KAN BLI ÅRETS TRENER: Guri Hetland, sportssjef for det sveitsiske langrennslandslaget, er sammen med Fredrik Aukland blant de nominerte til årets trener i en sveitsisk kåring. Foto: ALEKSANDER ANDERSEN / NTB SCANPIX. Faksimile: SCHWEIZER ILLUSTRIERTE
KAN BLI ÅRETS TRENER: Guri Hetland, sportssjef for det sveitsiske langrennslandslaget, er sammen med Fredrik Aukland blant de nominerte til årets trener i en sveitsisk kåring. Foto: ALEKSANDER ANDERSEN / NTB SCANPIX. Faksimile: SCHWEIZER ILLUSTRIERTEVis mer

Norsk langrennsduo kan slå di Matteo i trenerkåring

Aukland og Hetland nominert til prestisjetung pris i Sveits.


(Dagbladet): Den norske duoen Guri Hetland og Fredrik Aukland utgjør sammen én av tre kandidater i kåringen «årets trener» under den sveitsiske idrettsgallaen (Credit Suisse Sports Awards) førstkommende søndag.

Guri Hetland er sportssjef for det sveitsiske langrennslandslaget, mens Fredrik Aukland nå er personlig trener for Dario Cologna etter tidligere å ha vært trener for hele landslaget.

De er nominerte etter at Cologna sist vinter vant Tour de Ski for tredje gang, og i tillegg tok sin tredje sammenlagtseier i verdenscupen.

«Norge-Power for Dario Cologna: Det norske trenerspannet Guri Hetland (38) og Fredrik Aukland (34), førte sveitseren til verdenstoppen i langrenn», skriver ukebladet Schweizer Illustrierte om nominasjonen av nordmennene.

Hentet i helikopter Og de er i fint selskap. De to andre nominerte er Champions League-vinner Roberto di Matteo, som til tross for at han i sin tid spilte landskamper for Italia, regnes som litt sveitsisk siden han er født der i landet, og Håvard Nordtveits trener i Borussia Mönchengladbach, Lucien Favre.

Aukland har vunnet prisen én gang tidligere, i 2009. Da hadde han ledet Dario Cologna til sin første Tour de Ski-tittel og den første sammenlagtseieren i verdenscupen vinteren i forveien.

Da var nordmannen opptatt med verdenscup i Davos, og kunne i utgangspunktet ikke komme på idrettsgallaen i Basel.

NORSK-SVEITSISK SUKSESS: Dario Cologna blir løftet av sin norske trener Fredrik Aukland etter sin første Tour de Ski-seier i 2009. Foto: HÅKON MOSVOLD LARSEN / NTB SCANPIX
NORSK-SVEITSISK SUKSESS: Dario Cologna blir løftet av sin norske trener Fredrik Aukland etter sin første Tour de Ski-seier i 2009. Foto: HÅKON MOSVOLD LARSEN / NTB SCANPIX Vis mer

- Det var en veldig spesiell opplevelse. De kontaktet noen med høyere beslutningsevne, og jeg ble hentet i Davos i det private helikopteret til statsministeren. Om bord på helikopteret var det champagne og fin mat. Jeg ble flydd til Basel, kjørt den siste biten med politieskorte og kledd opp i Hugo Boss-dress, forteller Aukland til Dagbladet.

Henger høyt Som i Norge er idrettsgallaen prestisjetung i Sveits, og sendes i beste sendetid på sveitsisk TV.

I 2009 var det første gang en langrennstrener ble kåret til årets trener, og med den storslåtte hentingen i tillegg, ble opplevelsen spesiell for Aukland. Denne gangen synes han det er mest stas på vegne av idretten sin.

- Det viser at langrennsinteressen i Sveits er veldig stigende. Det er det viktigste for min del. Jeg har vært med å bidratt til posisjonen idretten har fått i Sveits, og det er jeg stolt av.

Sveits er et lite land, men en sterk idrettsnasjon. På utøversiden kjemper Cologna mot navn som Didier Cuche, Fabian Cancellara og Roger Federer.

Sterk motstand Men også i trenerkategorien møter Hetland og Aukland navn som har gjort seg bemerket - begge med gode resultater fra fotballbanen.

Roberto di Matteo førte Chelsea til Champions League-tittelen i vår. Han ble likevel sparket av klubbens kravstore, russiske eier Roman Abramovitsj i høst.

Favre ble ansatt i Gladbach i februar 2011 og reddet klubben fra nedrykk via kvalifisering. Deretter fikk han virkelig sving på sakene og ledet laget til 4. plass og en plass i Champions League-kvaliken tidligere i år.

SUKSESSTRENER: Borussia Mönchengladbach-trener Lucien Favre (t.h.) snakker til spillerne, Håvard Nordtveit inkludert, foran Europa League-kampen mot Marseille. Foto: BORIS HORVAT / AFP / NTB SCANPIX
SUKSESSTRENER: Borussia Mönchengladbach-trener Lucien Favre (t.h.) snakker til spillerne, Håvard Nordtveit inkludert, foran Europa League-kampen mot Marseille. Foto: BORIS HORVAT / AFP / NTB SCANPIX Vis mer

- Hvordan ser du på sjansen deres til å danke ut Champions League-vinneren?

- Forrige gang slo jeg treneren til Roger Federer, det var også en veldig overraskelse, sier Fredrik Aukland.