- Norsk hockey har aldri opplevd maken

Norge med historisk kalasseier mot stakkars Tyskland.

Norge - Tyskland 12-4 (3-0, 6-1, 3-3)

(Dagbladet): Det begynte med norsk scoring etter 20 sekunder og ytterligere en før halvannet minutt var spilt. 

Det fortsatte på enda mer eventyrlig vis.

Uvirkelige 12-4 lyste det fra måltavle i Globen etter tre perioder - den største seieren i hele hockey-VM så langt sammen med Canadas 8-0 over Kasakhstan.

- Du får takke spillerne. Jeg er overrasket selv over at vi var gode, sier landslagstrener Roy Johansen når MAX spøkefullt kaller ham «Sir Roy».

- Vi var sjokkerte
MAX-ekspert Petter Thoresen danset foran TV-kameraet etter to perioder, da Norge ledet 9-1, mens assistgrossist Morten Ask knapt kunne tro det han og lagkameratene var i ferd med å utrette.

Før VM var Norge ranket som nummer ni på verdensrankingen. Tyskland var nummer åtte. Det er knapt til å tro etter kampen i kveld.

- Dette har aldri skjedd så lenge jeg har vært med, i en sånn kamp og mot en slik motstander. Vi kan ikke gjøre feil, virker det som, alt går på skinner. Det er bare å takke og bukke for det, gliste Ask da han lot seg intervjue etter andre periode.

På spørsmål om hvor dette skulle ende, svarte han akkurat passe breialt:

UVIRKELIG: Lars Erik Spets gratuleres etter scoring i den historiske 12-4-seieren over Tyskland.  AFP PHOTO/ JONATHAN NACKSTRAND
UVIRKELIG: Lars Erik Spets gratuleres etter scoring i den historiske 12-4-seieren over Tyskland. AFP PHOTO/ JONATHAN NACKSTRAND Vis mer

- Nå er det kvartfinale først, og så semifinale etter det.

Patrick Thoresen, som noterte seg for tre mål og tre assist i kveld, har nå bare én mann foran seg på lista over VMs beste poengplukkere.

I likhet med mange andre hadde han vanskelig for å skjønne hva som skjedde da målene bare rant inn.

- Helt fantastisk. Man sitter på benken og skjønner ikke hva som skjer. I midten av 2. periode ledet vi 9-0 eller noe sånt. Vi var helt sjokkerte. Jeg er uten ord, sier han til MAX.

- Vi treffer på ett av tre skudd gjennom hele kampen. Keeperne deres er ikke heldige, men samtidig spiller vi god hockey. Det er klikk-klakk. Vi holder oss til enkle ting selv om vi leder 9-0. At vi scorer 12 til slutt er sykt, sier Thoresen.

Halvannen skøyte i kvartfinalen
MAX-ekspert Espen «Shampo» Knutsen hadde problemer med å sette ord på det han var vitne til.

- Dette er en historisk aften. Norsk hockey har ikke opplevd noe lignende noen gang.

Det ble nesten komisk da den tyske målvakten ble tatt av banen for andre gang i kampen i tredje periode - og slo kølla så hardt i vantet at den knakk.

Men det var til å forstå, med en redningsprosent på litt over 60. Før kampen mot Norge hadde Tyskland bare sluppet inn 11 mål...

- De byttet målvakt etter tre minutter og byttet tilbake igjen. Men det er veldig vanskelig å stå i mål når det kommer kvikke pasninger på tvers. Vi scoret noen fantastisk fine mål, som man forbinder med «russermål», sier Roy Johansen.

Han sørget også for å takke analyseteamet, som hadde merket seg at den tyske målvakten hadde en tendens til å gå langt ut fra målet. Det utnyttet Norge til fulle.

Norge har nå en eventyrlig mulighet til å nå kvartfinalen, med kveldens resultat er de norske iskrigerne oppe i ti poeng. Latvia har seks og kommer opp i ni med seier mot Danmark i morgen. Men de har igjen Sverige i siste kamp, og det bør normalt ende med tap. Samtidig bør et sprudlende norsk lag ha store sjanser for å slå danskene i siste kamp - og i så fall spiller det ingen rolle hva Latvia finner på.

- Det ser unektelig bra ut nå, sier Roy Johansen.