Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Håvard Haukenes på fjerdeplass i EM

Norsk nesten-sensasjon: Medaljen glapp to kilometer før mål

Håvard Haukenes imponerte og var lenge med i medaljekampen på 50 kilometer kappgang. I mål var han så utslitt at han nesten måtte bæres vekk.

TØFF AVSLUTNING: Det ble tungt for Håvard Haukenes i Berlin-varmen. Etter målgang ble han støttet inn i førstehjelpsteltet. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
TØFF AVSLUTNING: Det ble tungt for Håvard Haukenes i Berlin-varmen. Etter målgang ble han støttet inn i førstehjelpsteltet. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERLIN/OSLO (Dagbladet): Håvard Haukenes jaktet Norges første medalje i friidretts-EM tirsdag formiddag, i 50 kilometer kappgang.

Haukenes mistet tidlig kontakt med teten, men holdt seg fint i gruppa bak. Men etter snaue to mil var teten tatt inn, og nordmannen var plutselig med i medaljekampen. Og mens de andre falt av, klarte Haukenes seg meget bra i varmen i den tyske hovedstaden.

Haukenes lå sterkt an lenge og kjempet om sølvmedaljen sammen med hviterussiske Dzmitrij Dizjubin. Ukrainske Marjan Zakalnitskij hadde store deler av løpet et solid grep om gullet, og gikk inn til seier i ensom majestet.

UTSLITT: Håvard Haukenes støttes ut av målområdet. Foto: Fredrik Økstad Sandberg/Dagbladet
UTSLITT: Håvard Haukenes støttes ut av målområdet. Foto: Fredrik Økstad Sandberg/Dagbladet Vis mer

Nordmannen måtte slippe, og gikk inn til en fjerdeplass. Han var helt utslitt etter målgang. 28-åringen måtte nærmest bæres ut av målområdet.

- Det var helt sjukt. Varmt og vondt. Jeg hadde lenge håp om medalje, sier Haukenes til Dagbladet

Dramatikk

Men de siste meterne ble det dramatikk. Duoen Dizjubin og Haukenes ble tatt igjen av slovenske Matej Tóth, og nordmannen gikk på en smell. De to dro ifra, og 28-åringen måtte se medaljen glippe.

Og mens ukraineren gikk inn til gull i ensom majestet, tok storfavoritten Tóth sølvet og Dizjubin bronse.

Haukenes tok fjerdeplassen, og hadde altså tatt seg helt ut i Berlin-varmen.

Håvard Haukenes i kappgang fikk gjennombruddet i Rio-OL i 2016. Året etter tok han årsbeste i verden på 50 kilometer i slovakiske Dudince med tiden 3.43.40. Haukenes har ikke gått 50 kilometer siden april 2017.

- God nok for medalje

NRK-kommentator Jann Post var blant dem som hadde stor tro på 28-åringen før mesterskapet.

- Han er inne blant de aller beste i verden. Litt trøblete start på sesongen, men ifølge rapportene er han mer enn god nok for medalje, sa Jann Post til Dagbladet før EM-starten.

- Haukenes er en mann som kan få det til, mente NRK-kommentatoren.

Varmen har for øvrig vært en utfordring for kappgjengerne tirsdag, med over 30 varmegrader i den tyske hovedstaden.

Dagbladet ble vitne til dramatiske scener da finske Aleksi Ojala falt om midt i løypa. Mannen fikk raskt behandling av hjelpepersonell, men Ojala var helt utslått i heten der han ble liggende i mange minutter på asfalten