BUNNEN: Marit Bjørgen, Marthe Kristoffersen og Kristin Størmer Steira nådde bunnen i VM i Liberec i 2009 med bare én medalje. Da var det tårer etter 4. plassen på kvinnestafetten. Så snudde alt i OL året etter. Foto: Lise Åserud / SCANPIX
BUNNEN: Marit Bjørgen, Marthe Kristoffersen og Kristin Størmer Steira nådde bunnen i VM i Liberec i 2009 med bare én medalje. Da var det tårer etter 4. plassen på kvinnestafetten. Så snudde alt i OL året etter. Foto: Lise Åserud / SCANPIXVis mer

Norsk langrenns ekstreme forvandling: - Måten vi trente på før, var skadelig

Avslører den norske suksessoppskriften.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

[teaser][/teaser](Dagbladet): I år er det fire herrer og tre kvinner som topper de respektive sammenlagtlistene i verdenscupen. Hos begge kjønn er det hele seks nordmenn blant de ti beste.

Slik har det ikke alltid vært. I 2009/10 var for eksempel Petter Northug, som da vant verdenscupen sammenlagt, den eneste nordmannen topp ti. Året før var Ola Vigen Hattestad den eneste nordmannen i tillegg til Northug på topp 10-listen.

Den samme sesongen, altså 2008/09, var beste norske kvinne i verdenscupen Therese Johaug på 8. plass. Kristin Størmer Steira ble nr. 9, mens Marit Bjørgen endte på 10. plass sammenlagt.

Da var det blant annet hele tre finner, to italienere, samt Justyna Kowalczyk og Petra Majdic, foran beste norske kvinne. Det store spørsmålet er: Hva gikk galt da? Og hva gjøres så riktig nå?

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn