Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Norsk håndballsjokk: Sendte Frankrike hjem i skam

Klare for historisk semifinale.

HERJET MED FRANKRIKE: Kent Robin Tønnesen skjøt Norge til EM-semifinale på bekostning av Frankrike.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
HERJET MED FRANKRIKE: Kent Robin Tønnesen skjøt Norge til EM-semifinale på bekostning av Frankrike. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

• Frankrike - Norge 24-29 (11-12)

KRAKOW (Dagbladet): En av tidenes største norske idrettsprestasjoner er et faktum. Med sifrene 29-24 sendte Norges håndballherrer sjokkbølger gjennom hele Europa og tok seg videre til semifinalen i EM for aller første gang.

Med tre minutter igjen av oppgjøret mot Frankrike begynte «Heia Norge» å runge utover massive Tauron Arena i Polen. Rammen var fantastisk og det samme var de eksepsjonelle prestasjonene til de norske gutta.

Med en kollektiv innsats i ypperste verdensklasse, ispedd målene til superskytterne Kent Robin Tønnensen og de vanvittige redningene til Ole Erevik, sendte våre beste menn den regjerende OL-, VM-, og EM-mesteren hjem i skam.

- Det er fantastisk. Jeg er vanvittig stolt over den innsatsen gutta legger ned i dag. De tror på det hele tiden og er offensive i hodet. Det er moro, landslagssjef Christian Berge til Dagbladet.

Tøff start Utgangspunktet var like enkelt som det var ekstremt vanskelig før kampstart: Samtidig som Norge måtte ha poeng for å sikre avansementet til semifinalen på egenhånd, var Frankrike avhengig av seier for å ikke ryke ut av turneringa.

Premisset gjorde at det franske stjernegalleriet overhodet ikke kunne ta lett på kampen, til tross for et skyhøyt favorittstempel. Det avgjørende oppgjøret hadde også et forventet kampbilde til å begynne med:

Frankrike dominerte, gjorde ting enkelt og skaffet seg tidlig en tremålsledelse. Parallelt slet Norge med et rufsete angrepsspill, et feil bytte som resulterte i lagets andre tominutter på under et kvarter og manglende uttelling i duellene med verdens beste keeper, Thierry Omeyer.

Snuoperasjonen Den trøblete starten fikk landslagssjef Christian Berge til å ta grep. Inn kom Kent Robin Tønnesen (24) og høyrebacken viste seg raskt som løsningen på Norges startvansker.

Mens lagkameratene slet med å finne ut av Omerey, viste 24-åringen hvordan det skulle gjøres ved å banke inn to kjappe scoringer. Bare noen minutter seinere var Frankrikes tremålsledelse utlignet.

På lystavla viste klokka drøyt 20 minutter og stillingen 7-7. Da hadde en frustrert fransk landslagsjef sett nok og la det grønne timeout-kortet i sekretariatet.

- Fantastisk prestasjon Det hjalp imidlertid lite, for de norske gutta lot seg ikke stoppe. Den resterende tida av første omgang fortsatte de å jobbe som helter i forsvar, med en kampavgjørende Erevik i buret bak seg.

Da matchen sto og vippet på 11-11 like før pause, hindret Erevik den franske straffeeksekutøren Michael Guigou enkelt. Og i det påfølgende angrepet sendte Espen Lie Hansen Norge i gardeboreben med en sesnasjonell 12-11-ledelse.

- De siste 20 minuttene av første omgang er en fantastisk prestasjon av Norge, skrøt håndballekspert Randi Gustad på Twitter.

Rystet Frankrike Etter hvilen startet Norge på samme måte som de avsluttet før sidebyttet: I et forrykkende tempo og med en heltemodig innsats i hver eneste duell.

Det resulterte kjapt i en scoring fra Bjarte Myrhol, før franskmennene viste at også de hadde forstått alvoret i det som var i ferd med å skje.

Med tre nettkjenninger på rappen snudde de kampen. Norge var på det tidspunktet ute av EM, mens Frankrike var videre. Likevel var det masse dramatikk i vente.

Foran det som etter hvert var en fullsatt hall i Krakow, med nærmere 16 000 tilskuere på tribunene som heiet på Norge, ofret de rødkledde gutta «alt».

Umulige Erevik I angrep etter angrep opptrådte nordmennene nådeløst i de samme duellene med Omeyer hvor de hadde feilet i begynnelsen av kampen. I motsatt ende fortsatte den tidvis utskjelte norske målvakten sitt eminente keeperspill.

Den fryktinngytende, effektive kombinasjonen overrumplet franskmennene fullstendig. Med 12 minutter og fem sekunder igjen på klokka ledet Norge med tre mål. I og med at uavgjort holdt til avansement, var vi i realiteten fire scoringer foran.

Men da, på det verst tenkelige tidspunktet, fikk Frankrike et ny håndsrekning fra sekretariatet. For andre gang i kampen signaliserte de til det tyske dommerparet at Norge hadde foretatt et feil bytte. Det betydde en ny tominutter, noe som kunne fått mesterskapsavgjørende konsekvenser.

Fantastiske Tønnesen Selv om protestene var høylytte fra den norske leiren, lot de seg ikke affisere. Aller minst gjaldt det Tønnesen. I stedet banket han inn en ny norsk scoring  - i undertall.

I minuttene som fulgte fortsatte de norske gutta å pøse inn mål samtidig som de sto bunnsolid i forsvar.

Til slutt ga ikke trener Berges menn seg før det sto 29-24 på tavla.

Den nærmest uvirkelige prestasjonen bringer de norske gutta til semifinalen i EM. Den spilles på fredag. Motstander blir Tyskland, og med kveldens oppvisning trenger ikke Norge å frykte noen som helst.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media