Jeg må si jeg er overrasket over hvordan noen tenker rundt doping, og aksepten for det, kan du si. Jeg er jo oppvokst i Norge, med full nulltoleranse. Når man reiser rundt på forskjellige konkurranser... Det er noen kjipe historier jeg har hørt. Så personlig har jeg et ganske dårlig forhold til at Russland tas inn i varmen igjen. Det må jeg bare si, sier Dolve.

IAAF-PRESIDENT: Sebastian Coe. Foto: Reuters/John Sibley/File Photo
IAAF-PRESIDENT: Sebastian Coe. Foto: Reuters/John Sibley/File Photo Vis mer

Tre kriterier

Russland har vært utestengt fra internasjonal friidrett siden november 2015. Utelukkelsen er blitt opprettholdt flere ganger, senest i juli i år. Det gjorde IAAF-styret på anbefaling fra forbundets spesialgruppe i Russland-saken.

I sommer var komitéen klar på at det var tre krav som måtte innfris om utestengelsen skulle oppheves. Ett av dem var at WADA innlemmet Russlands antidopingbyrå igjen. Det er gjort.

IAAF krever videre at russiske myndigheter erkjenner funnene i McLaren-rapporten. Det siste er at de også må åpne opp for tilgang til testene gjort på det beryktede laboratoriet i Moskva mellom 2011 og 2015.

- Vi har satt våre egne kriterier og kjørt vår egen evalueringsprosess de siste tre årene. Vi kommer til å fortsette å stole på den når det gjelder en ny innlemmelse, og om vi føler kriteriene er oppfylt, sier IAAF-president Sebastian Coe i uttalelsen.