GIR ALT: Lars Petter Nordhaug kommer rett fra tre ukers høydetrening i Italia. Lørdag kjører han landeveisrittet i OL.
Foto: Erik Johansen / NTB scanpix
GIR ALT: Lars Petter Nordhaug kommer rett fra tre ukers høydetrening i Italia. Lørdag kjører han landeveisrittet i OL. Foto: Erik Johansen / NTB scanpixVis mer

Norsk OL-håp har fått høyderåd av Bjørndalen

Lars Petter Nordhaug (32) sykler for ny kontrakt i OL.

RIO DE JANEIRO (Dagbladet): - Det er ingen tvil om at OL er et greit utstillingsvindu, sier Lars Petter Nordhaug.

Han er på utgående kontrakt i Team Sky, og har ikke noe som helst i mot et godt OL-ritt for å bedre forhandlingskortene sine både hos Sky og eventuelle andre arbeidsgivere.

- Planen er i alle fall å holde på med dette noen år til, sier han om proff-karrieren.

Han er ikke avhengig av en OL-medalje for å få jobbtilbud, men med få ritt på merittlista denne sommeren, vet Nordhaug godt at det er veldig greit å få vist fram kvalitetene sine, gjerne i OL.

Ville kjøre Tour'en

Han har forberedt seg optimalt - i alle fall nesten.

- Hadde jeg fått kjøre Tour de France, hadde jeg valgt det. Men da det ikke gikk, satset vi på en tre ukers høydesamling i Livigno i stedet. Jeg føler vi fikk veldig mye ut av den. Det ble i alle fall ganske så mange høydemetre, sier han etter tre ukers kjøring i bratte bakker som ligner veldig på «monsterbakkene» i OL i Rio.

- Jeg har ikke all verdens erfaring med høydetrening, men de gangene jeg har gjort det, har jeg følt at det har fungert bra for min del, sier han.

- Vi har innhentet det som er av kompetanse i Olympiatoppen, og i tillegg har jeg pratet en del med Ole Einar Bjørndalen om høydetrening generelt. Jeg håper og tror jeg skal være så forberedt som jeg kan foran dette OL-rittet, sier han til Dagbladet.

- Og hvor bra kan det bli om du er det?

- Da klarer jeg så vidt - akkurat så vidt - å henge med de store kanonene opp Vista Chinese (lang og stupbratt) de to siste rundene, sier han.

- Egentlig er det vel kanskje ikke realistisk at jeg kan henge med, men med en maksdag er det ikke helt umulig, sier Lars Petter Nordhaug.

Går all in?

- Er dette rittet så viktig for deg at du går all in og heller risikerer å sprekke?

- Vel, vi får se. Jeg hadde vel ikke hatt noe i mot å sitte i et sterkt brudd. Jeg er helt sikker på at det kommer til å bli kjørt aggressivt underveis, sier Nordhaug om lørdagens OL-ritt over 190 kilometer i Rio de Janeiero.

Han tror en av de etablerte verdensstjernene kommer til å vinne, men som han sier:

- Det er et endagsritt. Det er OL. Alt kan skje.

Knallhardt

Mange har pekt på at traseen er den hardeste i OL noensinne. To bratte, og lange, bakker skal forseres fire ganger. De er så tøffe at Aleksander Kristoff allerede i fjor sommer sa at OL ikke var noe for ham.

Lars Petter Nordhaug derimot, kan være en slags joker på en god dag. Det mener også landslagstrener Stig Kristiansen.

- OL er sesongens hovedmål for Lars Petter. Han har forberedt seg godt, og er på et nivå nå som han ikke har vært tSidligere i sommer.

- Vi vet at han har vunnet worldtour-ritt før, og på en maksimal dag med supergode bein kan han faktisk klare å være med her, sier Kristiansen.