Norsk lege: - 100 norske utøvere skadd av doping

Står fram i dokumentaren der Juha Mieto svertes.

SKREMT OVER SKADENE: Helge Oftebro sier i en dokumentarflm at han behandlet et stort antall norske utøvere for skader som skyldtes dopingbruk. Foto: Morten Holm / Scanpix
SKREMT OVER SKADENE: Helge Oftebro sier i en dokumentarflm at han behandlet et stort antall norske utøvere for skader som skyldtes dopingbruk. Foto: Morten Holm / ScanpixVis mer

• Dagbladet i går: - Det finnes ikke bevis. Jeg nekter for alt

Finland er i sjokk etter at skilegenden Juha Mieto (62) blir beskyldt for bruk av anabole steroider.

Mieto skal selv ha innrømmet bruken overfor en OL-vinner i vektløfting. Det skjedde angivelig i en badstu i 1975, går det fram av den nye finske dokumentarfilmen «When heroes lie».

- Bare tull, sier Mieto, som vant ni VM- og OL-medaljer på 70- og 80-tallet.

Den norske legen Helge Oftebro deltar i dokumentaren, som hadde pressevisning i Finland i går, og skal gå på finske kinoer fra 5. oktober.

I dokumentaren redegjør Oftebro for skadene knyttet til anabole steroider.

Til Dagbladet sier han:

BESKYLDNINGER: En vektløfter med OL-gull påstår at han og Juha Mieto diskuterte størrelsen på anabole steroider-doser i ei badstu i 1975. Skiløperen nekter for at samtalen fant sted. Foto: Scanpix
Foto: NTB-arkiv/SCANPIX
BESKYLDNINGER: En vektløfter med OL-gull påstår at han og Juha Mieto diskuterte størrelsen på anabole steroider-doser i ei badstu i 1975. Skiløperen nekter for at samtalen fant sted. Foto: Scanpix Foto: NTB-arkiv/SCANPIX Vis mer

- I en periode fra midten av 80-tallet til godt inn i 90-åra behandlet jeg cirka hundre pasienter for dopingskader. De drev alle med aktiv idrett. Jeg ble skremt over skadene, ikke minst de psykiske. Jeg opplevde aggresjon, angst og depresjon. I ett tilfelle førte det til selvmord. De fysiske skadene var ikke så dramatiske.

Ble skremt Finsk idrett har vært opptatt av at den ikke er verre enn andre nasjoner.

Oftebro ønsker ikke å konkretisere på hvilket nivå pasientene hans konkurrerte på.

- Det har ikke noe for seg. Men de konkurrerte for å nå et mål, sier Oftebro, som har legepraksis i flere byer og står bak en rekke vitenskapelige publikasjoner.

- Jeg ble skremt over det jeg så, gjentar han.

- Det er ikke alle som er så modige at de våger å stå fram som dopingbrukere. Men de godkjente at jeg kunne formidle kunnskapen videre, slik at ikke andre utøvere skulle gå i den samme fella.

Dyster historie Finsk langrenn har en dyster dopinghistorie. At Juha Mieto — kjempen fra de dype skoger — nå trekkes inn, er blant de siste skanser som faller.

Det er Kaarlo Kangasniemi (71) som kommer med påstandene i dokumentaren. Han vant OL-gull i vektløfting i 1968, og hevder at han havnet i badstu med Mieto på midten av 70-tallet.

- Mieto ba meg om råd om bruk av anabole steroider. Jeg spurte hvor mye han brukte. Svaret var fem milligram dianabol, opplyser vektløfteren, som selv innrømmer at han dopet seg.

NORSK POSE LANGS LØYPA: Slik markedsføres den finske dopingdokumentaren før den settes opp på kino 5. oktober. Et norsk flagg er festet på en medisinpose, ved siden av det italienske og finske.
NORSK POSE LANGS LØYPA: Slik markedsføres den finske dopingdokumentaren før den settes opp på kino 5. oktober. Et norsk flagg er festet på en medisinpose, ved siden av det italienske og finske. Vis mer

Rådet han angivelig ga, var å ikke overstige 10—15 milligram av det anabole steroidet hver dag.

Mieto selv er rystet over det som kommer fram:

- Det finnes ikke bevis.

Overfor Helsingin Sanomat avviser Mieto at møtet i badstua fant sted. Han mener det er snakk om en forveksling.

- Jeg møtte ham bare én gang, i 1972, sier skilegenden, som huskes for duellen med Thomas Wassberg i 1980-OL.

Idrettens ånd I den samme dokumentaren anklages den finske treneren Jarmo Punkkinen for å stå bak systematisk bloddoping.

Det skjedde angivelig da han trente det italienske skilandslaget fra 1984 til 1990.

- De fleste som doper seg er drevet av idrettens ånd. Det er ikke det at idretten ikke tar doping på alvor. Men higen etter seier er en stimulans for alle mennesker som driver med doping, sier Oftebro.

JOBBET FOR TYSSE: Helge Oftebro (t. h.) sto på Erik Tysses side da kappgjengeren ble dopingtatt og seinere dømt. Foto: Berit Roald / SCANPIX .
JOBBET FOR TYSSE: Helge Oftebro (t. h.) sto på Erik Tysses side da kappgjengeren ble dopingtatt og seinere dømt. Foto: Berit Roald / SCANPIX . Vis mer

- Med min erfaring har jeg ikke grunnlag for å si om norske idrettsutøvere er bedre eller verre enn andre.

Selvforherligelse - Tror du det finnes doping i norsk toppidrett i dag?

- Ingen kan garantere at det ikke finnes. Folk som gjør det, lukker seg bare bak sin egen selvforherligelse, mener Oftebro, som er blant ekspertene som kjemper for å frikjenne kappgjenger Erik Tysse.

Oftebro tilføyer:

- Idrett er et internasjonalt begrep. Den ene nasjonen må ikke slå den andre i hodet, og si at den er bedre. Vi må ha et internasjonalt samarbeid for å finne felles løsninger.

Så får vi se hva de nye beskyldningene har å si for Juha Mieto.

HUNDREDEL: Her holder Mieto opp armen til Thomas Wassberg ettter at svensken tok gullet på 15 km i OL i Lake Placid i 1980. FOTO: NTB / EPU / SCANPIX
HUNDREDEL: Her holder Mieto opp armen til Thomas Wassberg ettter at svensken tok gullet på 15 km i OL i Lake Placid i 1980. FOTO: NTB / EPU / SCANPIX Vis mer