- Norsk idrett står mer samlet og er sterkere enn noensinne

Samholdet er av historisk karakter.

SAMLET: Norsk idrett står mer samlet enn noensinne, sier idrettspresident Børre Rognlien.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
SAMLET: Norsk idrett står mer samlet enn noensinne, sier idrettspresident Børre Rognlien. Foto: Lise Åserud / NTB scanpixVis mer

Norsk idrett står samlet. Enigheten er sterkere og bredere enn noen gang. I de store og viktige sakene er samholdet av historisk karakter.

Ledermøtet i Sandefjord denne helgen viste at idrettsbevegelsen har lagt interne stridigheter bak seg. Nå gjelder det å slåss for store og viktige saker av felles interesse.

- Vi, det vil si norsk idrett, står mer samlet og er sterkere enn noensinne. Det viste ledermøtet vi nettopp har avsluttet. Vi har vært gjennom konstruktive og formålsrettede diskusjoner, og vi er enige om å jobbe sammen om saker av felles interesse.

- De interne stridighetene og dragkampene som preget oss på tinget i Oslo for to år siden, er skjøvet til side, sier idrettspresident Børre Rognlien til NTB.

Han ble valgt for to år siden, men da tingdelegatene gikk fra hverandre den gangen, var det et sterkt splittet idrettsbevegelse som tok fatt på hverdagen. Nå er det enighet og samhold som gjelder, og idrettspresidenten får mye av æren for at idretten står så sterkt og samlet.

Enstemmig ja Fredag var alle delegatene på ledermøtet enige om å gå inn for å søke statsgaranti og deretter å søke OL til Oslo. Ikke en eneste stemme var imot. Dermed har OL-oppslutningen økt innen idretten, for på det ekstraordinære tinget i Stjørdal i fjor, var det noen få stemmer imot å gå inn for et eventuelt nytt OL i Norge i 2022.

- Det er historisk hvor samlet vi er i spørsmålet om OL. Alle vil at vi skal gå inn for å søke OL til Oslo i 2022. Dermed er det også full enighet om å gå inn for å søke statsgaranti til disse lekene, sier Rognlien.

Nå skal OL-saken behandles i bystyret i Oslo kommende onsdag, og dersom bystyrerepresentantene fortsatt er i OL-modus, skal søknaden om statsgaranti være klar innen 14. august.

Idrettspresident var også fornøyd med at alle, både idrettslederne og de samarbeidende kommunene, går inn for å følge hans egen finansieringsmodell for OL. Den går ut fra at idretten skal dekke 11 prosent av kostnadene, kommunene 22 prosent, mens staten skal ta resten.

Gode råd Økonomien i norsk idrett er god, og i de kommende årene kommer det til å bli enda bedre. Det kommer av at idrettens andel av spillemidlene kommer til å bli større, og momskompensasjonen skal også økes for alle frivillige organisasjoner.

- Vi har fått mange og svært sammenfallende råd fra Idretts-Norge om hvordan vi i idrettsstyret skal forholde oss til den økende pengestrømmen, forteller Rognlien, som forteller at økonomisk sett har det aldri sett bedre ut for Idretts-Norge, for også de kommunale tilskuddene til både drift og anlegg er økt de siste årene.

- Hva med diskusjonen om toppidretten?

- Vi hadde en konstruktiv og fin debatt med bakgrunn i Tvedt-utvalgets rapport. Debatten var så å si fri for kritikk, men i stedet var delegatene opptatt av hva som må til for å forsvare og styrke vår sterke stilling som toppidrettsnasjon.

- De rådene vi i styret fikk på dette området, er så gode at jeg tror vi kan gjøre de første vedtakene allerede på neste styremøte den 24. juni. Det kommer til å være vedtak som går ut på å styrke toppidretten og justere kursen, sier idrettspresident Børre Rognlien til NTB.

(NTB)