Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Fallet til Richard Freitag i Hoppuka

Norsk juryleder skjelt ut i Tyskland - ringte treneren

Snakket lenge med Werner Schuster i telefonen: - Han beklaget at han hadde tegnet et stygt og negativt bilde av meg, sier Geir Steinar Loeng.

DRAMA: Richard Freitag falt etter at han landet på 130 meter i Innsbruck torsdag. Foto: NTB Scanpix
DRAMA: Richard Freitag falt etter at han landet på 130 meter i Innsbruck torsdag. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den tyske hopptreneren Werner Schuster var i harnisk etter at Richard Freitag falt i Bergiselbakken i Innsbruck torsdag. 26-åringen landet på 130 meter, men klarte ikke å stå.

Freitag lå på andreplass i Hoppuka sammenlagt. Fredag ble det klart at han må droppe det siste rennet i Bischofshofen.

Rett etter rennet i Innsbruck i Østerrike langet Schuster ut mot teknisk delegert fra Norge, Geir Steinar Loeng, som han mente hadde gitt for høy fart. En teknisk delegert leder juryen.

- Juryen skulle vært mer forsiktig, sa Schuster, og ble hyppig sitert i tyske aviser. Kort fortalt etterlater han et inntrykk av Loeng som en «råtass» som gamblet med hoppernes sikkerhet.

TEKNISK DELEGERT: Geir Steinar Loeng.
TEKNISK DELEGERT: Geir Steinar Loeng. Vis mer

- Jeg registrerer at det er blitt tegnet et negativt bilde av meg i Tyskland. Jeg føler at det er feil og ikke rettferdig, sier Loeng, som ringte Schuster selv fredag.

- Jeg ville at han skulle fortelle direkte til meg hva han mente.

Offensiv

I tyske aviser blir Schuster sitert på at han mener juryen var for offensiv. Han mener at Freitag, under de rådende forhold, burde satt utfor fra en eller to avsatser lenger ned.

- Vi hadde en lang samtale, forteller Loeng.

- Schuster står på sitt, og det han kaller en norsk filosofi, som angivelig går ut på at det bør hoppes lenger enn det andre teknisk delegerte mener. Han beklaget imidlertid at han hadde tegnet et stygt og negativt bilde av meg som person. Han sa at han hadde forsøkt å være konstruktiv, og beklaget hvis personkritikken ble for negativ.

Loeng har vært teknisk delegert siden midten på 80-tallet. Han har aldri vært borti liknende utskjelling som den på torsdag.

Sportsdirektør Horst Hüttel trakk også fram fallet til den tyske hoppjenta Svenja Würth i Hinterzarten 16. desember. Også den gang var Loeng teknisk delegert, påpekte Hüttel, og mer enn antydet at nordmannen er skyld i to tyske fall.

- Schuster presiserte at han ikke hadde sagt noe om Svenja Würth, forteller Loeng.

Innrømmer skyld

Han påpeker at det ikke er noen tvil om at Freitag må klandre seg selv for fallet. Den høyra skia traff den venstre på baksida, og dermed mistet han kontrollen. I telefonsamtalen innrømmet også Schuster at det var Freitags egen skyld at han falt.

- Han hadde problemer med sikten og kom bakpå, påpeker Loeng.

TYSK TRENER: Werner Schuster. Foto: NTB Scanpix
TYSK TRENER: Werner Schuster. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Han sier videre at det ikke er noen hemmelighet at Norge og Tyskland har forskjellige filosofier om hvordan et hopprenn skal arrangeres. Mens den norske filosofien er at lengdene bør være ned mot hill size - altså bakkestørrelsen - inntar tyskerne en mer defensiv linje.

- Det er en kjensgjerning at tyskerne, både på herre- og damesida, har en mer konservativ holdning til å tillate hopping ned mot hill size. Vårt utgangspunkt er at vi skal tillate dette når forholdene ligger til rette for det.

I Bergiselbakken i Innsbruck er hill size 130 meter. Det var også den samme lengden som Freitag landet på. Rennets lengste svev var på 133 meter, satt av Andreas Wellinger.

- Det er tre meter over hill size, og han sto uten problemer. Før rennet pratet vi internt i juryen om at det var OK med lengstehopp rundt 127-128 meter. Det var utgangspunktet når vi satte vindkorridor og fart. Samtidig kunne en sekundmeter vind imot i bunn av bakken plutselig utgjøre flere meter.

Loeng fortsetter:

- For tida er det en sterk, pågående diskusjon særlig rundt jentene. Det internasjonale skiforbundet FIS har gitt beskjed til TD-ene om at de ikke skal hoppe mer enn 95 prosent av hill size. De mener lengre hopp kan være farlig for jentene. Norges Skiforbund er ikke enig i dette, og etterlyser mer dokumentasjon.

Urimelig

Loeng tror bildet av ham som blir tegnet i tyske medier skyldes uttalelsene Schuster kom med etter rennet.

FAKSIMILE: - Har juryen skylda? spør den tyske storavisa Bild fredag.
FAKSIMILE: - Har juryen skylda? spør den tyske storavisa Bild fredag. Vis mer

- Han sier nå at det ikke var et slikt bilde han ønsket å tegne. Men jeg respekterer at det var mye følelser etter rennet.

Jobben som teknisk delegert blir satt opp før sesongen. Loeng skal ikke være dette mer i Tyskland denne sesongen. Neste oppgave blir et damehopprenn i Ljobno i Slovenia i slutten av januar.

Hoppuka avsluttes lørdag med renn i Bischofshofen. Polske Kamil Stoch har så godt som vunnet allerede. Daniel-André Tande er beste nordmann på fjerdeplass.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!