FRUSTRERT: Johann André Forfang holdt på å ryke ut i kvalifiseringen til det første rennet i Oberstdorf søndag. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
FRUSTRERT: Johann André Forfang holdt på å ryke ut i kvalifiseringen til det første rennet i Oberstdorf søndag. Foto: Geir Olsen / NTB scanpixVis mer

Norsk hoppraseri: - Jeg er forbannet

Johann André Forfang mener han ble urettferdig behandlet i hoppukekvaliken. Misset nesten på søndagens renn.

OBERSTDORF (Dagbladet): Johann André Forfang (23) kokte over etter 48.-plassen i kvalifiseringen til det første rennet i Hoppuka lørdag kveld.

Forfang landet på 115 meter og klarte så vidt å kvalifisere seg til søndagens renn i Oberstdorf i Tyskland. Tromsø-hopperen mener han ble urettferdig behandlet sammenliknet med tyskeren Karl Geiger, som hoppet rett etter ham i kvaliken.

Etterpå marsjerte en rasende Forfang ut av bakken:

- Jeg var sikker på at jeg ikke kvalifiserte meg. Da jeg gjorde det, var jeg likevel ikke spesielt lettet Jeg ble heller jævlig forbannet.

- Hvorfor ble du forbannet?

- Fordi alle på slutten hoppet med minuspoeng og oppdrift. Selv fikk jeg 8,8 plusspoeng (bakvind). Det var en helt annen konkurranse. Dette hører ikke hjemme noen steder.

NRK-ekspert Johan Remen Evensen sier til Dagbladet at han forstår frustrasjonen til Forfang:

- Han har hatt mye uflaks. Men han hoppet innenfor vindkorridoren - og det er greit. Det som derimot irriterer meg er han som hoppet etterpå, Karl Geiger. Han hadde akkurat like forhold. Han var også innenfor vindkorridoren, men ble likevel holdt igjen i et par minutter. Da blir jeg irritert.

Remen Evensen fortsetter:

- Det er lov å ha uflaks så lenge det er innenfor korridor. Men når de velger å holde igjen den neste hopperen - som også er innenfor korridor - så blir jeg irritert. Hadde han vært utenfor korridor, så hadde jeg skjønt det. Men det var han ikke.

- Handler det om navn og nasjon?

- Det vil jeg ikke spekulere i. Men det skulle vært interessant å høre begrunnelsen for hvorfor Geiger ble holdt igjen og ikke Johann.

En misfornøyd Johann André Forfang ble litt typisk for nordmennene denne lørdagen i Schattenbergbakken. Det eneste som virkelig leverte, var Andreas Stjernen, som kom på 4. plass.

VÅR BESTE: Andreas Stjernen (til høyre) ble Norges beste i kvalifiseringen. Til venstre: En frustrert Johann André Forfang. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
VÅR BESTE: Andreas Stjernen (til høyre) ble Norges beste i kvalifiseringen. Til venstre: En frustrert Johann André Forfang. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix Vis mer

Østerrikeren Stefan Kraft vant foran Ryoyu Kobayashi fra Japan og Piotr Zyla fra Polen. Kraft leverte et hopp på 138.5 meter foran 15 500 tilskuere.

Seks av nordmennene kvalifiserte seg. Robert Johansson ble nummer 13, Anders Fannemel 28, Daniel-André Tande 35 og debutant Robin Pedersen 38. Halvor Egner Granerud kom på 56. plass og må finne seg i å være tilskuer i søndagens renn.

- Jeg hoppet kort, og har ikke noe godt svar på hvorfor det ble sånn, forteller han til Dagbladet.

Om den norske innsatsen sier Remen Evensen:

- Helt greit, selv om jeg kanskje hadde forventet mer. Noen av våre beste hadde ikke helt stang inn. Men det er søndag det virkelig gjelder.

Rennet starter klokka 16.45 og sendes på NRK1.