BOMTUR: Tiril Eckhoff fikk det tungt på dagens normalprogram i VM, og skjøt seg ut av medaljekampen med to bom allerede på den første skytingen. Med fem bom totalt havnet hun langt nede på resultatlistene.
BOMTUR: Tiril Eckhoff fikk det tungt på dagens normalprogram i VM, og skjøt seg ut av medaljekampen med to bom allerede på den første skytingen. Med fem bom totalt havnet hun langt nede på resultatlistene.Vis mer

Norsk kollaps da mamma Marie vant sitt andre VM-gull i Kollen

- Katastrofalt dårlig.

• VM normalprogram, kvinner, Holmenkollen.

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): Normalprogrammet er skiskytternes skytekonkurranse nummer én - med ett minutts tillegg som straff for hver bom - og det var nettopp på standplass moroa ble spolert for den norske kvartetten i dagens VM-øvelse i Holmenkollen.

Fanny Horn Birkeland ble beste norske på 31. plass, med fire bom. Marte Olsbu endte på 42., mens Tiril Eckhoff ble nummer 43 - begge med fem minutter tillegg.

Fire x pallen I stedet ble det en dag å minnes for franske Marie Dorin Habert (29) - som plusset på gullet fra mix-stafetten med en ny medalje av deiligste valør. Med sølv (sprinten) og bronse (jaktstart) i tillegg, så står hun med fire medaljer på fire starter i Holmenkollen.

Bedre kan det knapt gjøres for den franske kvinnen som ble mamma for halvannet år siden, og har opplevd en eventyrlig sportslig suksess etter at hun ble mamma, Dorin Haberg vant også tre medaljer (to gull) i VM i Kontiolahti i fjor.

Mellom løpene triller hun datteren Adele (1) rundt i anlegget her i Holmenkollen, sammen med både mannen og foreldrene.

I mål i dag var Dorin Habert 12,2 sekunder før lagvenninne Anais Bescond. Med dobbelt fransk på pallen, stikker de seg ut som den store favoritten på fredagens stafett også.

Tyske Laursa Dahlmeier tok bronsen. Hun hadde gull og bronse i VM fra før.

- Kjip start Tiril Eckhoff forklarte nedturen slik:

- Det gikk bra i sporet. Jeg følte jeg var i god form, men det hjelper ikke når du starter med to bom. Jeg hadde ikke så mye nerver faktisk, så det hjelper gjerne å være litt mer nervøs, sier Eckhoff til Dagbladet.

VM-DRONNING: Marie Dorin Habert blir gratulert av bronsevinner Laura Dahlmeier. Dorin Habert vant sitt andre gull i Holmenkollen og er i ferd med å bli den store VM-dronningen.
VM-DRONNING: Marie Dorin Habert blir gratulert av bronsevinner Laura Dahlmeier. Dorin Habert vant sitt andre gull i Holmenkollen og er i ferd med å bli den store VM-dronningen. Vis mer

Hun pådro seg fire bom på de to første skytingene. På de to siste ble det «bare» en bom.

- Det gjelder å være enda mer bestemt på standplass. Det er kanskje ekstra press på hjemmebane, på at man skal gjøre det helt store. Men i dag var det ingen av oss som gjorde det.

- Katastrofalt NRKs mann på standplass, Ola Lunde, er kritisk til hva de norske jentene leverte.

- Dette var bare katastrofalt dårlig. Noe annet er det ikke å si om det.

Etter Eckhoffs store dag lørdag har Fossum-jenta hatt en dalende formurve i VM. Hun raste ned til 17. plass på jaktstarten dagen etter, og forklarte den svikten med at hun ikke hadde klart å «nullstille» etter opplevelsen av å ha blitt verdensmester på hjemmebane i Holmenkollen.

Med to dager til å få opplevelsen ut av systemet, så ga hun uttrykk for at hun følte seg mentalt og fysisk klar igjen til å ta opp kampen om nye medaljer.

Det var Eckhoff aldri i nærheten av i dag.

Skuffet debutant VM-debutant Kaia Wøien Nicolaisen (25) fikk også en tung opplevelse i Holmenkollen. Med fem bom og en tøff dag i sporet endte hun på 73. plass, og kan ha satt sine stafettmuligheter i fare. Det vil ikke være overraskende om hun blir vraket til fordel for Synnøve Solemdal på fredagens stafett.

- Det føltes greit på oppvarmingen, men da jeg startet var det syre fra første stavtak. Etter den første runden kjente jeg at jeg nesten ikke hadde lyst til å gå rundt her mer, men jeg måtte bare kjempe meg i mål. Det er ikke noe gøy når man ikke får det til, sier Wøien Nicolaisen til Dagbladet.

- Hva nå?

TIL Å LE AV: Tiril Eckhoff etter nedturen på normalprogrammet. 43. plassen måtte hun bare le av.
TIL Å LE AV: Tiril Eckhoff etter nedturen på normalprogrammet. 43. plassen måtte hun bare le av. Vis mer

- Jeg tror stafetten er kjørt for min del, så da er det ikke så mye igjen for meg, forteller 25-åringen.

Opprettholder ambisjonene Sportssjef Morten Aa. Djupvik  var fattet, men skuffet etter den svake norske innsatsen.

- Vi er her for å prestere, så det er skuffende at jentene ikke får ut sitt beste i et VM på hjemmebane. De går fort i sporet, men det er det som skjer på standplass som gjør at vi ikke får de resultatene vi ønsker oss, sa sportssjef Morten Aa. Djupvik til NRK.

Selv om Norge ikke fikk noen blant de 30 beste, så fastholder han at det norske laget har høye ambisjoner på fredagens stafett.

- Vi har fortsatt tro på medalje på stafetten, sier han.

SLÅTT AV 18 NASJONER: En person skaffer seg en selfie med Tiril Eckhoff etter løpet, og Eckhoff stilte villig opp. Flaggene i bakgrunnen illustrerer godt at beste norske jente i dag ble slått av utøvere fra 18 forskjellige nasjoner.
SLÅTT AV 18 NASJONER: En person skaffer seg en selfie med Tiril Eckhoff etter løpet, og Eckhoff stilte villig opp. Flaggene i bakgrunnen illustrerer godt at beste norske jente i dag ble slått av utøvere fra 18 forskjellige nasjoner. Vis mer