- KNEBLER YTRINGSFRIHETEN: Signe Marie Fidje Store tør å si ifra om det hun mener er urettferdig i norsk bryting. Det tolerer ikke Norges Bryteforbund, ifølge henne og flere andre. Konsekvensene er brutale. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
- KNEBLER YTRINGSFRIHETEN: Signe Marie Fidje Store tør å si ifra om det hun mener er urettferdig i norsk bryting. Det tolerer ikke Norges Bryteforbund, ifølge henne og flere andre. Konsekvensene er brutale. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer

Kvinnemysteriet: Signe Marie Fidje Store forlater Norge i fortvilelse

Norsk OL-håp føler seg utfrosset av landslaget: - Jeg begynte å grine

Kvinnene diskrimineres i Norges Bryteforbund, sier flere norske brytere til Dagbladet. Signe Marie Fidje Store forsøkte å ta ansvar da hun brukte sin posisjon som OL-klar utøver til å si ifra. Det ble starten på et mareritt.

Norge er forlatt.

Hjemmet er forlatt.

Signe Marie Fidje Store har flyttet til Canada for å nå sitt mål om OL-medalje i Tokyo i 2020.

Hun opplever en full isfront med det norske bryteforbundet.

Selv om 23-åringen i 2016 ble tidenes første norske kvinnelige bryter til å kvalifisere seg til OL, føler hun seg ikke velkommen på det norske landslaget.

Hun forteller at etter de olympiske lekene fikk hun den brutale beskjeden: «Enten så holder du kjeft, eller så er det rett ut av landslaget.»

Fidje Store opplever at hun måtte ta et ekkelt valg: Å være egoistisk og tenke på seg selv og egen karriere eller ta likestillingskampen med sitt eget forbund og kjempe for kvinners rettigheter i en mannsdominert idrett.

Tana-jenta valgte det siste. Hun gikk ut i media og fortalte om det hun opplever som diskriminering av kvinner i brytesporten. Hun mener at kvinner ikke får de samme sjansene og den samme støtten som menn.

Hun tiet i det offentlige rom i flere år før hun valgte å bruke sin stemme da hun ble historisk og kvalifiserte seg for OL.

Endelig kunne hun ble hørt. Endelig kunne Fidje Store ta likestillingskampen i norsk bryting.

Foreløpig har resultatet av oppgjøret med eget forbund vært utelukkende negativt: 23-åringen hevder å ha blitt kastet rett ut av landslaget, i stedet for å ha lykkes med drømmen om å skape en endring.

- Etter at jeg kvalifiserte meg til OL, turte jeg endelig å si ifra. Jeg ville benytte sjansen til å ta et oppgjør med urettferdigheten. Jeg prøvde å ta en for laget, men endte opp med å bli straffet selv. Sett i ettertid har det bare vært dumt, fordi det eneste som har skjedd er at jeg har blitt kastet ut. Noen ganger må man ofre seg selv for fellesskapet, sier Signe Marie Fidje Store til Dagbladet.

HISTORISK: Signe Marie Fidje Store, fikk juling av svenske Anna Jenny Fransson i åttendedelsfinalen i den olympiske brytehallen i Rio de Janiero, men ble likevel historisk som tidenes første norske brytekvinne i et OL. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
HISTORISK: Signe Marie Fidje Store, fikk juling av svenske Anna Jenny Fransson i åttendedelsfinalen i den olympiske brytehallen i Rio de Janiero, men ble likevel historisk som tidenes første norske brytekvinne i et OL. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

Nå står hun helt alene i sin satsing og har flyttet til Canada for å ha noen på sitt nivå å trene med.

«Du kan ikke nekte meg å prate ærlig»

Til Dagbladet forteller den historiske brytejenta at hun opplever at hun er utfrosset av landslagsledelsen.

- Etter OL har jeg ikke fått lov til å være en del av landslaget, rett og slett fordi jeg snakker ærlig om ting. Måten jeg har blitt behandlet, gjør at de andre jentene ikke tør å si sin mening. Jeg vet at de andre jentene mener det samme, men når det kommer til stykket, er det ingen som tør å si det. Da blir jeg uglesett, sier Fidje Store.

- Hvis jeg skulle vært egoistisk og bare tenkt på meg selv, burde jeg kanskje holdt kjeft og ikke sagt noe for å være på landslaget. Men jeg kan ikke la være å si sannheten. Hvis vi skal ha et godt miljø i framtida, må vi ha et lag hvor alle gutter og jenter har samme muligheter, sier det norske OL-håpet i bryting.

- Alle syter i et rom, men tør ikke å si noe

Dagbladet har snakket med flere kvinner som er eller har vært en del av det norske brytelandslaget.

Flere bekrefter det Store forteller og sier at også de har følt seg diskriminert: Kvinner og menn har ikke like rettigheter og muligheter, mener de.

UENIGE: Tana-jenta Signe Marie Fidje Store (t.h.) ble tidenes første kvinnelige bryter fra Norge til å kvalifisere seg til OL. Her sammen med landslagstrener Lotta Andersson fra Rio de Janeiro. Nå er de svært uenige, etter at Fidje Store valgte å gå ut med det hun mer er diskriminering av kvinnene. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
UENIGE: Tana-jenta Signe Marie Fidje Store (t.h.) ble tidenes første kvinnelige bryter fra Norge til å kvalifisere seg til OL. Her sammen med landslagstrener Lotta Andersson fra Rio de Janeiro. Nå er de svært uenige, etter at Fidje Store valgte å gå ut med det hun mer er diskriminering av kvinnene. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

I motsetning til Fidje Store ønsker imidlertid ikke de øvrige å ytre sine synspunkter uten å være sikret anonymitet. Dagbladet får likevel bekreftet at Fidje Store ikke er alene om å føle seg diskriminert.

- Det er dritt. Alle sitter og syter i et rom, men ingen av jentene tør å si noe. I alle konflikter er det alltid to sider, men gapet bare øker og øker. Forbundet gjør ikke noe for å skvære opp. Jeg savner en moden ledelse, sier ei av brytejentene med landslagsbakgrunn anonymt til Dagbladet.

- Jentene blir diskriminert. Roten til dette er mangelen på anerkjennelse. En kvinneprestasjon er ikke like bra som en herreprestasjon. Uttalelsene tyder på at de ble overrasket da noen av jentene plutselig vant EM-gull og kvalifiserte seg til OL. Det er fordi de ikke har fulgt med. Jenters resultater blir ikke anerkjent. Det er kanskje bare i håndball og langrenn kvinner og herrer blir likestilt helt og anerkjent like mye i Norge.

- Jeg tror mange opplever det samme, men ikke tør å si det. Det er få som tør å stå i hardt vær. Man møtes av krasse reaksjoner. Ingen vil ta den støyten. Å gå ut i media, gjør bare kløfta større. Bryteforbundet jobber ikke for å heve likestilling, slik langrenn og håndball har gjort, mener hun.

Overfor Dagbladet hevder Signe Marie Fidje Store, Norges første og foreløpig eneste kvinnelige bryter i et OL, at landslagstrener for kvinnene, Lotta Andersson, har vært direkte ufin mot henne.

- En trener som utestenger

Begeret rant over på en treningssamling i Sverige. Norges brytelandslag var samlet. Fidje Store var i området på eget initiativ og ble invitert over på en sosial kveldssamling av sine tidligere landslagsvenninner.

- Jeg er god venn med jentene på landslaget. Så skulle alle møtes på et møterom. Lotta sto foran ved en tavle og sa at dette er bare for dem som er på landslaget. «De som står utenfor, må gå herfra.» Jeg var den eneste som ikke var på landslaget og måtte derfor forlate rommet, forteller 23-åringen fra Tana til Dagbladet.

- Etter at jeg gikk, sa hun at jeg selv hadde valgt å bryte med landslaget. Jeg hørte det på veien ut. Da ble jeg så sint, lukka opp døra og sa at jeg ikke har valgt dette selv. Det ironiske var at de skulle ha et møte for å snakke om samhold og inkludering. Der har vi en trener som bevisst utestenger en utøver. Jeg ble oppriktig lei meg og begynte å grine.

Konfrontert med Fidje Stores historie og påstander om utfrysing, svarer landslagstrener Lotta Andersson:

- Når det gjelder samlingen i Klippan i begynnelsen av 2018, stemmer det at vi hadde et landslag som trente og konkurrerte der. Signe Marie var ikke uttatt på landslaget, men var der i privat regi. En av kvelden hadde vi et arbeidsmøte for landslaget, og det var naturligvis ikke aktuelt for Signe Marie å delta der, forklarer Andersson til Dagbladet.

Hun kunne forrige uke juble over at Grace Bullen (21) vant gull i 59-kilosklassen i U23-VM i Romania. Bullen er Norges største brytehåp og synes situasjonen til Fidje Store er svært lei og vanskelig.

- Det er utrolig trist. Vi er venner alle sammen og trenger hverandre. Signe Marie er utenfor landslagssystemet. Hun må reise på egen regning. Det har gjort det vanskeligere for henne, sier Grace Bullen til Dagbladet.

- Hva tenker du om måten hun blir behandlet på?

TRIST: Grace Bullen synes situasjonen Signe Marie Fidje Store har havnet i, er svært trist og uheldig. Foto: ATTILA KISBENEDEK / AFP
TRIST: Grace Bullen synes situasjonen Signe Marie Fidje Store har havnet i, er svært trist og uheldig. Foto: ATTILA KISBENEDEK / AFP Vis mer

- Jeg har ikke satt meg inn i hvordan hun har blitt behandlet. Fra min side er jeg fornøyd med hvordan ting har blitt for meg. Vi er fortsatt et lag og ønsker at hun kommer tilbake. Vi har ikke råd til å miste noen. Vi trenger henne. Om hun ønsker å fortsette på landslaget, bør vi finne en løsning. Det er alltid mulig å komme tilbake. Konflikten med forbundet skal ikke påvirke vårt forhold. Jeg har ikke noe vondt å si noe om henne.

- Er norsk bryting likestilt mellom kjønnene?

- I bryting er det vanskelig å svare på. Hvor mye skal til for å bli lagt merke til? Hva er målet? Å bli sett eller prestere best mulig? Vil vi ha det helt likt? Vil du bære fram deg selv, nasjonen eller kjønn? Hvis det er noe jeg føler er galt, sier jeg det heller til forbundet enn til media. Jeg driver med dette for å vise fram min nasjon, ikke bare kjønnene, sier Grace Bullen til Dagbladet.

- Bryting er ikke så stor idrett i Norge. De satser på dem som får fram resultater og kan gjøre idretten større. Jeg er ganske fornøyd. Det er vanskelig å drive med idrett i Norge. Den økonomiske delen gjør det vanskelig, hvis du ikke får støtten som behøves. Mange idretter har lang historie på herresiden, men ikke kvinnesiden. I bryting fikk først kvinnene delta i bryting i 2004. Det har nok en del å si. Historien.

Trenerens svar

Dagbladet har vært i kontakt med både Norges kvinnelandslagstrener Lotta Andersson og sportssjef Jacob Haug. Begge toner ned konflikten med Fidje Store.

- Signe har valgt å satse på eget landslag. Hun har alle muligheter for å kvalifisere seg til mesterskap, sier Lotta Andersson til Dagbladet.

- Hvordan er relasjonen mellom dere?

- Vi har ikke så mye forhold. Vi har ikke så mye med hverandre å gjøre.

- Kan hun blitt tatt tilbake på landslaget igjen?

SATSER ALENE: Signe Marie Fidje Store har flyttet til Canada for å ha noen å trene med, etter at hun ble kastet ut av landslaget. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
SATSER ALENE: Signe Marie Fidje Store har flyttet til Canada for å ha noen å trene med, etter at hun ble kastet ut av landslaget. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

- Ja, det er mulig. Muligheten er der. Vi må se på hva som har skjedd og hva som kan gjøres. De spørsmålene får du ta med sportssjefen vår.

Slår tilbake: - Latterlig

At Fidje Store selv har valgt å satse utenfor landslaget, nekter hun kontant på.

- Jeg har ikke valgt å droppe landslaget. Jeg har blitt kastet ut. Det er latterlig, sier det norske OL-håpet til Dagbladet.

Sportssjef Jacob Haug bekrefter til Dagbladet at landslagsutøverne kan bli tatt ut til mesterskap basert på andre kriterier enn Fidje Store, fordi de kan ta mer skjønnsmessige vurderinger og uttak av landslagsløperne som de ser daglig og kan ta ut for læringens og utviklingens skyld.

- For dem som ikke står i landslagssystemet er det bare objektive resultater vi kan se på. Er du på landslaget, kan vi ta ut mer basert på skjønn og ta med utøvere for læringens skyld, forklarer han.

Sportssjefen slår tilbake

Haug gikk for øvrig inn i sin lederstilling i Norges Bryteforbund først etter at Norges eneste kvinnebryter i OL ble kastet ut av landslaget - grunnet det som angivelig var dårlig oppførsel, ifølge bryteforbundet den gang.

MARERITT: Signe Marie Fidje Store føler seg utfryst av Norges Bryteforbund. Heiko Junge / NTB scanpix
MARERITT: Signe Marie Fidje Store føler seg utfryst av Norges Bryteforbund. Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

- Jeg begynte som sportssjef i bryteforbundet i fjor høst. Jeg kjenner ikke alle detaljer i saken med Signe Marie. Vi hadde et møte i fjor høst, hvor vi la fram våre tanker og hun la fram sine. Hun valgte å stå utenfor, men kan likevel kvalifisere seg til mesterskap, sier Haug til Dagbladet.

- Signe Marie hevder at hun har blitt utfrosset og kastet ut av landslaget - og at hun ikke frivillig har valgt å stå utenfor. Stemmer det?

- Vi kjenner oss ikke igjen i den beskrivelsen. Vi hadde en dialog med Signe før denne sesongen, hvor planer rundt lag ble diskutert og hva det vil si å være på laget. Signe kom med en del innvendinger til opplegget.

- Signe Marie hevder også at hun fikk beskjed om å holde kjeft av bryteforbundet etter OL, hvis ikke ville hun bli kastet ut av landslaget. Hva tenker du om det?

- Det er trist at Signe oppfatter dette sånn. Dette er fra før jeg begynte å jobbe i NBF, så jeg kjenner ikke detaljene i dette. Forbundet ønsker å skape best mulige rammer for våre utøvere, gjennom å bygge lag, og gode utviklingsmiljøer, og gjennom dette skape gode idrettslige prestasjoner, svarer Haug til Dagbladet.

- Hun hevder også at bryteforbundet velger jenter på landslaget som ikke tør å snakke høyt og si imot mengden. Hva er din kommentar til det?

- Jentene vi har på landslag er tatt ut fordi NBF har tro på deres utvikling og potensial. Jentene jobber for å utvikle seg best mulig, både i landslags regi og i treningshverdagen ellers, og vi jobber med å skape et best mulig miljø hvor det skal være takhøyde for å si ifra.

REAGERER: Signe Marie Fidje Store går hardt ut mot landslagsledelsen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
REAGERER: Signe Marie Fidje Store går hardt ut mot landslagsledelsen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

- Mange gutter blir sure på meg

Sportssjefen mener Fidje Store har kommet med ønsker som har vært vanskelige for bryteforbundet å møte.

- Da vi hadde et møte med henne, sier hun på den ene siden at hun vil være en del av landslaget, men at hun vil gjøre ting på sin måte. Hvis du vil være en del av landslaget, må vi gjøre ting felles. Du må ønske å være en del av det systemet. Samtidig er det individuell frihet og mye man må gjøre ved siden av. Man må være en del av landslagets aktiviteter for å være på landslaget, forteller Haug.

- Vi har ikke lukket noen dør for hvem som skal være på landslaget neste sesong. Det vi har sagt, er at det nærmer seg OL, og vi må spisse landslaget med de ressursene vi har. På bakgrunn av det må vi trolig spisse og kutte på landslaget. Noen skal ut. Det blir konsekvensen.

Fidje Store er ikke overrasket over Haugs utspill.

- Bryteforbundet sier så klart utad i media at det ikke er skjevfordeling. De må jo si at det er likestilling. Men det er ikke sant. Jeg har sittet i det i ganske mange år. Guttene blir hørt. Det blir ikke jentene.

- I bryting sliter de veldig med skjevfordeling mellom kjønnene. Jeg vet ikke hva baktanken er: Hvorfor vil de ikke gi jenter samme muligheter som gutta? Er det fordi vi tar penger av potten? Mange gutter blir sure på meg når de hører at jeg sier at det ikke er likestilling.

Dråpen som fikk begeret til å renne over

Fidje Store trodde oppgjøret hennes med eget forbund skulle gi en endring. Det har ikke skjedd, ifølge henne.

- Da jeg kvalifiserte meg til OL, tenkte jeg at nå ser de at jeg er god og tar meg seriøst og gir meg et skikkelig opplegg. Det lovte de, om jeg roet litt ned i media. Så kom det et møte hvor de skulle vise meg planen, men de hadde ikke laget noen plan. Det var dråpen som fikk begeret til å renne over. Jeg måtte planlegge reiser selv og finne noen å trene med alene i Bulgaria.

- Jeg hadde ikke engang råd til å ha med trener og måtte dra til fjellene i Bulgaria helt alene før OL. Der har du jentesatsingen før OL, mens alle gutta reiste samlet som et lag og hadde et felles opplegg. Stig André Berge hadde med trenere og sparringpartnere. Jeg hadde ingen. Det er enorm forskjell.

- Jeg fikk invitasjon for å trene i Tyrkia med gode sparringpartnere helt gratis og valgte det i stedet for å betale dyre billetter til Oslo for å trene med 12-åringer. Da ble jeg tvunget til å være en del av det opplegget. Jeg skjønner at man må følge et opplegg til en viss grad, men de sier samtidig at de ikke kan ha full oppfølging, og da må det være rom for at man kan velge det som er best for hver utøver.

Det nye livet i Canada

Nå har altså 23-åringen flyttet til Canada, for å få ro til å trene og satse for fullt sammen med sparringpartnere som kan gi henne matchingen hun trenger, nå som hun ikke er en del av landslaget.

- Jeg er i Canada og trener nå. Jeg trener med en olympisk gullvinner i klassen over meg. Jeg må finansiere satsingen selv, men får støtte av bryteklubben min og en sponsor, som jeg gir litt penger. I tillegg får jeg penger av foreldrene mine. Det er det glamorøse toppidrettslivet, sier Tana-jenta.

- Herrene har det ikke optimalt selv, men da bør de tenke hvordan vi kvinnene har det. Likestilling handler ikke om at vi skal ta fra gutta, men at vi bør ha samme muligheter.

Hun synes det er trist at ingen kvinnelige bryter orker å ha lange karrierer. Ingen på landslaget er eldre enn henne selv, altså 23 år.

- Jeg er 23 år og er den eldste generasjonen som satser bryting i Norge. Jeg har sett at de jentene som har vært eldre enn meg har lagt opp rundt min alder nå. De erkjenner at det ikke er noe poeng å satse. Økonomien blir for vanskelig. Man må satse selv og få inn pengene selv.

- En ting er å fighte mot de beste verden, men så må vi fighte mot vårt eget forbund i tillegg. Det er ikke rart at man mister gnisten når man må jobbe så mye i motvind. Det er veldig dumt når jeg ser så mange jenter med talent gir seg fordi de ikke får noe støtte.

Vil få Norge til å våkne

Hun håper norsk bryting klarer å skape en bedre kultur og miljø for kvinnene i framtida.

- Vi trenger utøvere i flere idretter enn i håndball, langrenn og vintersporter. De som sitter øverst ser ikke hvor viktig det er å ha forbilder å se opp til. Friidrett var i ferd med å bli et lite miljø, men nå har de fått Warholm og Ingebrigtsen. Tenk om vi hadde fått tilsvarende på jentesiden, sier Fidje Store.

- Hvis vi hadde kvinner eldre enn meg som fortsatte å satse, hadde jeg hatt noen å lære av og bryne meg mot. Da kunne jeg hatt noen å strekke meg etter. Så slutta de bare, og plutselig ble vi unge de beste i Norge. Det blir en ond spiral der bare yngre og yngre jenter slutter. Bare i år har tre unge jenter slutter, to på min alder og ei som er yngre.

- Da jeg klarte å kvalifisere meg til OL, fikk det folk hjemme til å våkne. Det var nok flere jenter som ble inspirert av det. Det er faktisk mulig å være fra Norge å hevde seg i verdenstoppen.

- Det jentebrytingen hadde trengt er å ha en person i forbundet med gode intensjoner for jentene. Bryteforbundet tar bare med jenter som de vet ikke tør å snakke høyt og si noe imot mengden.

Historikken skaper problemer

Fidje Store mener kvinnebryting har lavere status enn herrebryting grunnet historien. Først i 2004 fikk brytekvinnene delta i OL.

- Guttebryting har eksistert i OL mye lenger enn på jentesiden, så det ligger en del mer historie der. Jeg har vært i en del land, og det virker som at de vektlegger en medalje like mye på kvinnesiden som herresiden. Det gjør man ikke i Norge. I land som Bulgaria, Russland, Canada, Makedonia og Kosovo fikk jeg gaver og ble ropt opp for mitt EM-gull.

- Hvis du skal tenke business, vil det være lønnsomt å satse mye på jentene. Et gull er et gull. En medalje er en medalje.

- Det er begrenset med midler. Hvis gutta skal få mer midler, må det gå på bekostning av jentene. Etter at jeg kvalifiserte til OL, søkte forbundet om mer midler til brytingen. Det fikk de, men jeg fikk ikke noe av den potten, fordi de har kastet meg ut av landslaget.

Sportssjef Haug er ikke enig i det. Han er klar på at kvinner ikke diskrimineres av forbundet.

- Vi satser på begge kjønn. Vi har litt ulike modeller. Det har blitt satset systematisk på herrene i lengre tid enn kvinnene. Det har med historikk å gjøre. I tillegg kommer det finansiering fra Olympiatoppen, som er resultatbasert. Fra forbundets side er det like viktig med kvinnemedaljer enn herrene.

Brutal vei til OL

Nå jobber hun alt hun kan for å komme til OL i Tokyo i 2020. Kravene er knallharde. Utøverne må enten være topp fem i VM, topp to i EM eller topp to i den siste verdenskvalifikasjonen.

- Jeg har aldri blitt tatt ut til VM, selv om jeg klarte å kvalifisere meg til OL, som er ekstremt mye tøffere. Jeg fikk heller ikke være med i EM eller verdenskvalifikasjonen. Så fikk jeg være med på den aller siste kvalifiseringsmuligheten, hvor jeg måtte være topp to. Det klarte jeg, selv om jeg ikke fikk ta med min trener, forteller Signe Marie Fidje Store.

- Jeg føler mange norske politikere ikke ser viktigheten av idretten. De som holder på med idrett blir utviklet på så mange områder at det hjelper deg i arbeidslivet og på andre områder i tillegg. Du får kontakter internasjonalt, og det hjelper deg på mange områder i livet.