Norsk kritikk refses: - På dypt vann

Norsk professor høster negativ omtale etter Qatar-påstand: - Det var mange merkelige uttalelser, sier styremedlem i Norsk Supporterallianse.

Derfor dekker Dagbladet VM i Qatar

Når fotballkampen mellom Qatar og Ecuador sparkes i gang søndag ettermiddag, markerer det åpningen av et mesterskap som aldri skulle vært arrangert i ørkenlandet. Dette vet vi etter at brorparten av de 24 eldre mennene som tildelte Qatar mesterskapet så langt tilbake som i 2010, enten har vært fengslet eller suspendert i ulike sammenhenger for korrupsjon.

Qatar ble tildelt verdens største sportsarrangement etter omfattende korrupsjon.

Foto: Nina Hansen
Foto: Nina Hansen

I kjølvannet av denne skandaløse tildelingen har menneskerettighetsorganisasjoner og internasjonale medier som britiske The Guardian avdekket menneskerettighetsbrudd, utnytting av migrantarbeidere, dødsfall , løftebrudd og enda mer korrupsjon i Qatar.

Noen av våre lesere har tatt til orde for boikott av mesterskapet. At de ikke ønsker å se tv-sendingene fra Qatar, eller at en boikott er veien å gå. Dette er legitime synspunkter.

Det er også synspunktene til alle de som nå gleder seg til å se verdens beste fotballspillere konkurrere om tittelen verdens beste. Eller de som mener at omtalen av Qatars skyggesider både har bidratt til forbedring og vil fortsette å bidra til forbedring av forholdene for både kvinner, homofile, migrantarbeidere og andre minoriteter i landet.

Dagbladet tar mål av seg til å dekke alle sider av dette mesterskapet, slik vi har gjort grundig siden 2015.

For sju år siden var Dagbladet blant de aller første i verden som besøkte ofrene for byggeskandalene i Qatar. Vi reiste til familier i Nepal som hadde mistet sine fedre og ektemenn i arbeidsulykker og vi dokumenterte utnyttelsen av disse migrantarbeiderne på VM-anleggene vi nå skal se fotball fra.

Artikkelserien «Fotballskandalen» sjokkerte i Norge og førte blant annet til krav fra daværende fotballpresident Yngve Hallèn om at Qatar måtte miste mesterskapet om ting ikke endret seg.

Det er lite som tyder på at de endringene har kommet. Likevel har både Dagbladet og andres kritiske journalistikk lagt et enormt press på både qatarske myndigheter og det internasjonale fotballforbundet, FIFA.

Aldri før har et fotball-VM blitt utsatt for mer kritisk journalistikk enn nå. Og det skal vi i Dagbladet fortsette med gjennom hele mesterskapet.

Et fotball-VM er i seg selv et internasjonalt mega-arrangement. Vi kan ikke late som om det ikke finner sted, og vi kan ikke velge bort den sportslige siden av mesterskapet.

Dagbladet kommer til å dekke VM i Qatar på vanlig måte i alle Dagbladets flater og kanaler. Vi skal ha VM-studio på dbtv, live-service underveis i samtlige kamper, kampsaker, reaksjoner, ja, alt som vanligvis hører med til et fotball-VM.

Og så skal vi ha de andre fortellingene. Historien om hvordan Qatar har brukt uendelig mye penger på både å kjøpe seg dette mesterskapet, men også betydelig innflytelse i internasjonal fotball gjennom eierskap i Paris Saint-Germain og store sponsoravtaler med andre europeiske toppklubber.

Vi skal fortelle historiene til flere av de etterlatte og VM-ofrene, og vi skal stille de kritiske spørsmålene til FIFA på bakken i Qatar. Vi skal kort fortalt gi deg mer journalistikk av og rundt et VM i fotball enn vi noen gang har gjort.

Her kan du lese alle Dagbladets saker om Qatar-VM.

I SØKELYSET: Fifa-president Gianni Infantino i samtale med Qatars statsminister Khalid bin Khalifa bin Abdulaziz Al Thani. Foto: Fabrice COFFRINI / AFP / NTB
I SØKELYSET: Fifa-president Gianni Infantino i samtale med Qatars statsminister Khalid bin Khalifa bin Abdulaziz Al Thani. Foto: Fabrice COFFRINI / AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alt om VM

Nylig uttalte NTNU-professor og VM-fanatiker Jo Jakobsen til Dagbladet at han hadde fått nok av debatten i Norge og Nord-Europa rundt det omdiskuterte verdensmesterskapet i Qatar.

- Jeg er klar over at standpunktet mitt kan oppleves som kontroversielt, men det bryr jeg meg ikke særlig om. Jeg ønsker ikke å skjønnmale Qatar eller FIFA. Det er mye som er problematisk med både Qatar og FIFA. Men jeg ønsker å nyansere bildet, sa Jakobsen.

Han var blant annet uenig i den pågående kritikken mot korrupsjon i FIFA, menneskerettigheter og migrantarbeidere i Qatar.

De uttalelsene reagerer Ole Kristian Sandvik, varamedlem i styret til Vålerenga Fotball Elite, og styremedlem i Norsk Supporterallianse, sterkt på.

- Det er en person som er på dypt vann, uten hjelpemidler for å holde seg flytende. For å si det mildt. Det var mange merkelige uttalelser, sier Sandvik til Dagbladet.

- Hva beit du deg sterkest merke i?

- Helheten i det er surrealistisk. Ja, det finnes gode argumenter for det å være kritisk til dekningen, men han bommer på kritikken. Når han sier at Fifa er en global organisasjon, og derfor bør man godta korrupsjon, er det ikke et argument jeg kjøper.

UENIG: Talsmann i Norsk Supporterallianse, Ole Kristian Sandvik. Foto: Oda Scheel
UENIG: Talsmann i Norsk Supporterallianse, Ole Kristian Sandvik. Foto: Oda Scheel Vis mer

- Kommer ikke godt ut

Sandvik støtter det at Jakobsen forsøker å nyansere bildet, og at det er «fair», men at det blir unyansert på hans side også.

- Jeg vet ikke om det er formatet - et kortere intervju, eller hans meninger som gjør det. Det kan være førstnevnte, hvis man skal legge godviljen til, men han kommer ikke godt ut av det, dessverre for hans del.

- Har han ingen poenger i det hele tatt?

- Jo, han sier for eksempel at Qatar ikke er verst i klassen, og det er helt riktig. I Gulf-regionen er Qatar blant de bedre, Saudi-Arabia er kanskje det verste. Problemet er at han legger til at det ikke har kommet fram i debatten, men det har det. I forbindelse med at Saudi-Arabia ønsker å arrangere VM i 2030, har jeg selv sagt at landet er verre enn Qatar, sier Sandvik.

Han mener Jakobsen roter seg vekk når han skal utdype seg. Ifølge Sandvik har Jakobsen rett når det gjelder dødsfall i Qatar, at det er vanskelig å knytte de direkte opp mot VM, men at det er fordi landet nekter å gi organisasjoner innsyn i blant annet dødsårsaker.

Dagbladet har vært i kontakt med Jakobsen. Han ønsker ikke å kommentere kritikken fra Sandvik.

JUBEL: England-spissen Harry Kane scorer mot Kamerun under Qatar-VM. Foto: REUTERS/Carl Recine/NTB
JUBEL: England-spissen Harry Kane scorer mot Kamerun under Qatar-VM. Foto: REUTERS/Carl Recine/NTB Vis mer

Avviser underliggende rasisme

Sandvik, som selv ikke har sett en eneste kamp fra Qatar-VM, gjør det klart at han er for at hele verden skal kunne arrangere verdensmesterskap, eller store sportsarrangementer.

- Men det må være på noen premisser, som for eksempel menneskerettigheter. I seg selv er det bra at man har fått et VM til Midtøsten, problemet er at det skjer ved at fotballen skaper lidelse ved dødsfall, og arbeidsvilkårene der nede.

Han hevder det er spesielt én ting som ikke har kommet så godt fram, når Qatar-VM har blitt diskutert.

- Jeg har registret at flere har vært kritiske til oss boikottere, fordi de tror at vi ikke ønsker at hele verden skal kunne få VM, og at det er noe underliggende rasistisk bak en boikott. Det er åpenbart feil, men det har nok kommet litt dårlig fram at vi ønsker VM overalt, men at det må skje på noen premisser.

BLIR LURT: Fansen ble elleville da Neymar dukket opp i Qatar, men det viste seg å være en som etterlignet den brasilianske stjernen. Vis mer

Spår endring i sportsjournalistikk

- Hva synes du om medias rolle under VM?

- Jeg har vært kritisk til medias dekning av større sportsarrangementer i en lengre periode, men jeg synes media nå treffer i langt større grad. At spesielt rettighetshavere ikke bare er en heiagjeng, men driver kritisk journalistikk. Jeg tror det nå er et paradigmeskifte for norsk sportsjournalistikk, i forbindelse med VM. Man så det litt under OL i Kina også, at man i tillegg er opptatt av det som skjer rundt mesterskap, ikke bare det som foregår på banen.

I 2030 ønsker angivelig Saudi-Arabia å arrangere VM sammen med Egypt og Hellas. «Det er interessant», mener Sandvik.

- Det er tre land på hvert sitt sted på skalaen over forferdelige land. Saudi-Arabia er det klart verste, og Egypt har store problemer, mens Hellas kommer nok langt bedre ut enn de to landene. Da blir det interessant å se hvordan det skal dekkes, og hvordan debatten blir.

STJERNE: Argentina-angriperen Lionel Messi. Foto: REUTERS/Kai Pfaffenbach/Reuters
STJERNE: Argentina-angriperen Lionel Messi. Foto: REUTERS/Kai Pfaffenbach/Reuters Vis mer

Mandag hevdet den spanske avisa Marca at Cristiano Ronaldo er enig med den saudiarabiske klubben Al-Nassr om en overgang. Samtidig er Lionel Messi ambassadør for Saudi-Arabia.

- Med Messi er det smått surrealistisk at han er ambassadør for Saudi-Arabia, samtidig som Argentina ønsker å få verdensmesterskapet i 2030, de også. Han står i en spagat, der. Og hvis Ronaldo drar til Saudi-Arabia, det er vel ikke konspiratorisk å si at det er blant annet for å få VM ned dit, avslutter Sandvik.

Fotball-VM på Dagbladet TV

20 november - 18 desember

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer