HOPPBRØLER: Da Halvor Egner Granerud deltok på verdenscuprennet i Sapporo i Japan, ble han snytt for pallplasseringen han skulle hatt. Her er hoppet han fikk 17,5 i stilkarakter for av den norske dommeren, men skulle hatt 18,5 poeng. Video: NRK Vis mer Vis me... Vis mer

Norsk hoppbrøler: - Jeg tenkte: «Hva i all verden?»

Halvor Egner Granerud ble snytt for pallplass under helgas verdenscuprenn i Japan. Norsk dommer legger seg fullstendig flat: - Jeg tastet feil stilkarakter.

Halvor Egner Granerud (22) imponerte med delt fjerdeplass i hoppernes verdenscuprenn i Japan søndag. Opp til japaneren Ryoyu Kobayashi på tredjeplass var det 0,5 poeng. Nå viser det seg at Granerud ble snytt for delt tredjeplass.

Årsak: Den norske dommeren Jørn Larsen ga Granerud feil stilkarakter i det første hoppet. 17,5 - som han tastet inn - skulle vært 18,5.

- Jeg kan ikke annet enn å beklage, sier Larsen til Dagbladet.

- Jeg tenkte: «Hva i all verden?» Men jeg synes han fortjener respekt for å innrømme feilen, sier Granerud.

OFFER: Halvor Egner Granerud har aldri vært på pallen i verdenscupen. Heller ikke denne gang skulle det skje, takket være en norsk dommertabbe. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
OFFER: Halvor Egner Granerud har aldri vært på pallen i verdenscupen. Heller ikke denne gang skulle det skje, takket være en norsk dommertabbe. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix Vis mer

Dagbladet kan her fortelle om dramaet som utspilte seg i Sapporo søndag. Hjemme i Norge var klokka tre på natta da første hopper satte utfor. Japan ligger åtte timer foran, og bare de største entusiastene tok inn de direkte TV-bildene fra Asia.

Granerud hoppet som nummer 40 og landet på 131 meter i det første svevet. Stilkarakterer: 18,5 - 18,5 - 17,5 - 18,5 - 18,0.

Karakteren 17,5 ble gitt av norske Larsen, som har vært hoppdommer i det internasjonale skiforbundet FIS i ti år. Men rett etter at han tastet inn karakteren, oppdaget han sin egen feil: Granerud skulle hatt 18,5.

Larsen forteller:

- Etter at en hopper har passert fallgrensa, har du fem til sju sekunder på deg til å taste inn stilkarakteren. Et hopp vurderes i tre faser: Svev, landing og utkjøring. Vi starter på stilkarakteren 20, og så trekker vi poeng for hver av de tre fasene.

- Det som skjedde var at jeg skulle gi Granerud ett poeng trekk for svevet og 0,5 poeng trekk for landingen. I stedet ga jeg ham 1,5 poeng trekk for landingen. Det var feil. Forklaringen er at jeg kikket på monitoren i båsen samtidig som jeg tastet inn karakteren. På skjermen kom det opp 17,5 poeng, men Granerud skulle hatt 18,5 poeng.

LEGGER SEG FLAT: Jørn Larsen, her fotografert i Bergiselbakken i Innsbruck. Foto: Privat
LEGGER SEG FLAT: Jørn Larsen, her fotografert i Bergiselbakken i Innsbruck. Foto: Privat Vis mer

Larsen fortsetter:

- Jeg kan ikke forlate båsen der vi står. Derfor ropte jeg på Swiss timing (de som skriver ut lengde, stil og poeng), men hørte ikke noe fra dem. Da omgangen var ferdig, løp jeg opp til teknisk delegert, Thomas Hasslberger. Jeg sa fra om hva som hadde skjedd, og ba ham forandre stilkarakteren på den offisielle lista. Til svar fikk jeg: «Beklager, det kan vi ikke gjøre.» Jeg svarte: «Jeg ber dere vennligst om å gjøre det.»

Men den innstendige bønnen hjalp ikke. 17,5 ble stående. Larsen forteller at han etter rennet tok kontakt med Norges trener, Alexander Stöckl.

- Jeg kunne ikke annet enn å beklage. Av og til skjer det menneskelige feil. Og det var det som skjedde denne gang, forteller han.

- Dette skjedde også med en japansk dommer i kvalifiseringen tidligere i helga. Han tastet inn stilkarakteren 11,0, mens de andre dommerne lå på 16,0 og 17,0. Dette ble heller ikke rettet opp etterpå.

Larsen forteller at teknisk delegert - som også er juryens leder - kan gjøre om karakteren hvis det er åpenbart at en dommer har tastet feil. Men det skjedde ingen av gangene denne helga.

Store følger

For Granerud fikk utfallet store følger: Han har aldri vært på pallen i et verdenscuprenn. Nå kunne det skjedd, men den norske dommerbrøleren forhindret dette. Forskjellen på tredje- og fjerdeplass er 4250 sveitsiske franc i premiepenger, eller rundt 36 000 kroner.

- Jeg tenkte: «Hva i all verden?» Etter det første hoppet syntes jeg at jeg fortjente mer enn de 55 stilpoengene som jeg fikk, forteller Granerud til Dagbladet.

FIKK BEKLAGELSE: Trener Alexander Stöckl.
Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
FIKK BEKLAGELSE: Trener Alexander Stöckl. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix Vis mer

Trener Alexander Stöckl bekrefter at Larsen tok kontakt etter rennet.

- Han kom bort og fortalte at han hadde sagt ifra til rennledelsen: Jeg oppfattet der og da at stilkarakteren ikke utgjorde noen forskjell med tanke på plassering. Og det er menneskelig å feile, forteller Stöckl.

I hopp trekkes den høyeste og laveste stilkarakteren etter hvert svev. Med tre ganger 18,5 som tellende ville Granerud hatt samme poengsum som Ryoyu Kobayashi på tredjeplass, altså 236,1 poeng. Østerrikeren Stefan Kraft vant foran sloveneren Timi Zajc. Disse ville det uansett vært umulig å hamle opp med.

- Jeg spurte Stöckl om han reagerte på stilkarakteren, men han hadde ikke lagt merke til det, sier Larsen.

- Generelt er du dødsdømt når du gjør en feil, fortsetter han.

- I helga vurderte jeg 55 hopp i kvalifiseringen fredag, 50 hopp i første omgang lørdag og 30 hopp i andre omgang lørdag. Videre vurderte jeg 55 hopp i kvalifiseringen søndag, 50 hopp i første omgang søndag og 30 hopp i andre omgang søndag. Et hopp vurderes i tre faser. Til sammen gjorde jeg 810 vurderinger i løpet av helga. Og jeg bommet på én.

Han tilføyer:

- Feilen den japanske dommeren gjorde var mye større. FIS rettet heller ikke denne karakteren.

- Du sier du ville gitt Granerud 18,5. Hva trakk du ham for?

- Jeg syntes han kantet skiene i utkjøringen. For dette trakk jeg 0,5 poeng. Og så trakk jeg 1,0 poeng for det han gjorde i svevet. I lufta og landing kan du trekke maks fem poeng. I utkjøringen kan du trekke maks sju poeng - og det er ved fall før fallgrensa.

Gryende form

Granerud forteller at han ble gjort oppmerksom på den norske dommerfeilen etter at han kom hjem fra Japan.

- Det var like greit. Ellers hadde flyturen hjem blitt ekstra lang, sier han. Totalt sett er han likevel fornøyd med resultatet. Til helga er det nytt verdenscuprenn: Denne gang skiflyging i tyske Oberstdorf.