Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Norsk medaljehåp i OL kan bli kjøpt av østblokkland: - Katastrofalt. Til å grine av

Signe Marie Store anser seg selv som en medaljekandidat i OL i Rio. Nå langer hun ut mot Norges Bryteforbund og vurderer å bytte nasjonalitet.

VURDERER NASJONSBYTTE: Signe Marie Fidje Store, her hjemme i Tana, vurderer å bryte for en annen nasjon enn Norge. Årsaken er en betent konflikt med Norges Bryteforbund og at hun føler hun trenger bedre sportslige rammer for å nå sitt mål om å bli verdens beste bryter. Foto: Tormod Brenna / Dagbladet
VURDERER NASJONSBYTTE: Signe Marie Fidje Store, her hjemme i Tana, vurderer å bryte for en annen nasjon enn Norge. Årsaken er en betent konflikt med Norges Bryteforbund og at hun føler hun trenger bedre sportslige rammer for å nå sitt mål om å bli verdens beste bryter. Foto: Tormod Brenna / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Signe Marie Fidje Store (20) var et ukjent navn for de fleste nordmenn da hun kvalifiserte seg til OL i Rio de Janeiro for ni dager siden.

Hun sikret norsk kvinnebryting en OL-plass i 69-kilosklassen. Det er ennå ikke besluttet, men all logikk tilsier at Store vil få denne norske OL-plassen og dermed bli tidenes første kvinnelige bryter fra Norge i OL.

Veien dit har vært lang og særdeles tøff. Den foreløpig ukjente historien skal nå omsider fortelles. Tana-jenta har kjempet i motvind og føler at Norges Bryteforbund har forsøkt å ødelegge for henne.

Derfor kan stortalentet, som ser på seg selv som en sjelden norsk medaljekandidat i Rio, være tapt for Norge. Store vurderer nemlig å bytte nasjonalitet og la seg kjøpe av et østlig land, hvilket er vanlig praksis i internasjonal bryting.

Til Dagbladet hevder sportssjef Anders Hestdalen at dette bare er en provokasjon fra Store, at han har snakket med Tana-jenta og at hun ikke mener dette seriøst. Sportssjefens påstander stemmer imidlertid ikke, forteller hovedpersonen selv.

- Jeg har prøvd å få en reaksjon og bedring lenge, men uten hell. Det er ikke noe tull eller provokasjon når jeg sier at jeg vurderer å bytte nasjonalitet, for det gjør jeg. Det vurderer jeg fortsatt. Det er blodig alvor, forteller Store til Dagbladet.

- Det er så stor forskjellsbehandling

Brytetalentet vil undersøke mulighetene for å sikre seg det sportslige tilbudet hun opplever at hun ikke får i Norge. Store kommer nemlig med sterke anklager mot Norges Bryteforbund.

- Guttene favoriseres over hele linja. Jentene må kjempe for alt. Det er så stor forskjellsbehandling. Gutta får så mye bedre oppfølging enn oss. De får det opplegget man bør ha få å hevde seg, men det går på bekostning av oss, mener hun.

- Vi måtte trygle og be for å komme til junior-VM. Forbundet ville ikke at vi skulle være med, men vi to som dro, tok bronse og viste jo at vi hadde noe å gjøre der.

Konfrontert med anklagene sier sportssjef Anders Hestdalen at han har snakket med Store - og hevder overfor Dagbladet at Tana-jenta ikke står for disse anklagene og at det hele er en misforståelse.

- De nektet meg å delta i junior-VM Når Dagbladet tar kontakt med Store igjen, er hun imidlertid klokkeklar på at hun står for disse meningene. Store kommer deretter med eksempler på det hun mener er et forbund som forsøker å ødelegge for henne.

- I 2012 sa forbundet at vi måtte ta medalje i junior-EM for å komme til junior-VM. Da tenkte de nok at det klarer ikke vi uansett, så da slipper de å sende oss. Men jeg endte opp med å vinne junior-EM. Likevel fikk jeg ikke dra til VM. Hun som vant der, slo jeg i et annet stevne, så der jeg gikk nok glipp av en topplassering, mener Store.

- Vi jentene må betale 30 000 kroner for å være medlem av Norges Bryteforbund. Jeg tror ikke det er noe sånt i noen andre land, at man må betale for å være på landslaget. Og når vi betaler 30 000 kroner, skulle man tro at opplegget var bra. Men det er på ingen måte. Vi må ordne alt selv. Vi jentene gjør det ekstremt bra i forhold til forutsetningene.

- Katastrofalt. Til å grine av

Sportssjef Hestdalen har vært ansatt i Norges Bryteforbund i ett år og bedret forutsetningene til de kvinnelige bryterne. Blant annet har de fått inn svenske Lotta Andersson i en fulltidsstilling som trener, hvilket er en klar forbedring sammenliknet med tidligere i år.

Store er enig i at det har vært bedring i år.

- Opplegget har blitt mye bedre det siste året, men det skulle bare mangle. Før var det katastrofalt. Det var til å grine av, mener hun.

KRITISK: Signe Marie Fidje Store smiler på dette bildet, men er på ingen måte fornøyd med oppfølgingen hun har hatt fått av Norges Bryteforbund. Foto: Privat
KRITISK: Signe Marie Fidje Store smiler på dette bildet, men er på ingen måte fornøyd med oppfølgingen hun har hatt fått av Norges Bryteforbund. Foto: Privat Vis mer

- Vi jentene gjør det ekstremt bra i forhold til forutsetningene. Det er derfor jeg vil bytte til en nasjon hvor jeg får bedre oppfølging. Det er vanlig å kjøpe andre utøvere i bryting, i hvert fall i østblokklandene, forteller hun.

Blant annet bruker brytegiganten Aserbajdsjan ofte å kjøpe brytere fra Ukraina og Hviterussland. Store forteller at dette kan være aktuelt, men at hun må sette seg mer inn tematikken og undersøke formalitetene før et nasjonsskifte kan bli aktuelt.

Ser på seg selv som medaljekandidat i OL

Bryteforbundet har invitert Store til å prate om tematikken. Møtet skal avholdes 18. mai.

Stores personlige trener Qazim Redzepi er fra Makedonia og anbefaler henne å representere en annen nasjon for å bedre sportslige forutsetninger.

- Jeg vil ikke la forbundet ødelegge for meg. Jeg skal bli best, enten med eller uten deres hjelp. Min trener Qazim vet at det er muligheter i mange østblokkland. Hvis jeg bytter nasjonalitet, kan Norge gå glipp av framtidige medaljer, bekrefter Store, som forteller at hun aller helst vil vinne for Norge.

- I OL i Rio er målet mitt medalje. Det er det ingen tvil om. Hvis alt klaffer, hvis jeg unngår skader og får den oppkjøringen jeg trenger, er det mulig. Jeg har lyst til å vinne for Norge, men hvis jeg ikke får et bra nok opplegg her, må jeg kanskje dra en annen plass, presiserer 20-åringen.

- Du vil vel få bedre økonomiske avtaler og bedre oppfølging om du tar OL-medalje og får et stort norsk navn?

- Ja, det er sant det. Det vil sikkert hjelpe veldig på. Jeg må trene som bare juling og kjempe for livet i OL. Det er det jeg har gjort hele karrieren.

Tror ikke på trusselen

Sportssjef Hestdalen skryter av Stores utvikling.

- Signe har hatt en fabelaktig utvikling. Det er kjempemoro. Det hun har fått til, er et resultat av beinhard jobbing. Man vet aldri når utøverne tar steg, men for henne kom det på et perfekt tidspunkt til OL-kvalifiseringen, mener han.

- Vi ansatte Lotta Andersson i en fulltidsstilling som trener, noe som er viktig. Det er en suksessfaktor. Vi har fått fram et godt lag nå, som pusher hverandre og som pusher grensene sammen. Det betyr mye.

Han frykter ikke at hun skal bytte nasjonalitet.

- Det er nok satt på spissen for å få en reaksjon og bedre arbeidsrammer. Vi jobber hele tiden med å gjøre disse best mulig. Det er utfordrende å være toppidrettsutøver i slike idretter, men de beste norske bryterne klarer å leve av det. Det er tøft å overleve som bryter i Norge, sier Hestdalen.

Store avkrefter imidlertid at utspillene er satt på spissen og sier at hun oppriktig vurderer å bytte nasjonalitet.

Benekter forskjellsbehandling

Hestdalen benekter på sin side Stores påstander om forskjellsbehandling mellom guttene og jentene.

FORTVILER: Signe Marie Fidje Store er oppgitt over oppfølgingen hun har fått av Norges Bryteforbund. Foto: Tormod Brenna / Dagbladet
FORTVILER: Signe Marie Fidje Store er oppgitt over oppfølgingen hun har fått av Norges Bryteforbund. Foto: Tormod Brenna / Dagbladet Vis mer

- Det er nok en misforståelse. Det er ingen forskjell for gutter og jenter. Og ingen jenter har blitt nektet VM, hevder han.

- Hva med da Store vant junior-EM i 2012, men ikke fikk delta i junior-VM?

- 2012 vet jeg ingenting om, dessverre. Jeg begynte i bryteforbundet i 2015, svarer Hestdalen, som ikke besvarte Dagbladets spørsmål om hvem som var ansvarlig for vrakingen av Store i 2012.

Visepresident i Norges Bryteforbund, Ørjan Wenberg, benekter Stores påstander om at herrene særbehandles sammenlingnes med kvinnene hva angår økonomi og sportslig tilbud.

- Det stemmer ikke. Herrene og kvinnene blir behandlet likt, hevder Wenberg.

IMPONERER: Signe Marie Store har tatt enorme steg denne sesongen. Foto: Privat
IMPONERER: Signe Marie Store har tatt enorme steg denne sesongen. Foto: Privat Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!