Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Norsk hoppsjef om galskap i Planica: - Det overgår alt annet

Tusener på tusener vil hylle Prevc.

PÅ PLASS I PLANICA:  Hoppernes sportssjef, Clas Brede Bråthen. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix
PÅ PLASS I PLANICA: Hoppernes sportssjef, Clas Brede Bråthen. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den internasjonale hoppfamilien er samlet i Planica i Slovenia denne helga. Hjemmehelten Peter Prevc vant det første rennet i dag, mens vår egen Johann André Forfang kom på andreplass.

Ringside i Planica-bakken sto en mektig imponert sportssjef Clas Brede Bråthen. Horder av mennesker er på plass i den slovenske alpedalen. De vil hylle Prevc, som allerede har vunnet verdenscupen.

- Det er hoppmania er nede, rapporterer Bråthen på telefonen.

- Jeg snakket nettopp med en tidligere kollega fra Slovenia. Han fortalte at interessen for skihopping overgår alt annet. Og det er fantastisk for oss som bryr oss om sporten.

En oppstemt Bråthen fortsetter:

- Som happening er vi vitne til det største hoppsporten har skapt. Vi må kanskje tilbake til OL i 1952 for å finne noe liknende. Men mye har forandret seg siden den gang.

- Ubegripelig tall Det blir antydet at på rennet i dag var det over 15 000 tilskuere. Lenger inn i helga er det ventet mellom tre og fire ganger så mange mennesker.

- Det kommer til å bikke et ubegripelig antall. For første gang i historien har vi fått henvendelse fra sikkerhetspolitiet. De lurer på hvilke folk som kommer fra Norge.

Bråthen fyrer av et retorisk poeng fra den slovenske heksegryta:

- Er Dagbladet her nede?

- Nei.

- Kondolerer!

Bedre enn Old Trafford Som sportssjef siden 2004 lever og ånder Bråthen for hoppsporten. Han har stått i vindfulle bakker. Han har stått der i tett snødrev. Og han har stått i bakker nesten uten folk.

TETT I TETT:  Hopperne har et folkehav foran seg i Planica. Foto: NTB Scanpix
TETT I TETT: Hopperne har et folkehav foran seg i Planica. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Nå befinner han seg i et mekka. Hopp-pilegrimer, først og fremst fra Slovenia - men også resten av Europa - strømmer til. Trodde du det var god stemning på Old Trafford, må du tro om igjen.

- Her betaler folk 10-12 euro for å komme inn og bidra til underholdningen. På Old Trafford betaler 90 prosent for å bli underholdt. Det blir ikke stemning av sånt, påpeker Bråthen.

- Historisk skihopper De norske hopperne har kommet til Planica for å krone en god sesong. Laget leder nasjonscupen suverent. Håret i suppa er at det er blitt litt få seirer. Det skyldes ikke minst 23-åringen slovenerne kommer for å hylle denne helga.

Prevc. Peter Prevc.

- Vi har levert tidenes sesong som lag. At vi setter farge på en idrett som er så stor, gjør meg stolt. Men vi konkurrerer med en historisk skihopper i Prevc. I dag knuste han en gammel rekord og tok sesongens 14. seier. Det har ingen klart tidligere, sier Bråthen.

Planica-helga fortsetter med individuelt renn fredag, lagkonkurranse lørdag og individuelt renn søndag.

Ifølge NRKs hoppekspert Johan Remen Evensen er det mulig å stå på 254 meter med de rette forholdene. Det er i så fall 2,5 meter lenger enn den gjeldende verdensrekorden til Anders Fannemel.

I går falt Tilen Bartol etter et vilt svev på 252 meter.

ANDREPLASS:  Johann André Forfang. Foto: NTB Scanpix
ANDREPLASS: Johann André Forfang. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hele Norges coronakart