Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Norsk langrennsess maner de unge til tålmodighet: - Jentene kan lære av gutta

Jacobsen kommer med treningstips til ungdommen.

Formløper Astrid Uhrenholdt Jacobsen (29) ber unge langrennsjenter- og gutter om å være tålmodige på sin vei mot toppen.

Norge har aldri hatt flere sterke kvinnelige langrennsseniorer på toppnivå, men bak der flommer det ikke over av åpenbare talenter. I hvert fall ikke av talenter som kan gå rett fra junioralder og inn blant de beste seniorene.

Astrid selv ble verdensmester i sprint i Sapporo da hun så vidt var fylt 20 år, men slik er det ikke lenger.

- Vi har en generasjon nå som er født fra 1987 til 1992/93 som er veldig sterke, og spesielt på guttesiden er det veldig mange gode. Da jeg var junior var det ikke så mange bra seniorer. De beste var bra, men det var mange hull i rekkene. Gikk du bra som junior, så kunne du hevde deg som senior også, sier Uhrenholdt Jacobsen til NTB.

Konsekvens Nå er det annerledes. Ingen norske juniorer holder topp klasse på seniornivå, og det er heller ikke så merkelig. Det er mer eller mindre det som er normalen. Løpere som Astrid Uhrenholdt Jacobsen og Therese Johaug vokser ikke på trær.

- Nå er seniornivået på damesiden blitt veldig mye høyere og tettere, og den naturlige konsekvens er at du som junior faller bak det nivået. Du klarer ikke å være oppe og nikke med en gang, så den generasjonen må bare være tålmodig og bruke tiden for å ha god utvikling. Da kommer de til å utligne det etter hvert, hvis de trener fornuftig, mener jenta som nylig tok tre NM-gull i Tromsø.

Smart Formløperen mener at de unge må lære seg å like prosessen mot å nærme seg de beste i voksen alder. Hun sier at de må like miljøet, hvis ikke klarer de ikke å holde lenge nok på til å bli riktig god. Det er viktig å ha det moro og kjenne etter hva som er viktig for en selv.

- Man må trene smart og bra. Der tror jeg gutta ofte er flinkere. De er flinkere til å justere treningen etter hvordan de føler seg. Jentene er mer slik at de følger planen uansett. På det feltet kan jentene bli flinkere til å lære av gutta, mener Uhrenholdt Jacobsen.

Senere onsdag skal Uhrenholdt Jacobsen sanke flest mulig verdenscuppoeng under den klassiske sprinten i Drammen.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media