Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Ødegaard, Haaland, Berge og Ajer utmerker seg internasjonalt

Norsk kvartett forbauser: - Veldig, veldig spesielt

Martin Ødegaard herjer i La Liga, Erling Braut Haaland har et av Fotball-Europas høyeste scoringssnitt, Sander Berge dominerer for en Champions League-klubb og Kristoffer Ajer regjerer i Celtic. Den unge kvartetten gjør Norge spesielle i internasjonal målestokk.

LOVENDE FRAMTID: Martin Ødegaard, Sander Berge, Kristoffer Ajer og Erling Braut Haaland er en unik norsk kvartett av uvanlig lovende fotballspillere. Foto: NTB Scanpix
LOVENDE FRAMTID: Martin Ødegaard, Sander Berge, Kristoffer Ajer og Erling Braut Haaland er en unik norsk kvartett av uvanlig lovende fotballspillere. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Erling Braut Haaland (19), Martin Ødegaard (20), Sander Berge (21) og Kristoffer Ajer (21) er den unge talentkvartetten som danner konturene av en ny, rekordung stamme på det norske A-landslaget.

Det er trolig disse fire Norge skal bygge landslaget rundt i framtida. I helga imponerte de igjen, spesielt Ødegaard som var banens gigant og scoret mot La Liga-serieleder Atlético Madrid, mens Erling Braut Haaland scoret et nytt hat trick for Red Bull Salzburg i Østerrike. Tirsdag møter Haaland for øvrig Berge i en sjelden norsk Champions League-duell.

Der talentene fra kunstgressgenerasjonen ga Norge forfriskende tekniske ferdigheter under U21-EM i Israel i 2013, har Norge nå også fått tilbake spillertyper med fysikk og duellkraft, som Norge hadde mye av under Egil «Drillo» Olsens suksessfulle ledelse på 90-tallet.

Ajer er 196 centimeter høy, Berge 195 centimeter, mens Haaland rager 191 centimeter over bakken, mens Ødegaard står for kreativiteten, løpskraften og de tekniske ferdighetene som allerede er på høyt internasjonalt nivå.

- Veldig, veldig spesielt

At fire så store talenter vokser fram i samme alder og allerede nå setter sitt tydelige preg på det norske A-landslaget, er sjelden vare i internasjonal målestokk.

HERJER: Martin Ødegaard og Erling Braut Haaland har herjet i henholdsvis Spania og Østerrike denne sesongen, tross ung alder. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
HERJER: Martin Ødegaard og Erling Braut Haaland har herjet i henholdsvis Spania og Østerrike denne sesongen, tross ung alder. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Vis mer

- Haaland, Martin, Sander og Ajer er fire som alle holder U21-alder. Det er ganske spektakulært og spesielt med så mange unge spillere som allerede nå er viktige spillere for oss. Det er veldig, veldig spesielt. Vi er glad på vegne av norsk fotball. Det ser veldig lovende ut, sier Norges landslagsassistent Per Joar Hansen til Dagbladet.

- Statistisk har de fleste landslag som når et sluttspill spillere med 40 A-landskamper i snitt. Da er man ofte 26-27-28 år. Det er veldig spesielt at flere av disse unggutta ligger på rundt 20 A-landskamper allerede, mener «Perry».

- Unikt

England har i likhet med Norge et av Europas yngste A-landslag for tiden. Jadon Sancho (19), Trent Alexander Arnold (20) og Declan Rice (20) er i samme aldersgruppe som Norges kvartett som faste innslag på seniorlandslaget. I tillegg er Marcus Rashford (21), og Mason Mount (20) stadig nærmere elleveren.

Nederland har også et av de yngste landslagene og en ny gyllen generasjon på gang. Vidunderbarnet Matthijs de Ligt (20) og Barcelonas Frenkie de Jong (22) er de som spiller fast for Nederland av dem som er i samme alder som Norges unge faste kvartett. I tillegg banker Steven Bergwijn (21) og Donyell Malen (20) på døra til elleveren.

- Se på hva Martin har gjort i La Liga. Han har vært Real Sociedads beste spiller i tre-fire kamper. Sander Berge er den viktigste spilleren for Genk og skal spille Champions League. Erling er toppscorer i Østerrike og skal spille Champions League. Det er unikt at vi har tre så gode spillere på dette nivået. Det er en fantastisk erfaring for dem, sier Lagerbäcks assistent til Dagbladet

503 Service Unavailable

Error 503 Service Unavailable

Service Unavailable

Guru Meditation:

XID: 456622978


Varnish cache server

HISTORISK: Martin Ødegaard (20) ble første målscorer på Real Sociedads nyoppussede arena. Det skjedde mot serieleder Atlético Madrid. Video: Strive Vis mer

Mot Malta var Norges snittalder i elleveren 26,27 år. Normalt skal Ajer inn som stopper i stedet for Hovland.

I så fall blir gjennomsnittsalderen 25,45 år. Og det inkluderer 35 år gamle Rune Jarstein i mål.

Til sammenlikning var det yngste laget i VM Nigeria med en gjennomsnittsalder på 25,9 år, mens England og verdensmester Frankrike fulgte nærmest på 26,0.

Hvorfor lykkes Norge?

Eldst var Costa Rica, Mexico og Argentina på henholdsvis 29,6, 29,3 og 29,3.

- Nå har vi et veldig ungt lag. Rune drar opp snittet og kunne vært faren til mange av spillerne, sier Per Joar Hansen til Dagbladet.

- Hva tror du er årsaken til at Norge har så mange store talenter på gang nå?

- Det går litt i bølger. Vi hadde den 90-generasjonen i 2013. Mange av dem er med på A-landslaget i dag og fikk tidlig erfaring fra Høgmos periode.

- Jeg tror norsk fotball har gjort veldig mye rett og bedre på spillerutvikling i klubbene. Det har skjedd en enorm utvikling i norsk spillerutvikling de siste fem årene med rundt 150 spillerutviklere på heltid i toppklubbene, forteller den norske trenerprofilen.

- Kan bli verdensklasse

Trønderen som førte Norge til U21-EM i 2013 analyserer framgangen videre:

- Det er også fagkunnskap og systematikk på en helt annen måte i spillerutviklingen i Norge nå. Landslagsskolen har blitt mange hakk bedre med en rød tråd, metodikk og struktur, forteller Hansen til Dagbladet.

- I tillegg er det økt antall kamper internasjonalt. Det er flere landskamper enn før og mer internasjonal matching. Det er mange faktorer som henger sammen. Vi har nådd mesterskap på mange aldersbestemte nivå, noe som er viktig. Det øker sannsynlighet for å få fram flere enere med mesterskapserfaring fra U20/U21-nivå.

Michael Yokhin, som er en av de ansvarlige for å utarbeide The Guardians årlige liste over verdens 50 største talent, sier til Dagbladet at disse fire norske talentene alle utmerker seg og legges merke til også internasjonalt.

Han har aller mest tro på Ødegaard og Haaland av de norske stortalentene.

- De er alle store talenter. Haaland kan bli en virkelig verdensklassespiss. Ødegaard kjenner de fleste av ulike årsaker og begynner å blomstre for fullt nå. Norge har mye å glede seg til, sier Yokhin til Dagbladet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media