Vetle Sjåstad Christiansen og Johannes Dale

Norsk gulloppskrift: - Styrke og utfordring

Skiskytterne Vetle Sjåstad Christiansen (29) og Johannes Dale (24) kniver om de samme plasseringene i verdenstoppen, men de er også venner. Måten de takler det på er oppskriften på gull, mener de.

HILSEN: Skiskytterne Vetle Sjåstad Christiansen og Johannes Dahle har latt seg inspirere av NRK-serien «Hodet i klemme» og brytetreneren Fritz Aanes. Video: Ragna Kristine Sandholt og Mia Engenes Bratlie Vis mer
Publisert

Første gang Vetle Sjåstad Christiansen for alvor la merke til Johannes Dale var da sistnevnte ikke ville slippe ryggen til skiskytterlegende Martin Fourcade i et åpningsrenn på Sjusjøen.

Da hadde Dale allerede hatt Sjåstad Christiansen som et av sine største forbilder i flere år. Noe han ble minnet på hver dag da han gikk i korridorene på NTG Geilo.

Det var ikke før i 2019 at skiskytteressene for alvor skulle bli venner.

Dette er historien om en skiskytterduo helt i verdenstoppen, som to av seks utøvere på et norsk elitelandslag i skiskyting.

Snuoperasjonen

Med brask og bram etablerte Sjåstad Christiansen seg i verdenstoppen i perioden fra 2010-2012.

LANDSLAGSDEBUT: Vetle Sjåstad Christiansen sammen med Emil Hegle Svendsen og Johannes Thingnes Bø, på samling i 2013. Første år som elitelandslagsutøver. Foto: Carina Johansen / NTB
LANDSLAGSDEBUT: Vetle Sjåstad Christiansen sammen med Emil Hegle Svendsen og Johannes Thingnes Bø, på samling i 2013. Første år som elitelandslagsutøver. Foto: Carina Johansen / NTB Vis mer

Topp-plasseringene i junior-VM og EM var det han selv og Johannes Thingnes Bø som knivet om. Og de vant det som var, stort sett annenhver gang.

Men så gikk to karrierer i to forskjellige retninger.

Året før Sotsji-OL kom Sjåstad Christiansen inn på elitelandslaget. Han følte seg rå. Aldri hadde han vært bedre.

At han nå befant seg i selskap med Tarjei Bø, Emil Hegle Svendsen og Ole Einar Bjørndalen, brydde han seg lite om. Målet var å være best, også på treningsøktene.

BRÅ-STOPP: - Når Johannes (Thingnes Bø) slo igjennom med sin sykdom, slo jeg gjennom med min sykdom, sier Vetle Sjåstad Christiansen. Foto: Geir Olsen / NTB
BRÅ-STOPP: - Når Johannes (Thingnes Bø) slo igjennom med sin sykdom, slo jeg gjennom med min sykdom, sier Vetle Sjåstad Christiansen. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer

- Jeg skulle slå de hver eneste gang. Da var det kanskje naturlig at det ble litt mye. Jeg fikk ikke svi den første vinteren der. Men så balla det på seg året etter, kan du si. Og da stoppa det skikkelig opp.

Sjåstad Christiansen ble overtrent, og i samråd med daværende trener Egil Gjelland, ble han enig om å gi fra seg landslagsplassen.

- Jeg hadde lyst til å trene meg opp i fred og ro - for å ikke gjøre den sammen tabben - å bli dratt med av de andre gutta, sier Sjåstad Christiansen.

Etter sesongen 2014/2015 måtte Geilo-gutten for alvor dra i håndbrekket. For så å ta den tunge veien tilbake. Dale, på sin side, giret opp, da han gikk inn i sitt andre år som elev på NTG Geilo.

Toppidrettsgymnaset Sjåstad Christiansen selv var uteksaminert fra, bare noen år tidligere.

Forbilde

Dale husker også denne tiden godt. Ikke fordi han måtte bremse opp. Men fordi det var da jobben for å bli like god som Sjåstad Christiansen og Thingnes Bø, virkelig begynte.

FORBILDENE: Johannes Dale har alltid sett opp til Vetle Sjåstad Christiansen og Johannes Thingnes Bø. I 2019 han lagkamerat med dem begge. Foto: Berit Roald / NTB
FORBILDENE: Johannes Dale har alltid sett opp til Vetle Sjåstad Christiansen og Johannes Thingnes Bø. I 2019 han lagkamerat med dem begge. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer

- De var kanskje de nærmeste vi kunne relatere oss til. Bortsett fra Ole Einar (Bjørndalen) og de gudene der. Det husker jeg veldig godt. Men da var jeg ikke helt ferdig med NTG enda. Jeg var ikke helt ferdig som utøver heller. Det var litt før jeg begynte å blomstre, sier Dale.

Fram til nå var de begge ukjente for hverandre. De var heller ikke konkurrenter.

Men likevel fikk Dale en stadig påminnelse om hvem Sjåstad Christiansen var, den gang Geilo-gutten selv var NTG-elev i hjembygda.

For i korridorene på skolen var sistnevntes meritter på mange måter tapetsert i veggene. I form av et bildet som viser han, sammen med resten av toppelevene, fra den gang.

- Jeg husker også fra tidlig alder. Da Vetle slo gjennom i verdenscupen. Da begynte jeg jo på NTG. Da var jeg 15 år. Han var et forbilde kan du si.

- Det er kanskje lettere for Vetle å si når han huska meg.

FIKK ØYE PÅ UNGTALENTET: Vetle Sjåstad Christiansen fikk for alvor opp øynene for Johannes Dale under et åpningsrenn på Sjusjøen 2017. Foto: Geir Olsen / NTB
FIKK ØYE PÅ UNGTALENTET: Vetle Sjåstad Christiansen fikk for alvor opp øynene for Johannes Dale under et åpningsrenn på Sjusjøen 2017. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer

Det første møtet

Sommeren 2015, da Sjåstad Christiansen var i ferd med å trene seg opp igjen, fant det første møtet sted.

Under en langtur i skøyting på Geilo, nærmere bestemt i Tunhovdvegen, dannet Sjåstad Christiansen og Dale fortroppen sammen med en gutt ved navn Rasmus, mimrer Geilo-gutten, samtidig som han påpeker sitt øye for detaljer.

Likevel. Det skulle gå to år før Sjåstad Christiansen virkelig sperret øynene opp for gutten fra Fet.

- Det var på åpningsrennet på Sjusjøen ett år. Da husker jeg det var en ung norsk utøver som holdt følge med Fourcade på sisterunden. Og da var ikke Fourcade akkurat dårlig, forteller Sjåstad Christiansen.

Å få besøk av Fet-gutten var imidlertid noe franskmannen, som allerede hadde flere OL- og VM-titler, likte dårlig.

- Fourcade klikka helt og sa: «You`re stupid». Da tenkte jeg, har man et sånt nivå innabords, da blir man god.

Nå var de ikke lenger ukjente for hverandre. De var også i ferd med å bli konkurrenter.

IMPONERER: Skiskyttere Vetle Sjåstad Christiansen og Johannes Dale opplever mye dødtid mellom slagene, og da gjelder det å være kreativ. Reporter: Melina Pambou Sundfør. Video: Johannes Dale / Rødt Kort / Pambou. Vis mer

- Vi er veldig like på selvironi

Med varierende hell deltok Sjåstad Christiansen i verdenscupen allerede ett år etter landslags-exiten. Men gikk det bra, gikk det dårlig dagen etter.

I alt tok det tre år før kroppen til skiskytteresset tålte samme puls, med samme fart. Likevel valgte han å stå i det.

Snart skulle skiskytteduoen trene sammen på et elitelag. For Sjåstad Christiansen fikk fornyet tillit på landslaget i 2018.

Og på mange måter var det også da Dale kom inn i verdenscupsirkuset med brask og bram.

I Nove Mesto før jul gikk Dale inn til en 15. plass på sprinten. Han skøyt også ti treff for første gang i karrieren.

- Det var jo en bra start, men dagen etterpå var det jaktstart og da brakk jeg børsa etter 200 meter, så det var ikke en så god start, sier Dale og duoen ler.

Som de så ofte gjør.

Det er tydelig at selvironi og humor er noe som gir overskudd og energi i treningshverdagen.

- Vetle er litt eldre enn meg, men han har minst like barnslig, derfor går vi kanskje godt overens. Han har klart å holde ungdommen. Jeg skvetter hver gang jeg hører hvor gammel Vetle er, sier Dale før lagkameraten kontrer:

BRORSKAP: Vetle Sjåstad Christiansen og Johannes Dale vet å finne gleden i det meste. Her i lykkerus etter stafett-gull under VM i Anterselva 2020. Foto: Berit Roald / NTBFoto: Berit Roald / NTB
BRORSKAP: Vetle Sjåstad Christiansen og Johannes Dale vet å finne gleden i det meste. Her i lykkerus etter stafett-gull under VM i Anterselva 2020. Foto: Berit Roald / NTBFoto: Berit Roald / NTB Vis mer

- Jeg begynner å nærme meg 30 her. Men jeg er ganske lik som jeg var for ti år siden, så jeg føler at jeg er skada av idretten, rett og slett. Vi er veldig like på selvironi. Vi tar ikke oss selv så veldig høytidelige. Det å ha litt overskudd og energi til å finne på andre ting, på samlinger og skirenn for å trives, det tror jeg er veldig viktig, sier Sjåstad Christiansen.

Når vennskapet blomstret

Dale er nå, for alvor, med «gutta» på tur. Og med resten av verdenseliten gikk sirkuset videre til USA. Her bodde også duoen sammen på rom, for første gang.

- Det var på en måte første gang jeg hadde noe med de gutta å gjøre på ordentlig, sier Dale.

- Det passa jo bra fordi da var jeg i godt humør, sier Sjåstad Christiansen, som for anledningen tok sin første verdenscupseier på sprint.

- Det var en sånn bra periode å bli venner på, fortsetter han med glimt i øyet.

Skiskytteressene har for øvrig ikke delt rom så mange ganger etter det, ifølge Dale.

- Kanskje vi skal takke Egil (Kristiansen) for at vi klarer å fokusere på det vi egentlig skal, sier han.

- Ja, ellers blir det for mye Formel 1 og sånn, hvis vi bor for mye på rom sammen. Vi har blant annet sett mange episoder med «Hodet i klemme» i år, og har blitt veldig betatt av Fritz Aanes. Så vi får besøke han hvis det skjærer seg med Egil den sesongen her.

- Både styrken og utfordringen

I 2019 ble skiskytterduoen offisielt lagkamerater på elitelandslaget. Der alle har det samme målet: Å bli best i verden. Der man også er venner med sine nærmeste konkurrenter.

- Det er både styrken og utfordringen ved å være på et så bra lag at dine nærmeste venner, også er dine største konkurrenter. Men jeg føler at det løser vi eksemplarisk, hvis det er lov å si. Vi har veldig respekt for hverandre og har ingen hemmeligheter, sier Sjåstad Christiansen før han fortsetter:

- Vi deler alt når det gjelder det å få framgang. Det tror jeg har noe med at vi verdsetter stafetten så høyt at vi veit at vi må være fire mann i verdenstoppen på en stafett. Vi må ha seks mann å spille på gjennom en hel sesong. Jeg tror det er noe av grunnen til at vi klarer å være så gode venner, selv om vi er hverandres største konkurrenter.

GULL-LAGET: Norge toppet medaljestatestikken under VM i Anterelva 2020. Bildet viser vinnerlaget fra stafetten. Foto: Berit Roald / NTB
GULL-LAGET: Norge toppet medaljestatestikken under VM i Anterelva 2020. Bildet viser vinnerlaget fra stafetten. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer

For i stafettsammenheng har Norge tatt tre gull og ett sølv i verdensmesterskap siden 2019. I verdenscupen, enda fler. At alle gjør det så bra, mener Dale gjør saken enklere.

- Om Vetle tar en seier og jeg kommer langt ned, så har jeg på en måte vært fornøyd med mitt uansett. Det er mye lettere å være i harmoni, kall det gjerne det. Det er noe med å ha et lag og kunne være kompiser. Ellers blir det ganske seigt å være på tur sammen så mange døgn i året.

- Norges største styrke

I løpet av vinteren kan gutta på elitelaget se hverandre nærmere to måneder i strekk. Da blir det også viktig å skille mellom sak og person.

Konkurranse og fri.

For de vet at de er seks utøvere som kjemper om, i mange tilfeller, fire plasser til et verdensmesterskap.

Til vinteren er det OL i Beijing som gjelder.

- Men jeg har tenkt på det, at når man er sammen så mye som vi har vært i noen år nå og i lange perioder, at det ikke har vært en eneste konflikt. Det er jo nesten litt rart at det ikke har vært noen gnisninger.

- Det tror jeg er en av Norges aller største styrker også, sier Sjåstad Christiansen, som samtidig sender et stikk i svensk retning:

- Vi skal ikke lenger enn til Sverige der vi ser at det røyner litt på med ekser som blir sammen med ekser.

VM-GJENNOMBRUDDET: Johannes Dale tok sine første individuelle VM-medaljer som senior under VM i Pokljuka 2021. Foto: Primoz Lovric / NTB
VM-GJENNOMBRUDDET: Johannes Dale tok sine første individuelle VM-medaljer som senior under VM i Pokljuka 2021. Foto: Primoz Lovric / NTB Vis mer

Hardt og brutalt

Toppidrett er hardt og brutalt. Og i Norge er rekrutteringen til både langrenn og skiskyting enorm. Kun seks av flere hundre får plass på et elitelag. Derfor må man også ha litt flaks. Kall det gjerne tilfeldigheter, sier Dale.

Man må også gripe mulighetene når man først får dem. Noe denne skiskytterduoen har gjort.

- Vi må være litt ekstra skjerpa på åpningsrenn og kvalifiseringsrenn. Vi tar ikke ut OL-laget allerede nå, som f.eks. svenskene gjør. Det kan ikke vi ta oss råd til. Derfor er det kanskje både en styrke og en svakhet. Men kanskje aller mest en styrke, fordi da blir det jo veldig mange utøvere i toppen, sier Sjåstad Christiansen.

Lørdag er det igjen sesongstart på Sjusjøen. Da gjelder det samme for alle: Å gripe mulighetene.

Sjåstad Christiansen og Dale har tenkt til å gjøre nettopp det.

Der stiller de som venner. Venner som også er konkurrenter.

Men det som kanskje står høyest av alt:

Er idrettsgleden.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer