Norges Idrettsforbund og Antidoping Norge

Norsk krise: - Eneste løsning på kort sikt

Norge kan på kort sikt ikke møte internasjonale dopingkrav. Det kom fram på et møte torsdag.

DOPINGPROBLENER: Idrettspresident Berit Kjøll. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
DOPINGPROBLENER: Idrettspresident Berit Kjøll. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Men en kortsiktig løsning er på plass, som sørger for at norske utøvere fortsatt skal få delta i mesterskap og internasjonel konkurranser.

- Jeg er letta over at vi kan se konturene av en kortsiktig løsning, fordi det haster. Det skylder vi norske utøvere, sier daglig leder i Antidoping Norge, Anders Solheim, til Dagbladet.

Risikerte straff

NRK kunne nylig rapportere om at Norge er i dopingtrøbbel.

En lovtolkning gjør at utøvere mellom 15 og 18 år ikke kan dopingtestes uten samtykke fra foreldrene. Dermed har ingen under 18 år blitt testet uanmeldt de siste to åra, og Antidoping Norge oppfyller derfor ikke antidopingkoden.

NRK avslørte og at Norges idrettsforbund (NIF) visste om den norske dopingkrisen allerede i mai 2019. Dette hadde ikke president Berit Kjøll informert verken særforbundene eller idrettsstyret om.

I verste fall kan Norge miste rett til å delta i internasjonale mesterskap.

Torsdag var NIF og Kulturdepartementet i møter etter at det har blitt klart at norske regler for testing er i strid med reglene til Verdens Antidopingbyrå (WADA).

Der kom det fram at Norge på kort sikt ikke kan møte Wadas krav til løsning på dopingtester for unge utøvere annet enn gjennom foreldresamtykke.

LINDMO: Therese Johaug og Nils Jakob Hoff gjester Lindmo hvor de åpent og ærlig forteller om øyeblikket den positive dopingprøven kom. Video: NRK / Lindmo. Vis mer

Kortsiktig løsning

- Basert på innspillene Antidoping Norge og NIF har kommet med de siste dagene, er det enighet om en kortsiktig løsning med innhenting av foreldresamtykke som sikrer at norsk idrett og ADNO opererer i tråd med WADAs regelverk, heter det i en uttalelse fra Kulturdepartementet til NTB.

- ADNO og NIF vil på bakgrunn av denne enigheten finne fram til de praktiske løsningene innen fristen til WADA, står det videre.

Kulturdepartementet skriver videre at myndighetene vil vurdere løsninger for at utøvere i aldersgruppa 15 til 18 selv skal kunne samtykke til dopingtesten.

- Det er godt å se at det også jobbes med en langsiktig løsning innenfor lovgivningen, det trengs. Det er superviktig at det tas på alvor, og er veldig positivt og nødvendig, kommenterer Solheim i Antidoping Norge.

- Uheldig

Idrettspresident Berit Kjøll forteller til Dagbladet at hun er glad for at myndighetene nå vil sette i gang et arbeid for å utrede en mulig lovhjemmel. Hun legger til at målet er å finne fram til en rask løsning for å innhenting av samtykke fra foresatte.

- Det er etter vår oppfatning den beste løsningen, som sikrer et effektivt og tillitsfullt antidopingarbeid. Når det gjelder den praktiske midlertidige løsningen, har vi satt ned en felles arbeidsgruppe mellom ADNO og NIF hvor ulike modeller som er spilt inn, vil bli videre utredet.

- Er det bra nok at man over flere år ikke har funnet en løsning for å følge Wadas regelverk, og nå heller ikke greier å løse det på kort sikt?

- Det er både uheldig og en svært beklagelig situasjon som alle parter er enige om at vi skulle vært foruten. Men på kort sikt får vi nå en løsning etter at arbeidsgruppen har fått gjort jobben i løpet av de kommende dagene, svarer Kjøll.

Idrettspresidenten mener en permanent løsning bør være på plass så raskt som mulig.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer