Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Norsk mangemillionær sparket alle trenerne da sønnen ikke fikk spille. Nå er det fullt kaos

Ishockeyklubb-eier skaper overskrifter i USA.

KLUBB I VINDEN: Flint Firebirds i OHL har slitt med å få resultater, men har skapt overskrifter i USA på grunn av den norske eieren Rolf Nilsen. Nilsen er nå suspendert etter at han brøt avtaler med ligaen. Han har også fått bot på to millioner kroner. Foto: Danny Miller/The Flint Journal-
KLUBB I VINDEN: Flint Firebirds i OHL har slitt med å få resultater, men har skapt overskrifter i USA på grunn av den norske eieren Rolf Nilsen. Nilsen er nå suspendert etter at han brøt avtaler med ligaen. Han har også fått bot på to millioner kroner. Foto: Danny Miller/The Flint Journal- Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den norske mangemillionæren Rolf Nilsen fra Drammen er utestengt fra den kanadiske ishockeyligaen Ontario Hockey League (OHL) som følge av brudd på såkalte avtalevilkår mellom ligaen og Nilsen som klubbeier. Det skriver blant annet CBC og Detroit Free Press.

Nilsen eier klubben Flint Firebirds, som holder til i Flint i delstaten Michigan, men en rekke kontroverser har fulgt klubben etter nordmannens inntog i 2015:

Flere trener er sparket, spillere har gjort opprør, og nå har OHL-ligaen tatt over styringen av klubben. Nilsen er suspendert og har fått en bot på 250 000 dollar, noe som tilsvarer drøye to millioner kroner.

- Rolf Nilsen har brutt avtalen på flere punkter. Jeg er sikker på at dette er til det beste for klubben, spillerne og for OHL, sier David Branch, dirketør i OHL, ifølge CBC.

Sønn på laget Rolf Nilsen er grunnlegger av selskapet IMS Group, og kjøpte ishockeyklubben Plymouth Whalers i januar 2015. Den Detroit-baserte klubben ble deretter flyttet til byen Flint og til Perani Arena. Klubben byttet dermed navn til Flint Firebirds.

Det første året har derimot vært preget av uro og bråk.

I november skapte Nilsen overskrifter i USA etter at han ga hele trenerapparatet sparken. Det inkluderte hovedtrener John Gruden og assistentene Dave Karpa og Petr Jonak, ifølge ESPN.

Bakgrunnen var, ifølge amerikansk presse, at sønnen Håkon Nilsen ikke fikk nok tillit og spilletid på laget.

SUSPENDERT: Eier av Flint Firebirds, Rolf Nilsen. Foto: Flint Firebirds
SUSPENDERT: Eier av Flint Firebirds, Rolf Nilsen. Foto: Flint Firebirds Vis mer

Opprenskningen skal ha ført til store protester blant klubbens spillere, inkludert sønnen Håkon Nilsen, som forsvarte trenerne. Alle de 23 spillerne på laget valgte å slutte i protest.

Rolf Nilsen gikk dermed ut og beklaget, og kalte opptrinnet en «uansvarlig feil». Han gjorde retrett, og trenerne fikk fortsette.

OHL slo derimot hardt ned på Nilsens opptreden og det ble inngått en avtale der Rolf Nilsen ikke fikk sparke trenere uten å ha konsultert med OHL. Nilsen fikk heller ikke blande seg inn i sportslige avgjørelser, skriver ESPN.

Men kort tid seinere smalt det på nytt.

Mer drama I februar i år fikk Gruden, Karpa og Jonak sparken - igjen.

Nå har OHL tatt grep og et advokatfirma, Lax O'Sullivan Lisus Gottlieb LLP, har kommet fram til at Rolf Nilsen skal ha brutt flere punkter av avtalen han signerte i november.

Derfor er han nå suspendert fra ligaen i fem år - og har fått millionbot.

Hvis Nilsen ikke forholder seg til suspensjonen, tvinges han til å selge 100 prosent av klubben, skriver ESPN.

SPARKET. Trener John Gruden fikk sparken av norske Nilsen, noe som fikk hele ligaen til å reagere. Foto: Sean Proctor/The Flint Journal-MLive.com
SPARKET. Trener John Gruden fikk sparken av norske Nilsen, noe som fikk hele ligaen til å reagere. Foto: Sean Proctor/The Flint Journal-MLive.com Vis mer

Nilsen kan søke om å få tilbake kontrollen over klubben om tre år, men i mellomtida vil OHL-direktør David Branch styre driften. Joe Birch vil ta seg av det sportslige.

- OHL tar helsen til spillerne svært alvorlig. Handlingene til Rolf Nilsen og hans representanter i klubbledelsen er dypt bekymrende og utgjør en alvorlig trussel for vår forpliktelse overfor spillerne og deres familier, uttaler Branch i en pressemelding.

Flint Firebirds spiller i juniorligaen Ontario Hockey League (OHL). Klubben mister også førsterunde-valget i draften i 2016. Flint-laget endte sist i divisjon West denne sesongen, med 20 seiere og 42 tap.

I et intervju på klubbens hjemmeside sier Nilsen at han har drømt om å være på eiersida for et hockeylag.

- Det hele startet for 20 år siden. Jeg hadde en drøm om å ha et OHL-lag. Alle har en drøm, jeg fulgte min. En dag håper jeg å ha et NHL-lag, men dette er en læringsprosess, sier Rolf Nilsen, i selskapet IMS Group, som selger vanntette ståldører til blant annet skip og offshore.

Dagbladet har ikke lykkes med å få en kommentar fra Rolf Nilsen.

Hele Norges coronakart