UMIDDELBAR SUKSESS: Rytter Stian Pedersen og Tindur fant umiddelbart tonen, og ekvipasjen red inn til VM-gull i 5-gang i 2009.Foto: Dag Lauvland/isfoto.no
UMIDDELBAR SUKSESS: Rytter Stian Pedersen og Tindur fant umiddelbart tonen, og ekvipasjen red inn til VM-gull i 5-gang i 2009.Foto: Dag Lauvland/isfoto.noVis mer

Norsk-islandsk samarbeid ga umiddelbar VM-suksess

Tindur fra Varmalæk er nominert til «Årets hest».

||| Her er sjansen til å vinne store gevinster på hest!

(Dagbladet): For annen gang har hovedorganisasjonene for hestesport i Norge - Norges Rytterforbund, Norsk Jockeyklub, Norsk Hestesenter, Det Norske Travselskap og Norsk Rikstoto - gått sammen om å arrangere de firbeintes svar på Idrettsgallaen.

Hestegalla 2010 går av stabelen på Oslo Kongressenter lørdag 23. januar, hvor 450 gjester skal feire året som har gått i norsk hestesport, og hedre de beste beste prestasjonene i 2009.

Kategorien «Årets hest» er bare én av 18 priser som skal deles ut, og Dagbladet.no vil i samarbeid med arrangørene presentere de ni nominerte hestene i dagene framover.

Prisen er både prestisjetung og spesiell, ettersom publikums stemmer teller like mye som fagjuryens (se prosedyre for stemmegivning i faktaboks).

Ute året rundtI dag presenterer vi islandshesten Tindur fra Varmalæk.

Tindur kommer fra gården Varmalæk på Island. Varmalæk er en velrenommert avlsgård der hestene vokser opp i store flokker i ugjestmild islandsk natur. Her går hestene ute absolutt hele året. Gården har avlet en rekke gode hester.

 
Tindur har en svært god stamme, både på mors- og farssiden. Tindur ble temt og ridd inn av bonden selv, og ble i avlsvisning førstepremiert som fireåring. (Her teller rideegenskaper 60 prosent og eksteriør 40 prosent.

Etter at bonden pådro seg et benbrudd, ble Tindur sendt i trening til Bendik Lindal — èn av Islands fem «Mestere». Slik fikk Tindur ivaretatt talentet på aller beste vis og opparbeidet seg en lang og ærefull merittliste. Et kjennetegn for hingsten er at han presterer ekstremt bra i alle grunngangarter i tillegg til tølt og pass.

VM-gullFire ganger verdensmester Stian Pedersen var høsten 2008 på jakt etter ny konkurransehest på Island. Etter å ha prøveridd en rekke forskjellige, svært gode hester, falt valget på Tindur.

2009 var Tindurs første konkurransesesong utenfor Island, og med sin nye rytter Stian ble det gull i 5-gang under VM.

- Jeg var på jakt etter en hest som sammen med meg kunne oppnå gull i VM. I tillegg til de svært gode gangartene hadde hesten den psyken jeg var ute etter. Han blir aldri stresset, samtidig som han har kraft og vilje — og en utrolig allsidighet. Men at vi skulle finne kjemien så fort som vi gjorde, var for meg en ekstrabonus, for målet om gull i 2011 står fremdeles ved lag, sier Stian Pedersen.

TIL UTDELING: Hestesporten vil hedre utøvere, som vil motta en pris under arrangementet Hestegalla 2010 i januar. Prisen er en miniutgave av denne skupturen som står ved Norsk Hestesenter på Starum og som er signert kunstneren Angelina Engelsen.Foto: Hestegalla.no
TIL UTDELING: Hestesporten vil hedre utøvere, som vil motta en pris under arrangementet Hestegalla 2010 i januar. Prisen er en miniutgave av denne skupturen som står ved Norsk Hestesenter på Starum og som er signert kunstneren Angelina Engelsen.Foto: Hestegalla.no Vis mer