TIDLIGST I 2017: Norge kommer tidligst til å arrangere sykkel-VM i 2017 etter at Norges Cykleforbund sa nei til å overta mesterskapet i 2014.Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Scanpix
TIDLIGST I 2017: Norge kommer tidligst til å arrangere sykkel-VM i 2017 etter at Norges Cykleforbund sa nei til å overta mesterskapet i 2014.Foto: Stian Lysberg Solum / NTB ScanpixVis mer

Norsk nei til sykkel-VM i 2014

UCI på desperat jakt etter ny arrangør.

Sykkel-VM om to år trenger sårt ny arrangør. Norge svarte nei på spørsmål om å ta over gigantarrangementet.

Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) leter desperat etter en arrangør som kan ta over for økonomisk avskiltede Ponferrada. Den vestspanske byen i León-provinsen makter ikke å garantere økonomisk for sykkel-VM i 2014.

- Vi er sammen med vår kandidatby, Bergen, blitt kontaktet av UCI, men det er ikke aktuelt å overta arrangementet i 2014. Sykkel-VM er for stort til at det ville blitt godt nok på så kort tid, sier generalsekretær Heikki Dahle i Norges Cykleforbund til NTB.

Også sykkelgale Belgia og Frankrike har fått henvendelser fra UCI.

Ikke aktuelt Det skal ikke være aktuelt å flytte 2014-VM til Qatar, som nylig fikk grønt lys til å forberede mesterskapet i 2016. Den arabiske staten behøver fire år til nødvendige forberedelser.

Ponferrada har ikke lykkes med å deponere 40 millioner kroner innen fristen. Dermed våger UCI ikke å stole på at de hardt økonomisk prøvede spanjolene makter å bekoste VM om to år.

Det nylig avholdte verdensmesterskapet i den nederlandske Limburg-regionen, der Norge ble tredje beste nasjon (etter Storbritannia og Tyskland), hadde budsjett på nærmere 90 millioner kroner.

Neste års VM-arrangør i italienske Firenze garanterte tidligere denne måneden for 235 millioner kroner.

Siste frist Senest forrige uke gikk Ponferrada-ordfører Carlos Lopez Riesco ut og hevdet at pengegarantien vil komme på plass. UCI har satt siste frist til 19. oktober med å hoste opp pengene.

Skjer ikke det, mister Ponferrada sykkel-VM 2014 for godt.

Amerikanske Richmond i Virginia er tildelt VM i 2015, men også der i gården skal det allerede være økonomiske vanskeligheter.

Norge søkte om å avholde sykkel-VM i Bergen i 2016, men tapte for Qatar. Nå rettes alle krefter mot et norsk landeveis-VM for årets sølvvinner, Edvald Boasson Hagen, og co. i Bergen 2017.

Én gang tidligere har Norge arrangert sykkel-VM. I 1993 ble Lance Armstrong etterkrigstidens yngste verdensmester for profesjonelle, mens Jan Ullrich ble amatørverdensmester i Oslo.

Årets proffverdensmester ble belgiske Philippe Gilbert.

(NTB)