Norsk håndballøft gir VM-håp

Hvilket håndballøft etter den totale forvandling! VM-sensasjon nummer én var det Norge og Frode Hagen som fikset.

Men den kom etter en skikkelig thriller i en kamp som Norge hadde «vunnet» ved pause (18-12). Slovenia kom sterkt tilbake og så ut som en vinner en liten stund.

Storskytter Hagen ble kastet innpå da det kladdet som verst i 2. omgangen og takket for tilliten med å banke inn mål på mål. Det reddet et norsk lag som møtte veggen etter en strålende første halvdel.

20-14-ledelse ble til 20-19 på fem minutter og en norsk sensasjon virket å renne ut i ingenting.

Nytt mannskap

30-29-triumfen over EM-femmer og OL-åtter Slovenia torsdag kom bare et døgn etter totalkollapsen mot Tunisia (19-28).

«Nye» Norge sto for en knallkamp store deler av kvelden. De to poengene gjør at laget nå har brukbare sjanser til en andreplass i gruppen - ja, fortsetter laget i samme stil kan den faktisk ende med førsteplass. Da må OL-mester Russland og Ukraina slås til helgen.

- Nå går vi for to seire til. Nå fikk vi virkelig vist at vi også kan i en kamp som gjelder, sa Stig Penne til NTB. Han var fantastisk begge veier, og scoret seks spillemål i førsteomgangen. Også Johnny Jensen sto skikkelig fram, sammen med keeper Gunnar Fosseng, som kom inn mot slutten og hadde viktige redninger.

I løpet av under et minutt før pause scoret han to kunstmål. Det ene - en trickskudd-backhand - går inn som VM-perle nummer é så langt.

På motsatt side herjet spenstfenomenet Eivind Ellingsen på en måte som gjør at proffagentene snart er på ham for fullt.

Ga alt

Et aggressivt norsk forsvar stresset slovenerne til en rekke tekniske feil og svake avslutninger. Mange av dem ble ubønnhørlig straffet med resolutte norske kontringsmål.

Med en defensiv blokk anført av Preben Vildalen, Johnny Jensen og Tormod Moldestad - storkrigerne i den norske troppen - ble i meste laget for Slovenia.

- I kveld gir vi alt. De får heller bære meg ut av hallen etter denne kampen, sa Vildalen noen timer før kampstart.

Han trengte ingen hjelp for ta seg ut. I stedet fløy han og lagkameratene på en gledessky til bussen.

Ingen hjelp

Norge fikk ingen hjelp på veien. Etter at Ukraina hadde slått Tunisia 24-18 tidligere på dagen, var Christer Magnussons lag kort og godt nødt til å ta poeng selv.

Hvis ikke måtte Norge etter all sannsynlighet slått ukrainerne med åtte mål søndag for å sikre en plass i åttedelsfinalen.

Oppturen kan ha reddet herrehåndballens posisjon i Norge. Et VM-uten cupspill vil være en fryktelig nedtur.

Norge reiste seg mesterlig torsdag. Nå gjenstår det viktigste: Å unngå et tilsvarende fall i prestasjoner når Ukraina er motstander søndag.

Mot Russland venter ingen norske poeng, men en reprise av 1. omgangen torsdag vil i hvert fall skremme mesteren kraftig.

(NTB)