Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Vegard Ulvang hyller Langrennskomitéens avgjørelse om å forby fluorsmurning

Norsk langrenn innfører forbud mot fluorsmurning: - Et viktig, historisk vedtak

Langrennskomiteen har i møte med de norske skikretsene innført et forbud mot fluorsmurning. Det kan bli starten på en liten revolusjon i langrennsverdenen.

FORNØYD: Vegard Ulvang er strålende fornøyd med innføringen av et forbud mot fluor under langrennsskiene. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
FORNØYD: Vegard Ulvang er strålende fornøyd med innføringen av et forbud mot fluor under langrennsskiene. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter en kamp som har pågått i flere år har Norges Skiforbund i dag avgjort at det blir innført fluorforbud under skiene for alle skiløpere opp til 16 år fra og med denne vinteren.

Bruken av fluorvoks også blant de yngre utøverne har bare økt og økt. Fluorsmurning er i tillegg til å være svært dyrt, også giftig og bringer med seg helse- og miljømessige utfordringer.

Allerede for ett år siden var saken oppe i et møte mellom langrennsledelsen og skikretsene. Da følte ikke styret at de hadde tilstrekkelig metoder for å teste om det ble brukt fluor på skiene før rennstart. Det følte kretsene var nødvendig for å innføre et totalforbud, og dermed ble det et intensjonelt vedtak for ett år siden.

- Historisk vedtak

Nå forteller leder i Langrennskomitéen i Norges Skiforbund (NSF), Torbjørn Skogstad, til Dagbladet at de er svært fornøyde med å ha fått på plass forbudet.

- Vi er veldig glade for forbudet. Jeg oppfattet på fagmøtet i fjor at alle var enige om et forbud, men vi var ikke langt nok fremme på testfronten for å innføre et forbud da. Det er tre grunner til forbudet. De er helse, kostnad og miljø. Det er de tre punktene som gjør det ekstra viktig. Alle de er jo verdibaserte årsaker, forteller Skogstad til Dagbladet.

Vegard Ulvang var også en del av møtet hvor vedtaket ble gjort. Han kaller det for et historisk vedtak.

- Jeg var blant dem som argumenterte hardest for vedtaket. Jeg vil kalle det et svært viktig, historisk vedtak. Nå har vi en kontrollmetode under utvikling. Det er veldig viktig at vi får gjort tester, sier Ulvang til Dagbladet.

- Fluor er helseskadelig, miljøskadelig og dyrt. Dette har mye å si for vår rekruttering, forklarer Ulvang videre.

I fjor ble det innført et tentativt forbud, som nå har blitt strammet inn ytterligere. I mellomtida har NSF, sammen med en forskningsgruppe ved Norsk institutt for luftforskning, utviklet en teip som skal avsløre om det har blitt brukt fluor under skiene.

Ikke redd for juks

Inntil videre vil det bli tatt stikkprøver av ski på skirenn denne vinteren, også for å forbedre testmetodene. Foreløpig vil det ta ei uke for å få på plass testresultatene. Derfor vil det ikke bli gått etter utøverne som blir tatt for juks. I stedet vil NSF gi beskjed til klubbene om resultatet av testen, uavhengig av resultatet.

Skogstad håper det vil gi en preventiv virkning på bruken av fluor.

- Testmetoden er ikke så trygg at vi tør å gå rett etter utøverne. Det er snakk om barn og unge, da skal du være trygg på metodene for å diske noen eller ta fra dem en medalje. Det er et verdibasert vedtak, som skal virke preventivt. Verdiene må implementeres blant klubber, utøvere og foreldre og det har vi tro på, sier Skogstad.

Til tross for at ingen blir direkte disket denne vinteren er ikke Ulvang redd for at det vil bli utstrakt juks og brudd på det nye regelverket. Han ser flere grunner til at det ikke skal skje.

- Hvem vil bli tatt i juks? Og du blir kvitt røyken og lukten i smøreteltene rett før start. Jeg håper og tar for gitt at folk vil følge forbudet. Man tar ikke fartskontroll på alle, men de fleste følger fartsgrensene likevel. Dette blir som en dopingkontroll. Man tar ikke kontroll av alle. Hvis vi nå kan få på plass stikktester vil det virke på samme måte. Det tar jeg for gitt, sier Ulvang.

Blir forbudt å omsette

Vinteren 2017 opplevde norsk langrenn et tragisk dødsfall da en 49 årig kvinnelig skileder døde av nyrekreft. Som ivrig frivillig hadde hun i årevis jobbet med preparering av skiene for egne og andres unger i lokalklubben Holmen i Bærum.

Overfor Dagbladet har Inggard Lerheim, Norges mann i FIS' medisinske ledelse, tidligere vært ute med tydelig støtte for et forbud.

- Det er strålende med et forbud, sa Lerheim den gangen.

På sikt vil også EU ha innvirkning på bruken av fluorsmurning. Et direktiv fra unionen er nemlig på vei og fra sommeren 2020 vil det ikke bli tillatt å omsette fluoriserte smurninger.

- Omsetning av sånne produkter blir forbudt fra EU i 2020. Da er det viktig at vi har et godt og ordentlig kontrollsystem på plass, slik at det ikke blir smuglet inn i landet og ulovlig bruk, sier Ulvang til Dagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!