Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Norsk idrett blir dyrere og dyrere: Fortvilte foreldre må si nei til barna sine

Nå vil NIF ta grep.

KOSTER Å DELTA: Barn opplever å bli priset ut av norsk idrett. Bildet ovenfor er kun brukt som illustrasjon.
Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
KOSTER Å DELTA: Barn opplever å bli priset ut av norsk idrett. Bildet ovenfor er kun brukt som illustrasjon. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Har du opplevd økonomiske utfordringer i møte med norsk barneidrett? Da ønsker vi gjerne å høre din historie. Kontakt journalisten på jba@dagbladet.no

(Dagbladet): Det koster mer og mer å være en del av norsk idrett. Den siste tiden har Norges Idrettsforbund (NIF) mottatt flere bekymringsmeldinger fra fortvilte foreldre som forteller at de ikke har råd til å gi barna muligheten til å drive med sport.

- En del unger har rett og slett ikke råd til å delta. Det er ikke enkelt å være den som ikke kan betale. Undersøkelser viser at spesielt for dem med minoritetsbakgrunn er økonomi utfordring nummer én for å fortsette med idrett, sier NIFs utviklingsleder Anja Veum til Dagbladet.

- To problem Veum forteller at det er to store problemer relatert til økonomi norske barnefamilier opplever i møte med idretten.

- Det ene er de som ikke har råd i det hele tatt til å komme inn i idretten. Det andre er utfordringen familier har for å klare å være med på denne karusellen etter hvert som en blir eldre. Å skape bevissthet rundt disse utfordringene er viktig.

Til tross for mange bekymringsmeldinger frykter NIF at mørketallene er store. Å innrømme at man har dårlig råd er vanskelig for mange. Å si til sitt eget barn at hun eller han ikke får gjøre det samme som vennene fordi familien ikke har nok penger, er gjerne enda tøffere.

- Dette er noe som ikke blir snakket så mye om. Derfor er det vanskelig å vite eksakt hvor mange som har dette problemet. For mange familier er penger en stor barriere, men det er ikke alltid så lett å si ifra. Det kan være stigma knyttet til dette, sier Veum.

Tar grep Derfor vil Norges Idrettsforbund nå ta grep. I et nytt idrettspolitisk dokument foreslår idrettstyret blant annet begrensninger på reiser og utstyr til barn og unge. Forslaget skal diskuteres på Idrettsstinget neste måned.

- I dokumentet har vi et eget avsnitt om hvordan vi skal hindre at enkelte barn og unge blir ekskludert fra idretten fordi de ikke har råd til å bli med. Det er noe vi ønsker å motarbeide. Dette er en viktig sak som vi vil få Idrettstinget til å diskutere, sier NIFs avtroppende president Børre Rognlien til Dagbladet.

- Vi vil særlig utfordre særforbundene. Dette er en bevisstgjøring av problemet, legger Veum til.

Hun mener at det handler vel så mye om å få til en kulturendring.

- Noen særforbund har allerede iverksatt tiltak. I hopp har utøverne for eksempel én type ski i barneklassene, mens i sykkel får ikke barn lov til å ha den letteste og dyreste sykkelen. Så må vi jobbe med holdninger. Kanskje er det greit å være med på lokale turneringer i stedet for å reise ut av landet på dyre turer, sier Veum.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!