GUTTEN SOM VIRKELIG HAR VUNNET: Petter Northug med fire VM-gull i Falun 2015. På de siste 15 årene har guttene tatt nesten dobbelt så mange VM -og Ol-gull som jentene, men nå flytter sponsorene penger til kvinneidretten. FOTO;.
GUTTEN SOM VIRKELIG HAR VUNNET: Petter Northug med fire VM-gull i Falun 2015. På de siste 15 årene har guttene tatt nesten dobbelt så mange VM -og Ol-gull som jentene, men nå flytter sponsorene penger til kvinneidretten. FOTO;.Vis mer

Sponsorer flytter penger til jenteidrett

Norsk gåte: Hvorfor vinner gutta dobbelt så mye som jentene?

Sponsorenes nye krav gir god oppmerksomhet om den store forskjellen i norsk idrett.

MODERNE norsk stjerneidrett forbindes ofte med jenter som vinner. Det var håndballjentene som ble Norges første TV-yndlinger, det var fotballjentene som vant det første OL-gullet i en stor lagidrett og det er skijentene som i flere år har dominert medienes sportsdekning. Men all denne suksessen skjuler det egentlige styrkeforholdet mellom norske jenter og gutter i internasjonal toppidrett:

  • Der har gutta i de fleste grener lenge vunnet mye mer enn jentene.

De relativt svake internasjonale resultatene i de ulike kvinneidrettene er egentlig en gåte i et land som var blant de tidligste med en tilnærmet likestilling på de fleste områder i samfunnet, og der jenters deltakelse i idrettsklubbene er svært høy.

Nå prøver noen fotballsponsorer å flytte pengene sine over til kvinneidrett for å jevne ut resultatene. Det kan gi en oppmerksomhet som over tid legger grunnlaget for en mer likestilt satsing i hele norsk idrett.

VANLIGVIS er det grunn til å være skeptisk mot sponsorer som bruker pengemakt til å overprøve idrettens demokratiske beslutninger. Slik direkte privat styring ender ofte i grøfta.

Men denne gangen kan det gå annerledes:

  • For de sponsorene som er i ferd med å presse fram sterkere støtte til jentene i fotball, kommer i rett tid.

Debatten etter fiaskoen i sommerens EM har gjort det lettere for nordmenn flest å forstå at jenter i tiår gjennomgående er blitt nedprioritert i Norges desidert største idrett.

DERFOR ga det mening da Norsk Tipping i sommer flyttet sponsorstøtten sin fra guttas Eliteserie til breddefotballen der en tredjedel av spillerne er jenter. Når nå også optikerkjeden Synsam sier opp avtalen med Fotballforbundet til fordel for kvinneklubbenes interesseorganisasjon for toppfotball, er det et varsel om at storsamfunnet ser poenget ved å gi begge kjønn samme muligheter.

Akkurat det har ikke vært selvsagt hverken i fotballfamilien eller annen norsk idrett.

FOR mens den stadig jevne jenteframgangen i alle aldersgrupper er et slående trekk ved en imponerende stor norsk idrettsbevegelse, er bildet av eliteidretten vår annerledes:

  • Siden 1992 har norske gutter vunnet nesten dobbelt så mange VM -og OL-medaljer som norske jenter.

Det året er ikke tilfeldig valgt. Da startet idrettsrevolusjonen med en felles Olympiatopp som under Bjørge Stensbøls ivrige ledelse etter hvert gjorde Norge til en stormakt i sport.

Men dessverre ikke i eliteidretten til jentene.

BILDET av en kjønnsdelt norsk eliteidrett forsterkes i rangeringen til det anerkjente fagnettstedet Greatest Sporting Nation. Der ligger Norge nå på en sensasjonell 5.plass i klassen for menn bare bak USA, Russland, Frankrike og Storbritania, men altså foran topp idrettsnasjoner som Italia, Australia, Tyskland og Japan. De norske kvinnene er derimot nede på 18.plass bak i utgangspunktet sammenlignbare land som Sverige (14) , New Zealand (16) og Sveits (17); en forskjell som gjør at Norge totalt er rangert som verdens 10.ende beste idrettsnasjon.

Og forskjellen stopper ikke der. Det samme fagnettet rangerer Norge som verdens beste idrettsnasjon målt pr. innbygger, og publiserte nylig en bra underbygget forklaring på hvorfor vi år etter år kjemper i toppen på denne lista:

  • Norge tar gjennomgående poeng i langt flere idretter enn de andre små landene.

Ett år var vi med i verdenstoppen i 26 forskjellige idretter, men det skjer altså helst ved hjelp av gutter. Dermed er kjønnsforskjellen tydelig tvers igjennom norsk toppidrett nesten uansett hvilken sport det er snakk om.

UNDERVEIS har det vært flere spesielle jenteprosjekter for å få vekk denne forskjellen. De manglende resultatene tyder på at ulikhetene stikker dypere enn den eliteidretten som Olympiatoppen styrer.

Slik er det i lengden slett ingen klok løsning å flytte sponsormidler fra brede særforbund til toppklubbenes interesseorganisasjoner. Det er derimot nærsynt for å bruke et språk denne sponsoren forstår. Ulikhetene må rettes opp hver dag i breddeklubbene, og det er selvsagt ansvaret til de lokale idrettsmiljøene Norge rundt.

Men nå hjelper denne sponsoraksjonen oss i hvert fall til å forstå at det er på tide å løse en ganske så unødvendig gåte.