GULL OG BRONSE: Filip Ingebrigtsen sikret norsk EM-gull. Henrik Ingebrigtsen fulgte opp med bronsemedaljen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
GULL OG BRONSE: Filip Ingebrigtsen sikret norsk EM-gull. Henrik Ingebrigtsen fulgte opp med bronsemedaljen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer

Norsk idrettsbragd: Filip Ingebrigtsen tok EM-gull. Henrik fulgte opp med bronse: - Jeg kan ikke tro det

- Jeg har jobbet for dette i fire år, forteller den nybakte europamesteren etter gullet på 1500-meteren i Amsterdam.

AMSTERDAM/OSLO (Dagbladet): Ingebrigtsen-navnet nevnes ofte. Jakob Ingebrigtsen (15) har vært mye i søkelyset denne sesongen med sine aldersbestemte verdensrekorder.

Men denne kvelden handlet om duellen mellom storebrødrene Henrik Ingebrigtsen (25) og Filip Ingebrigtsen (23). Kunne formsterke Filip endelig slå sin mer meritterte storebror i en viktig konkurranse?

Svaret er et rungende ja. Filip Ingebrigtsen banket alle og er europamester. 23-åringen leverte en eventyrlig spurt og jublet ekstatisk etter EM-gullet på 1500 meteren i Amsterdam.

SUPERBRØDRENE: Filip Ingebrigtsen og Henrik Ingebrigtsen jublet for gull og bronse på 1500 meteren i friidretts-EM i Amsterdam..
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
SUPERBRØDRENE: Filip Ingebrigtsen og Henrik Ingebrigtsen jublet for gull og bronse på 1500 meteren i friidretts-EM i Amsterdam.. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

- Jeg kan ikke tro det, sier den overlykkelige europamesteren til Dagbladet.

3.46,35 var tiden som ga norsk EM-gull. Henrik sikret bronsen med 3.47,17.

Perfekt taktisk løp

Brødrene Ingebrigtsen la seg inne ved lista i denne minneverdige EM-finalen og forsøkte å løpe så økonomisk og energisparende som mulig. På den siste runda avanserte brødrene i feltet.

Alt gikk etter planen. Taktikken fungerte optimalt. Det samme gjorde spurten. Filip var best plassert inn på oppløpet og spurtslo hele feltet med en hinsides avslutning, mens storebror Henrik fulgte opp med bronsemedalje.

Bragden var enorm. Dagen var komplett. Og jubelen var akkurat så følelsesladet som de største norske idrettsbragdene bruker å være.

- Dette er den tredje EM-medaljen min på rad. Jeg prøvde på sølvet, men er fornøyd og stolt, sier Henrik Ingebrigtsen.

Filip kopierte dermed storebrors bragd fra 2012. Fore fire år siden overrasket Henrik alt og alle - seg selv inkludert - da han tok EM-gullet på 1500-meteren i Helsinki.

Han fulgte opp med sølv i Zurich for to år siden og bronse i dag. Men dagens store mann er Filip Ingebrigtsen: Nå kan han titulere seg som Europas beste 1500 meter-løper.

Jobbet knallhardt

- Jeg har jobbet for dette i fire år, sier Filip Ingebrigtsen.

- Nå er jeg så lettet og glad. Det er ufattelig, helt sykt, sier han og stotrer litt med ordene. EM-gullet har ikke helt sunket inn.

GULLKYSS: Filip Ingebrigtsen fikk både kyss og klemmer av kjæresten Astrid Mangen Cederkvist etter EM-gullet på 1500 meter i friidretts-EM i Amsterdam lørdag.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
GULLKYSS: Filip Ingebrigtsen fikk både kyss og klemmer av kjæresten Astrid Mangen Cederkvist etter EM-gullet på 1500 meter i friidretts-EM i Amsterdam lørdag. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

Han overbeviste stort både kapasitetsmessig og ikke minst taktisk. Underveis plasserte han seg smart, og da farten ble dratt opp på sisterunden hadde han ingen problemer med å være.

- Jeg tenkte at går det ikke fortere enn dette, så er det ikke noe problem. Det er sånn når du er i god form, da stemmer alt, og valgene du gjør underveis er riktige, sier han.

På oppløpet var det ingen som kunne matche langspurten hans.

- Jeg så de begynte å bli litt kantete i stegene og gikk til. Det funket jo greit, sier Filip mens han skifter etter løpet.

Kjæresten, Astrid M. Cederkvist, står i kulissene og får til slutt en skikkelig bamseklem av en overlykkelig europamester.

- Det spørs om jeg får sove i natt nå, sier Filip - og ler.

- Faren din, Gjert, sier du kan komme til OL-finalen i den formen du er nå. Hva tror du selv.

- Han hadde jo rett da han sa jeg kunne vinne i dag, så han har vel rett i det og.

Sykt stolt

Storebror Henrik måtte nøye seg med bronsen i dag.

- Ikke verst det med et ben, sier pappa og trener Gjert lakonisk.

For faktum er at Henrik har ei tå som plager ham veldig. Flere ganger i sommer har Gjert bedt ham avslutte sesongen.

- Men det tar aldri vært aktuelt for meg å kaste inn håndkleet. Jeg har tunnelsyn på det der, jeg skal gjøre så godt jeg kan. Og nå står jeg her med min tredje strake medalje på 1500 meter i EM. Det er vel ikke så ille?

SJOKKERT: Slik reagerte Filip Ingebrigtsen etter EM-gullet. Foto: REUTERS/Michael Kooren
SJOKKERT: Slik reagerte Filip Ingebrigtsen etter EM-gullet. Foto: REUTERS/Michael Kooren Vis mer

- Jeg er så sykt stolt av teamet vårt. At jeg klarte å kjempe meg til en medalje, og ikke minst at Filip leker med konkurrentene og vinner gullet. Det er stort.

- Du kom med ei melding om teamet deres også?

- Ja, det er jo gjerne slik at når vi gjør det dårlig så kommer det mye dritt om oss. Når vi gjør det bra er det mer stille. Men nå står vi nå i alle fall med to medaljer rundt halsen, så kanskje det vi driver med ikke er så dumt likevel, sier Henrik Ingebrigtsen lakonisk.

Trone på lån

Han gledet seg stort over lillebror i kveld.

- Når han først skulle slå meg var det greit det var i EM-finalen, og at han vant den. Lett.

- Han har slått meg på hver eneste treningsøkt i hele år, sparka meg i ræva hver dag. Derfor tenkte jeg på at jeg måtte holde meg i nærheten av Filip når jeg løp i dag. Jeg visste at hvis jeg klarte det, ville jeg ta medalje.

- Og den medaljen skulle jeg bare ha. Nå har jeg den. Deilig.

- Men Filip skal ikke hvile for mye på laurbærene. Neste sesong, når jeg er kvitt alle skadene, da skal jeg bli god da, sier Henrik Ingebrigtsen.