Island - Norge

Norsk jubel: Praktscoring, tabber og superinnbyttere

Lars Lagerbäck fikk siste ord på sin gamle hjemmebane, etter taktisk suksess mot Island.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Island - Norge 2-3 (1-1)

REYKJAVIK (Dagbladet): Norge hadde muligheten til å ta sin tredje strake seier for første gang siden januar 2013 - og lyktes.

Da Gylfi Sigurdsson snudde kampen til 2-1 etter 70 minutter, så det stygt ut for Lagerbäcks menn, men så våknet to innbyttere.

Inneværende sesong har vært et eneste stort eventyr for Bjørn Maars Johnsen (26), som har storspilt i nederlandske ADO Den Haag. Spissen har gått fra å være et uskrevet blad til å bli en av de heteste spillerne vi har fra Norge.

Det har også gitt 26-åringen landskamper under Lars Lagerbäck, og i kveld viste han seg tilliten verdig da han leverte en praktscoring på Island - hans aller første landslagsmål.

Spissen mottok ballen i boksen, vendte vakkert opp og sendte ballen høyt i mål via hanskene til keeper Frederik Schram.

Fortsetter han slik i den røde drakta, skal det kanskje bli vanskelig for Premier League-duoen Joshua King og Alexander Sørloth å ta fra ham landslagsplassen.

Men duoen ga raskt svar på tiltale.

Først utnyttet King en grov feil av keeper, før Sørloth ga Norge ledelsen fem minutter før slutt. Begge startet på benken.

- Vi viser at vi har god bredde i stallen. Da vi varmet opp, snakket vi om at vi skulle inn og avgjøre kampen. Det klarte vi, sier målscorer Alexander Sørloth til TV 2.

Fram til da hadde det vært en kamp preget av blundere.

- Det var en del tabber fra begge lag, selv om Kings jobb er veldig bra. Jeg hadde ikke trodd det skulle bli fem mål i denne kampen. Jeg synes det ble en veldig god test for oss. Hele laget gjør en god jobb, sier Norges landslagssjef Lars Lagerbäck til samme kanal.

- Det var mye positivt i dag, ikke minst at vi klarer å snu kampen og at vi tar seieren på den måten. Det er fantastisk, sier svensken.

VM-modus

Island gjør sine siste forberedelser før Argentina, Nigeria og Kroatia venter i gruppespillet i VM i Russland som starter 14. juni. Men først skulle spillet finpusses mot Norge og seinere mot Ghana.

For Norges del handler det i disse to privatlandskampene mot Island og Panama mye om å skape entusiasme, glede og forhåpentligvis bygge videre på seirene over henholdsvis Australia og Albania.

Før kampen var det naturligvis mye fokus på at landslagssjef Lars Lagerbäck (69) vendte tilbake til nasjonen han ledet i fire og et halvt år før han ga seg etter 2016-EM. Stammen i laget er stort sett den samme som da svensken ledet Island.

I kveld møtte 69-åringen seg selv i døra og visste dermed godt hva som ventet for de norske spillerne.

Island visste også hva som ville møte dem.

Straffespark

Før Norge scoret etter et snaut kvarter, hadde kampen vært svært sjansefattig. Det startet med et utspill fra Island-keeper Schram som endte med at Norge stjal ballen. Det landet etter hvert foran beina på Stefan Johansen, som slo den inn i boksen på første touch.

Maars Johnsen stoppet kula med venstre, vendte med høyre og banket ballen i mål i neste bevegelse. Norge scoret dermed på sin første skikkelige sjanse i kampen.

Island skapte heller ikke stort, men etter en snau halvtime tok Rurik Gislason med seg Jonas Svensson på løpetur på høyrekanten. Det endte med at backen felte vingen, som korrekt fikk straffe.

Angriper Alfred Finnbogason gjorde ingen feil fra krittmerket, og sendte ballen til venstre for Rune Jarstein.

Privatlandskamp:

Island - Norge 2-3 (1-1)

MÅL: Finnbogason (30), Sigurdsson (70) - Maars Johnsen (15), King (80), Sørloth (86).

Fokus på trenerne

Island-trener Heimir Hallgrimsson (50), som kjent var assistenten til den norske landslagstreneren, har plukket opp stafettpinnen etter Lagerbäck, som før kampen uttalte til Dagbladet at Island nok har blitt hakket bedre etter at han forlot dem i 2016.

Sist lagene møttes var også en treningskamp i forkant av EM i Frankrike, der Island endte opp med å imponere en hel fotballverden. Spillerne viste derimot ikke dette under oppkjøringen, hvor fokuset sannsynligvis var et helt annet sted da Norge gikk seirende ut av duellen med 3-2 på Ullevaal.

Island hadde ikke vunnet noen av de siste fire vennskapskampene de har spilt, hvor de møtte Peru, Mexico, Qatar og Tsjekkia. Det virker å være under de viktige kampene at Island viser hva som bor i dem.

Norge startet med Maars Johnsen og Tarik Elyounoussi på topp som mot Albania (1-0-seier). Joshua King har stått over trening med en sår rygg og startet på benken i kveld.

Maars Johnsen takket som nevnt for tilliten med en vakker scoring etter et snaut kvarter. Elyounoussi var ikke så veldig involvert før hvilen. Det var derimot den unge trioen Kristoffer Ajer, Sander Berge og Iver Fossum, som alle leverte solide forestillinger.

Annullert mål

Like etter hvilen trodde Elyounoussi at han hadde gitt Norge ledelsen da han ble spilt fri og sendte ballen i nettmaskene, men linjemannen hadde flagget oppe for offside.

TV-reprisen viste at offsiden var hårfin, men korrekt.

Etter en snau time ville Island at Norge skulle spille ut ballen da Gudmundsson ble liggende etter en duell i Norges boks, men i stedet kontret Norge. Stefan Johansen avsluttet angrepet med å smelle ballen på utsiden av stolpen.

Maars Johnsen stanget ballen i tverrliggeren etter 68 minutter, men dommeren hadde allerede blåst frispark i mot da han gikk opp i duellen.

Den islandske stjernespilleren Gylfi Sigurdsson har slitt med en kneskade i snaut to og en halv måned. Trener Hallgrimsson meldte at Sigurdsson er kampklar, men Everton-spilleren startet på benken i kveld. Island er nok forsiktige med sin juvel før VM braker løs.

Sigurdsson fikk slippe til den siste halvtimen, og ga hele stadion et solid løft da han kom innpå. Og Premier League-stjerna kom også på scoringslista.

Jarstein ga en retur på en svak avslutning fra distanse, før Sigurdsson enkelt kunne chippe inn returen. Sisteskansen vil nok irritere seg over den.

Snuoperasjon

Like etterpå holdt Island på å gå opp til 3-1, men Norge slapp med skrekken. Lagerbäck satte innpå både King og Sørloth i håp om å snu resultatet, noe som ga uttelling raskt.

Hvis Jarsteins involvering var svak, var Island-keeper Schrams en skikkelig tabbe. Han forsøkte å drible King, som snappet ballen og sendte ballen i det tomme målet.

Og fem minutter etterpå noterte også Sørloth seg for scoring med et vakkert skudd fra distanse.

Seieren er en bragd for Lagerbäck, som sannsynligvis vil få mye skryt for byttene sine i kveld.

For første gang på mer enn fem år står altså Norge med tre strake seire.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer