NESTEN: Didrik Tønseth tapte spurten og endte på den sure 4. plassen. Foto: Hans Arne Vedlog
NESTEN: Didrik Tønseth tapte spurten og endte på den sure 4. plassen. Foto: Hans Arne VedlogVis mer

Norsk nedtur: - Må øve mer på spurten

Tønseth havnet på den sure 4. plassen. Vylegzjanin vant.

FALUN/OSLO: (Dagbladet): For første gang i Falun-VM tok ikke Norge gull på en langrennsøvelse.

Da skuffelsen først kom, var den såpass stor at det heller ikke ble norsk medalje.

Didrik Tønseth var imidlertid nære. Veldig nære.

Men Tønseth havnet på den bitre 4. plassen på grunn av manglende spurtegenskaper.

Gullet kapret Maxim Vylegzjanin, som ofte har blitt nr. 2 bak Northug i tilsvarende løp. Men Northug klarte ikke å holde følge i Mördarbakken og ble nr. 11.

- Det var imponerende det som skjedde i Mördarbakken. Det er fortjent at Vylegzjanin vinner etter mange sølv i tidligere mesterskap, sier Petter Northug til NRK.

- Må øve på spurten Dermed var bordet dekket for russeren, som slo Dario Cologna, Alex Harvey og Didrk Tønseth i den spennende avslutningen.

- Didrik gjør et veldig bra løp, men må øve litt på spurten, sier landslagstrener Trond Nystad.

Tønseth var fornøyd med å bli beste nordmann og beste trønder.

KNUST: Didrik Tønseth ble liggende i målområdet lenge etter den sure 4. plassen i 30 kilometer fellesstart med skibytte. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
KNUST: Didrik Tønseth ble liggende i målområdet lenge etter den sure 4. plassen i 30 kilometer fellesstart med skibytte. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Spurten min ser ikke akkurat bra ut. Det er veldig kjedelig, men det var ikke på denne distansen jeg skulle gjøre det store. Det ble i hvert fall KM-gull. Det er ikke hver dag jeg blir beste trønder, sier Tønseth.

Trener Nystad tror Northug var noe sliten etter sprinten, men fredagens gullvinner regner med at han går lagsprinten i morgen.

- Det er ny dag og nye muligheter i morgen. Jeg regner med at jeg skal gå, sier Northug.

Svensk taktikk Akkurat som i kvinnenes fellesstart med skibytte, ble det tidlig action også da herrene var i aksjon.

Svenskene hadde åpenbart en taktikk om å dra opp tempoet og dermed slite ut spurtkongen Petter Northug, og sendte Lars Nelson ut i det man i sykkelverdenen ville kalt et brudd.

Nelson fikk med seg franske Jean Marc Gaillard, og duoen hadde på det meste en luke på rundt 15 sekunder.

Ikke uventet var det klassiskeksperten og motbakkekongen Didrik Tønseth som var mest offensiv av de norske, mens Petter Northug la seg langt bak i feltet på sedvanlig vis.

Nelsons og Gaillards forsøk på å gjøre som Johan Olsson i 2011, gikk imidlertid ikke. Etter 10 kilometer var hele feltet samlet igjen.

Ved skibyttet trøblet Northug noe, men ellers var det ikke veldig mye som skjedde midtveis i løpet.

RYKKET: Her stikker Dario Cologna, Maxim Vylegzjanin og Didrik Tønseth i Mördarbakken, hvor blant annet Petter Northug ble parkert. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
RYKKET: Her stikker Dario Cologna, Maxim Vylegzjanin og Didrik Tønseth i Mördarbakken, hvor blant annet Petter Northug ble parkert. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Etter 21 kilometer dro Marcus Hellner opp tempoet i Mördarbakken, og det virket som at Northug slet på halen av feltet.

Northug var på det tidspunktet sistemann av de elleve som var igjen i tetgruppa. Der var også Niklas Dyrhaug og Didrik Tønseth.

Rykket i Mördarbakken De øvrige i medaljekampen var Hellner, Belov, Vylegzjanin, Cologna, Halfvarsson, Harvey, Manificat og Gaillard.

På sisterunden rykket Cologna i Mördarbakken og fikk kun med seg Vylegsjanin. Men Tønseth gikk mesterlig og tettet luken til tetduoen.

Northug, Dyrhag og resten av gruppa var hele 18 sekunder bak på toppen av Mördarbakken, mens Harvey jaktet tettrioen med Tønseth, Cologna og Vylegsjanin.

Spurtsterke Harvey kom som ei kanonkule, slik at trioen i tet ble en kvartett.

I spurten var imidlertid Vylegzjanin sterkest. Han vant altså foran Cologna og Harvey.