NORSK MAGI: Mohamed Elyounoussi ble matchvinner etter herlig norsk spill. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / Bildbyrån
NORSK MAGI: Mohamed Elyounoussi ble matchvinner etter herlig norsk spill. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / BildbyrånVis mer

Nations League: Norge - Bulgaria

Norsk gruppeledelse etter praktfull «Moi»-scoring

Norge topper gruppe C3 etter å ha rundspilt Bulgaria på Ullevaal.

  • Norge - Bulgaria 1-0 (1-0)

ULLEVAAL STADION (Dagbladet): Det første oppgjøret mot Bulgaria i Sofia endte i skuffelse og sinne for det norske herrelandslaget.

Der Norge sløste med sjansene, scoret bulgarerne med sin eneste, noe som gjorde at resultatet ble 1-0.

Underveis i kampen opptrådte hjemmelaget kynisk i form av overspill og drøying av tid, og for Norges del toppet det seg da Håvard Nordtveit ble utvist to minutter før slutt.

- De har det i sitt DNA, påpekte landslagssjef Lars Lagerbäck et par dager før kveldens kamp, og som spådde liknende scener på Ullevaal.

Før kampen tok landslagssjefen det opp med spillerne, og budskapet var klart.

- Ikke la dere påvirke. Fokuser på dere selv. Ikke lag frispark og få gule kort som følge av frustrasjon!

Full spenning

Kveldens kamp handlet derimot om mye mer enn revansje. Før kampen toppet Bulgaria gruppa med ni poeng, mens Norge lå på andreplass med seks poeng.

Bare gruppevinneren får sjansen til å spille playoff om EM-sluttspill i 2020, og dermed var kveldens kamp på mange måter en gruppefinale.

Norge måtte vinne for å ha skjebnen i egne hender før de to resterende kampene - og helst med mer enn ett måls margin for å ha bedre målforskjell innbyrdes mot nettopp Bulgaria.

Norge kunne ha ledet med flere mål etter å ha rundspilt bulgarerne i første omgang, men Lars Lagerbäck og co. måtte nøye seg med 1-0-ledelse etter et herlig angrep omsatt av Mohamed Elyounoussi.

Dermed startet jakten på den viktige 2-0-scoringen, og sju minutter før slutt burde den ha sittet for Joshua King da Bournemouth-spissen ble headet gjennom på blank kasse, men en fortvilet King bommet på ballen.

- Det var åpent mål. Jeg skal bare putte den i mål. Jeg trodde jeg hadde noen bak meg. Verste bommen i mitt liv, sier Joshua King til TV 2 etter kampen.

Dermed vinner Norge 1-0 og leder gruppe C3 med et plussmål på Bulgaria.

Vinner begge lag de to resterende kampene mot Slovenia og Kypros, vil målforskjellen bli avgjørende ettersom det er helt likt innbyrdes.

Norsk sjansesløseri

Norge sløste stort med sjansene i åpningen i Sofia, og hjemme på Ullevaal ble publikummet servert nok en eventyrlig bom etter ti minutter spilt.

Ole Selnæs spilte en nydelig stikker til Haitam Aleesami på venstrekanten. Palermo-backen spilte ballen flatt inn mot Joshua King, men fra seks-sju meter blåste Bournemouth-spissen høyt over mål.

De norske backene var svært involvert i angrepsspillet, og ti minutter seinere var det høyreback Omar Elabdellaoui la til rette.

Olympiakos-backen ble spilt gjennom på kanten av femmeteren, og slo inn mot Tarik Elyounoussi og Joshua King, men ingen av spissene fikk en fot på ballen.

Det flotte norske spillet fortsatte, og minutter seinere var det centimeter om å gjøre for «Moi» Elyounoussi.

Joshua King la igjen ballen med en frekk hælflikk til Southampton-vingen, som curlet ballen en halv meter unna krysset fra sekstenmeterstreken.

Nydelig «Moi»-scoring

Norge hadde regelrett rundspilt bulgarerne i den første halvtimen, og etter 31 minutter spilt skulle de norske herrene endelig få belønning for strevet.

Tarik Elyounoussi sendte en stikker gjennom til Elabdellaoui, som slo ballen flatt inn fra høyresiden. «Moi» avsluttet det flotte angrepet ved å pirke inn 1-0-scoringen fra én meter i blank kasse.

- Fullt fortjent. Det er så deilig. For et praktangrep av det norske landslaget, kommenterte TV 2-ekspert Brede Hangeland.

TV 2-ekspert Erik Thorstvedt sa i pausen at den første omgangen er den beste norske omgangen med Lars Lagerbäck bak roret.

- Det er lett å bli litt euforisk, men det er en viktig match mot laget som topper pulja, og vi har dominert totalt, sa Thorstvedt.

Utrolig King-miss

I andre omgang handlet alt om mure igjen bakover, og en eventuell tomålsseier ville være en enorm bonus.

Bulgaria spilte seg derimot mer inn i kampen, og etter timen spilt fikk de hvitkledde gjestene sin første sjanse da Bulgaria-kaptein Ivelin Popov smalt ballen i fanget på Rune Almenning Jarstein.

Selv om sjansebonanzaen uteble for Norge i andre omgang, var Joshua King et konstant uromoment på topp.

I det 72. minutt ble Nikolaj Bodurov den fjerde bulgarske spilleren til å få gult kort etter å ha stoppet en illsint King.

Ivan Bandalovski, Petar Zanev og Bozhidar Chorbadzhiyski hadde også tatt i bruk skitne triks i første omgang for å stoppe den kraftige Bournemouth-spissen.

Sju minutter før slutt fikk King endelig sjansen til å score det viktige 2-0-målet da han ble headet på blank kasse av midtstopper Sigurd Rosted, men spissen bommet på ballen.

- Det er den største sjansen du kan få, kommenterte TV 2-ekspert Brede Hangeland.

Dermed leder Norge gruppe C3 med et plussmål kontra Bulgaria.