Hånd i hånd over mål - til Norges første v-cupseier siden 2009

Norsk idrettsbragd rørte. Så kom kontrabeskjeden

Amund Vold og Eivind Vold vant Norges første verdenscupseier siden Eirik Verås Larsen i 2009 - da de passerte målstreken hånd i hånd. Men arrangøren nektet å la brødrene dele seieren.

RØRENDE ØYEBLIKK: Amund og Eivind Vold vant dobbeltseier i verdenscupen da de passerte mål hånd i hånd - Norges første triumf siden Eirik Verås Larsen i 2009. Foto: Florian Schwarzbach
Blackburn-Photographie
RØRENDE ØYEBLIKK: Amund og Eivind Vold vant dobbeltseier i verdenscupen da de passerte mål hånd i hånd - Norges første triumf siden Eirik Verås Larsen i 2009. Foto: Florian Schwarzbach Blackburn-Photographie Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Brødrene Amund Vold (21) og Eivind Vold (25) sto for en råsterk norsk idrettsbragd da de sørget for Norges første verdenscupseier siden legendariske Eirik Verås Larsen triumferte på samme distanse i 2009, altså K1 5000 meter.

Brødrene Vold, som er norske medaljehåp i sommer-OL i Tokyo neste år, var så suverene og fikk en så stor luke at de fikk mulighetene til å spasere målstreken på originalt vis.

Spontant bestemte de råsterke brødrene seg for å stoppe opp, holder hender og passere målstreken hånd i hånd, fordi de ville dele verdenscupseieren med hverandre.

- Det er veldig moro. Det er ekstra spesielt å dele det med broren, forteller Amund Vold til Dagbladet.

- Vi klarte å komme oss vekk fra resten av feltet og få en luke. Vi jobbet med å holde luka. Det er ikke mange ganger vi får sjansen til å gå likt over mål.

HÅND I HÅND OVER MÅL: Amund Vold (21) og Eivind Vold (25) passerte målstreken helt likt på K1 5000 meter - da Norge vant første verdenscupseier siden Eirik Verås Larsen i 2009. Foto: NTB Scanpix
HÅND I HÅND OVER MÅL: Amund Vold (21) og Eivind Vold (25) passerte målstreken helt likt på K1 5000 meter - da Norge vant første verdenscupseier siden Eirik Verås Larsen i 2009. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Vi hadde aldri trodd det i forkant, så det var spontant. Det er veldig uvanlig å få en sånn luke på 5000 meter, supplerer Eivind Vold til Dagbladet.

Amund og Eivind trodde de klarte å dele seieren.

Men så kom kontrabeskjeden: Arrangøreren gikk inn og splittet brødrene på tusendeler.

Amund Vold ble utropt til vinner, mens Eivind fikk 2.-plassen.

- Vi kjørte sammen over mål, men de skiller på tusendeler og klarte å skille oss, sier vinneren til Dagbladet.

Glad broren fikk seieren i stedet for seg selv

Eivnd Vold er glad for at det var lillebroren som fikk verdenscupseieren da arrangøren først skulle skille dem.

- Vi trodde begge to at det ville bli delt seier. Sportssjefen sa at de kom ikke til å dele seieren. Det var litt symbolsk. Det var helt greit. Det var bedre at Amund vant enn at jeg gjorde det, når de først skulle kåre en vinner, sier Eivind Vold til Dagbladet.

DOBBELTSEIER: Amund Vold og Eivind Vold best i verden på K1 5000 meter i helga. Foto: Privat
DOBBELTSEIER: Amund Vold og Eivind Vold best i verden på K1 5000 meter i helga. Foto: Privat Vis mer

- Hvorfor det?

- Fordi det var han som hjalp meg da jeg slo opp rorert. Jeg fikk hjelp av Amund da jeg fikk trøbbel. Han dro meg rundt, slik vi klarte å holde ledelsen. Uten Amund hadde jeg blitt tatt igjen.

Brødrene ble raskt enige om å passere målstreken hånd i hånd.

- Da ble vi enige om å gå sammen over målstreken samtidig, hånd og hånd. Vi hadde så god ledelse at vi rakk å stoppe opp og holde i hverandre, sier storebror.

- Det var helt rått å ta dobbeltseier. Vi har vært klar over at vi har nivået til det. Det er veldig spesielt. Vi klarte å ta sølv og bronse i år. At vi begge tar et steg opp i år, er veldig lovende inn mot neste års OL. Neste år er det i tillegg VM på hjemmebane.

Tidenes luke

Seieren kom altså på K1 5000 meter med overbæring, som er en ny øvelse som kan komme på OL-programmet i 2024.

- Vi klarte å komme oss vekk fra resten av feltet og få en luke. Vi jobbet med å holde luka, sier Eivind til Dagbladet.

- 5000 meter med overbæring er en ny øvelse som testes ut inn mot OL 2024. Etter første uke overbæring, hvor man løper ut av kajakken og løper 60 meter og så i vannet igjen, fikk Amund og jeg en luke.

- Det er viktig å være blant de første inn til overbæring. Det blir veldig kaotisk når det hoper seg opp bak.

Større talent enn Verås Larsen

21 år gamle Amund Vold er et unikt talent og har betydelig bedre resultater enn legenden Eirik Verås Larsen hadde på samme alder.

- Det stemmer at Verås Larsen ikke var like god på min alder. Han tok sitt første OL-gull da han var 28 år. Så jeg har noen år på meg. Jeg er ikke helt der ennå, men det er målet mitt på sikt. Jeg må heve meg et hakk, men jeg har hatt veldig god progresjon de siste åra. Det er ikke så mye som skal til. Hvis jeg fortsetter å ta de samme stegene framover, er vi begge helt i medaljekampen i OL neste år, sier Amund Vold til Dagbladet.

- Når forventer du å nå toppen?

- I en del land i Øst-Europa trener de store mengder tidlig og når toppen tidligere. Mens standarden i Norge er at toppnivået nås når man i 26-28 år. Det er mye styrke og utholdenhet som må bygges opp over tid, i pakt med den norske utvklingstrappa.

Verdenscup i Sandvika

Det er OL-kvalik i VM i slutten av august, hvor 1000 meter blir prioritert.

- Målet er å ta medalje. Vi bør heve oss litt, men jeg tror ikke det er urealistisk å vinne OL-medalje på K2 1000. Amund har i tillegg mulighet individuelt på K1 1000. Men først må kvalifiseringskravet, topp 6 i VM, nås, sier Eivind Vold.

- Eirik Verås Larsen begynte å bli veldig god på min alder. Amund er bedre enn Verås Larsen på hans alder. Han er kjempetalent. Amund er veldig allsidig og god på både 500, 1000 og langløp, sier 25-åringen om lillebror.

Denne helga er det verdenscup langdistanse i Sandvika. Brødrene Vold fulgte opp med en ny dobbelseier lørdag formiddag på mesterlig vis. Søndag det langsdistanse som venter i Sandvika.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer