Norsk OL-håp dopingtatt

Ruth Kasirye.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Den norske vektløfteren Ruth Kasirye har testet positivt for det forbudte stoffet Meldonium. Det skriver advokatfirmaet Bull og Co i en pressemelding i ettermiddag.

33-åringen, som var flaggbærer for Norge under OL i Beijing i 2008, unnskylder seg med at hun fikk det forbudet stoffet på et sykehus i Uganda i jula etter at hun ble akutt syk.

- Jeg tar det hele og fulle ansvaret i denne saken. Det er mitt ansvar å sjekke hva jeg får i meg, og jeg burde ha varslet treneren min og vektløfterforbundet om innleggelsen og medisineringen. Det gjorde jeg ikke, og nå må jeg ta konsekvensene, sier Kasirye.

Skulle til EM Kasirye er lei seg for at hun har påført vektløftermiljøet denne belastningen, spesielt med tanke på at det er like før Norge skal arrangere EM.

- Jeg håper ikke min ubetenksomhet bidrar til å kaste mistanke over alle mine fine medutøvere, og at EM blir et flott arrangement, sier Kasirye.

Meldonium ble forbudt i idretten fra 1. januar i år, og en rekke russiske utøvere har testet positivt for stoffet de siste ukene.

Ruth Kasirye står med tre EM-medaljer, to sølv og en bronse, for Norge. Hennes beste OL-plassering kom i 2008. Da ble hun nummer sju i 63-kilosklassen.

- Rydd opp President i Norges Vektløfterforbund, Per Mattingsdal, forteller til Dagbladet:

- Ja, det er klart dette er overraskende. Men jeg har full tiltro at de rette organ finner ut hva som har skjedd. Det er de som har som jobb å rydde opp i dette, sier Mattingsdal til Dagbladet.

Generalsekretær i vektløfterforbundet, Arne Pedersen, ønsker ikke å uttale seg i saken og viser til at bare presidenten uttaler seg.

Antidoping Norge er nådeløse:

- Dette er en rutinert utøver som deltar på landslaget og har stått på Antidoping Norges meldepliktsliste i flere år, og vi er av den oppfatning at hun her har utvist grov uaktsomhet. Vi er kjent med at utøver påberoper seg at hun fikk stoffet i kroppen som følge av sykdom, men det er Påtalenemndens vurdering at vilkårene for å få søknad om medisinsk fritak behandlet ikke er oppfylt, sier prosessfullmektig for Påtalenemnden Niels R. Kiær.

EM i vektløfting arrangeres i år i Førde, med første konkurransedag søndag.

Slik lyder det kronologiske tidsløpet, ifølge Ruth Kasiryes pressemelding:

23.12.2015 - Kasirye reiser til Uganda.

28.12.2015 - Innlagt på sykehus med akutt malariaanfall (04.00-09.00 bevisstløs). Fikk meldonium som en del av sin medisinske behandling, uten å selv være klar over det.

31.12.2015 - Kasirye var fremdeles syk, men reiste fra sykehuset for å være sammen med familien. 01.01.2016 — Meldonium oppført på Antidoping Norges (ADN) Dopingliste. 0

1.01.2016 - 14.01.2016 Kasirye mottok medisinsk behandling daglig på sykehuset i Uganda.

15.01.2016 - Kasirye reiser hjem til Norge.

18.01.2016 - Kasirye slutter med medisin gitt av lege.

25.01.2016 - Kasirye avlegger dopingprøve, og orienterer dopingkontrolløren om medisinsk behandling for sykdom i Uganda over jula.

18.02.2016 - ADN informerer Kasirye om positiv prøve. Første gang Kasirye ble kjent med at hun hadde meldonium i kroppen.

19.02.2016 - Kasirye innhenter en «medical report» fra sykehuset i Uganda som viste at hun hadde fått meldonium fordi hun ikke hadde respondert på medisinen. Meldonium var på tidspunktet hvor sykdom inntraff ikke oppført på dopinglista.

22.02.2016 - ADN informerer Kasirye om prosedyre og søknadsskjema for medisinsk fritak.

03.03.2016 - Møte med ADN.

08.03.2016 - Kasirye reiser til Uganda.

16.03.2016 - Sender inn søknad om medisinsk fritak

31.03.2016 - Avslag på søknad om medisinsk fritak

04.04.2016 - Kasirye sender ADN klage på avslag på medisinsk fritak

05.04.2016 - ADN framlegger saken for påtalenemnda som vurderer om vilkår for medisinsk fritak kan gis. Påtalenemnda gir avslag på søknad om medisinsk fritak.

Fakta om meldonium

* Stoffet produseres i Latvia og brukes til å behandle hjertesykdommer. Medisinen er ikke godkjent i USA.
* Stoffet bedrer blodsirkulasjonen, noe som påvirker prestasjon og restitusjonstid.
* Verdens Antidopingbyrå (WADA) flyttet fra årsskiftet stoffet fra «overvåkes» til «forbudt» på grunn av bevis som viste at utøvere brukte det for å bedre prestasjonen.
* Siden har over 100 idrettsfolk testet positivt på meldonium. Onsdag ble det kjent at den norske vektløfteren Ruth Kasirye er blant dem. Hun avga prøve utenfor konkurranse 25. januar og ble tirsdag suspendert i påvente av videre behandling.

Kilder: Reuters, NTB.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer