Norsk kombinert-knockout

HAKUBA (NTB): Halldor Skard og Kenneth Braaten slo knockout på rivalene på de to første etappen. Dermed kunne Bjarte Engen Vik og Fred Børre Lundberg paradere inn til Norges første OL-gull i denne disiplinen.

Hannu Manninen sikret finsk sølv, mens franske Fabrice Guy nedkjempet Østerrike og gikk inn til bronse. Japan endte på en skuffende 5. plass på hjemmebane, med keiser Akihito på tribunen.

- Kombinert er en individuell idrett, det er få lagkonkurranser. Men ettersom vi bor og trener sammen hele året, er det fantastisk å kunne vinne en slik lagkonkurranse i OL. Dette er helt fantastisk, sa Lundberg til NRK.

OL-mesteren fra 1994 kontrollerte alt, og med det norske flagget høyt hevet over hodet gikk han Norge inn til et overlegent gull. Lagkameratene tok «gullbølgen» på den andre siden av mållinjen, og feiringen var i gang.

Ble kvitt finnen

- Åpningen var fornuftig, og jeg fikk raskt kontakt med østerrikeren Christoph Eugen som startet fire sekunder foran. Vi jobbet oss opp i ryggen på finske Samppa Lajunen og gikk samlet derfra, sa Halldor Skard.

Men så falt Eugen i den første utforkjøringen og mistet kontakten med teten.

- Jeg ga alt jeg hadde, og endelig fikk jeg luken jeg drømte om. Det var herlig å kunne gi Kenneth (Braaten) forspranget han på forhånd hadde bedt om, avsluttet Skard.

Storfornøyd

Kenneth Braaten gikk et bortimot perfekt langrenn.

- Jeg hadde en god dag, og flotte ski. Jeg gikk mot de antatt svakeste motstanderne, og planen om at jeg skulle øke avstanden bakover holdt stikk. Det gikk lettere enn jeg hadde trodd, sa en storfornøyd Braaten til NRK.

Lagkonkurransen var i realiteten avgjort da Braaten sendte olympiamester Bjarte Engen Vik ut på tredje etappe. Frankrike avanserte i feltet og kjempet med Japan, Østerrike og Tsjekkia om bronsen.

- Vi la grunnlaget i hoppbakken og fortsatte i dag. Tidligere i år har vi hoppet dårlig, derfor var det herlig at vi lyktes i OL. Selvtilliten var på topp hos alle, vi hadde tro på gull, sa en fornøyd Engen Vik.

Også trener Ivar Stuan var et eneste stor smil.

- Kenneth gjorde den største jobben. Han gikk fantastisk og vi tok gullet, sa han. - Herlig!

(NTB)

<B>OL-MESTERE: Fred Børre Lundberg fikk æren av å gå inn til mål i siste runde. Dermed fikk Norge for første gang gull i denne disiplinen.