DOBBELT NORSK: Marte Mæhlum Johansen og Lotta Udnes Weng sørget for dobbelt norsk i junior-VM.
Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
DOBBELT NORSK: Marte Mæhlum Johansen og Lotta Udnes Weng sørget for dobbelt norsk i junior-VM. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpixVis mer

Norsk jubeldag i Romania. Gjorde som Northug og Johaug: - Utrolig stort

Marte Mæhlum Johansen kapret gullet foran Lotta Udnes Weng, mens Johannes Høsflot Klæbo vant gutteklassen.

(Dagbladet): Mesterskapet i Romania ble innledet med en stor norsk skuffelse på sprinten i U23-klassen da Even Northug og Håvard Solås Taugbøl røk ut i kvartfinalen på sensasjonelt vis i går.

- Med det de har vist i verdenscup, burde medalje ha vært mulig. Men det internasjonale langrennsmiljøet er glad hver gang Norge blir slått, sa langrennsekspert Torgeir Bjørn til Dagbladet i går.

Den overraskende norske smellen var først uforståelig. Så skjønte man at skiene ikke var optimale. De norske smørerne hadde ingen stor dag, men nå har både smørerne og løperne slått kraftig tilbake.

I juniorklassene viser jentene at det er ingen grunn til å bekymre seg over den norske etterveksten. I går ble det dobbelt norsk på skøytesprinten ved Amalie Håkonsen Ous foran Lotta Udnes Weng.

I dag ble Udnes Weng nr. 2 igjen. Langrennstalentet Marte Mæhlum Johansen var sterkest og vant gullet på 5 kilometer klassisk etter en imponerende avslutning på løpet.

Tidligere juniorverdensmestere

Dermed fortsatte den gode norske trenden i junior-VM. Mange tidligere juniorverdensmestere har i etterkant tatt steget videre og blitt enere også på seniornivå.

I 2011 vant eksempelvis både Heidi Weng og Ragnhild Haga VM-gull, mens russeren Sergej Ustjugov herjet i herreklassen i duell med Emil Iversen, Sondre Turvoll Fossli og co. Året etter var det Ustjugov og svenske Stina Nilsson som dominerte.

BEST SOM JUNIOR: Petter Northug ble juniorverdensmester i 2006. 
Foto Primoz Lovric / SCANPIX .
BEST SOM JUNIOR: Petter Northug ble juniorverdensmester i 2006. Foto Primoz Lovric / SCANPIX . Vis mer

Ingvild Flugstad Østberg vant stort sett alt i junior-VM i både 2010 og 2009, mens Petter Northug gjorde det samme i 2006.

I 2008 vant Therese Johaug det meste i junior-VM, mens Astrid Uhrenholdt Jacobsen dominerte i 2006 i likhet med Northug.

- Dette er utrolig stort, og noe jeg aldri hadde trodd på forhånd. Å bli verdensmester betyr veldig mye, det er en drøm som går i oppfyllelse, sier Mæhlum Johansen til NTB.

Norsk gull også blant guttene

Noen timere senere fortsatte den norske oppturen. Johannes Høsflot Klæbo vant 10-kilometeren i klassisk stil og tok sin andre gullmedalje under junior-VM på ski.

Fra startnummer ti gikk det norske stortalentet et meget sterkt renn i rumenske Rasnov tirsdag. Dermed fulgte han opp gullet fra mandagens skøytesprint på best tenkelige måte.

- Det var nok kanskje mer ventet at han skulle vinne sprinten enn i dag, men Johannes gikk et fantastisk løp igjen. Johannes har nå vist at han er vår beste junior, og dette betyr mye for framtida, sier juniorlandslagstrener Anders Bystrøm til NTB.

Tirsdagens 10-kilometer var lenge en sekundstrid av de sjeldne. På sent startnummer gikk halvt norske Magnus Kim, som konkurrerer for Sør-Korea, lenge fryktelig fort. I mål var han slått med 11,2 sekunder og henvist til sølvplass.

BRONSE-JOHAUG: Therese Johaug ble slått av blant annet Charlotte Kalla i junior-VM i 2007. Ett år senere slo Johaug til med tre gull i junior-VM.
Foto:  Primoz Lovric / SCANPIX .
BRONSE-JOHAUG: Therese Johaug ble slått av blant annet Charlotte Kalla i junior-VM i 2007. Ett år senere slo Johaug til med tre gull i junior-VM. Foto: Primoz Lovric / SCANPIX . Vis mer

Finske Lauri Lepistö tok bronsemedaljen.

Sliteløp I jenteklassen vabt Mæhlum Joahnsen med 5,3 sekunders margin. Tyske Antonia Fräbel tok bronsen. Hun var slått med 10,7 sekunder av verdensmester Mæhlum Johansen.

- Jeg følte meg tung før start, men det gjør jeg ofte i de rennene jeg går fortest. Underveis fikk jeg sekunderinger på at jeg kjempet om gullet, og da var det bare å gå alt jeg maktet, sier verdensmesteren.

Ved halvgått løp tirsdag skilte det ikke mer enn ett sekund mellom de fire beste jentene. Avslutningen ble dermed svært spennende. Mæhlum Johansen hadde mest krefter igjen.

Uheldig Weng

Den norske laginnsatsen var strålende.

Lotta Udnes Wengs tvillingsøster Tiril ble til slutt nummer fem. Hun var slått med 17 sekunder av teten. Dermed glapp medaljen igjen for Nes-jenta, som også var uheldig på mandagens sprint. Da falt hun i semifinalen og fikk ødelagt medaljesjansene.

- Tiril åpnet nok kanskje litt for hardt og fikk kjenne det på slutten. Samtidig har hun en ny sjanse torsdag, og da kan det bli hennes dag, sa juniorlandslagstrener Anders Bystrøm.

Norges fjerde deltaker, Martine Lorgen Øvrebust, gikk inn til 19. plass. Hun ble slått med godt over et minutt over verdensmester Mæhlum Johansen.

I GODE FOTSPOR: De norske jentene herjer i junior-VM. Det gjorde også Ingvild Flugstad Østberg, Heidi Weng og Therese Johaug da de var i den alderen.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
I GODE FOTSPOR: De norske jentene herjer i junior-VM. Det gjorde også Ingvild Flugstad Østberg, Heidi Weng og Therese Johaug da de var i den alderen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Hos guttene ble Fossum-løper Thomas Bucher-Johannessen nest beste nordmann på sjetteplass. Han var slått med 44,4 sekunder av gullvinner og lagkamerat Høsflot Klæbo.

Follebu-løper Mattis Stenshagen gikk inn til 12.-plass, drøye minuttet bak teten, mens Jon Rolf Skamo Hope ble nummer 18. Han var slått med snaut halvannet minuttet av Høsflot Klæbo.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram