Norsk kur mot strekk

Et norsk forskningsprosjekt har vist seg at det er mulig å redusere antall tilfeller av lårstrekkskader med opptil 70 prosent. Lårstrekk har plaget svært mange store fotballstjerner, som Michael Owen og Ronaldo.

Det er Thor Erik Andersen og hans islandske kolega Arni Arnason som har utført undersøkelsen. De to jobber ved Senteret for idrettsskader ved Norges Idrettshøyskole. Forskningen deres er utført på fotballspillere.

- Ved å utføre en bestemt styrke- og en tøyningsøvelse kan faren reduseres med 70 prosent, sier Arnson.

Enkel øvelse

Styrkeøvelsen er enkel å utføre: Spilleren står på kne, mens en annen holder anklene sammen. Spilleren lener seg fram til han når gulvet, samtidig som han holder igjen med låret. Deretter bruker han hendene for å skyve seg opp til lårmusklene tar over jobben igjen.

- Dette kalles eksentrisk muskeltrening, muskelen jobber når den forlenges, forklarer islendingen.

Øvelsen skal gjøres 15 minutter tre ganger i uka fram til seriestart, og helst to ganger i uka i sesongen, hvis det er mulig.

- Dette har vist seg å være uhyre effektivt. Vi lot toppserielag på Island, med omtrent 300 spillere, teste dette i fjor. De var veldig fornøyde. Vi testet i Norge i fjor også, men der brukte de bare tøyingsøvelsen. Det ga ingen stor effekt. I år bruker vi både styrke- og tøyningsøvelsen i tippeligaen, samt i de to øverste divisjonene på Island.

Startet i 1999

- Vi begynte med undersøkelser for tre år siden. Da viste deg seg at dette var den mest utbredte skaden i Norge. Forskning fra tidligere år har vist at ankelskader har forekommet hyppigst. Dermed beynte vi å forske videre, forteller Arnason.

- Hva sier de som har prøvd det?

- Jeg traff fysioterapeuten til Stabæk for litt siden, og han var veldig fornøyd. Det er tydelig at de setter pris på forskningen.

Man anslår at lårstrekk, eller «hamstring»-skader, utgjør omtrent 20 prosent av skadene i dagens fotball.

Vegard Heggem er en av dem som er mest plaget av denne typen skader. Mange må legge opp fordi plagene ikke vil bort.

STREKKPLAGET: Michael Owen er ofte plaget av strekk. Men nå har et norsk forskningsprosjekt funnet fram til en øvelse som kan redusere strekkproblemer med opptil 70 prosent.