GIR ALT: Lars Petter Nordhaug kommer rett fra tre ukers høydetrening i Italia. Lørdag kjører han landeveisrittet i OL.
Foto: Erik Johansen / NTB scanpix
GIR ALT: Lars Petter Nordhaug kommer rett fra tre ukers høydetrening i Italia. Lørdag kjører han landeveisrittet i OL. Foto: Erik Johansen / NTB scanpixVis mer

Norsk OL-håp har fått høyderåd av Bjørndalen

Lars Petter Nordhaug (32) sykler for ny kontrakt i OL.

RIO DE JANEIRO (Dagbladet): - Det er ingen tvil om at OL er et greit utstillingsvindu, sier Lars Petter Nordhaug.

Han er på utgående kontrakt i Team Sky, og har ikke noe som helst i mot et godt OL-ritt for å bedre forhandlingskortene sine både hos Sky og eventuelle andre arbeidsgivere.

- Planen er i alle fall å holde på med dette noen år til, sier han om proff-karrieren.

Han er ikke avhengig av en OL-medalje for å få jobbtilbud, men med få ritt på merittlista denne sommeren, vet Nordhaug godt at det er veldig greit å få vist fram kvalitetene sine, gjerne i OL.

Ville kjøre Tour'en

Han har forberedt seg optimalt - i alle fall nesten.

- Hadde jeg fått kjøre Tour de France, hadde jeg valgt det. Men da det ikke gikk, satset vi på en tre ukers høydesamling i Livigno i stedet. Jeg føler vi fikk veldig mye ut av den. Det ble i alle fall ganske så mange høydemetre, sier han etter tre ukers kjøring i bratte bakker som ligner veldig på «monsterbakkene» i OL i Rio.

- Jeg har ikke all verdens erfaring med høydetrening, men de gangene jeg har gjort det, har jeg følt at det har fungert bra for min del, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi har innhentet det som er av kompetanse i Olympiatoppen, og i tillegg har jeg pratet en del med Ole Einar Bjørndalen om høydetrening generelt. Jeg håper og tror jeg skal være så forberedt som jeg kan foran dette OL-rittet, sier han til Dagbladet.

- Og hvor bra kan det bli om du er det?

- Da klarer jeg så vidt - akkurat så vidt - å henge med de store kanonene opp Vista Chinese (lang og stupbratt) de to siste rundene, sier han.

- Egentlig er det vel kanskje ikke realistisk at jeg kan henge med, men med en maksdag er det ikke helt umulig, sier Lars Petter Nordhaug.

Går all in?

- Er dette rittet så viktig for deg at du går all in og heller risikerer å sprekke?

- Vel, vi får se. Jeg hadde vel ikke hatt noe i mot å sitte i et sterkt brudd. Jeg er helt sikker på at det kommer til å bli kjørt aggressivt underveis, sier Nordhaug om lørdagens OL-ritt over 190 kilometer i Rio de Janeiero.

Han tror en av de etablerte verdensstjernene kommer til å vinne, men som han sier:

- Det er et endagsritt. Det er OL. Alt kan skje.

Knallhardt

Mange har pekt på at traseen er den hardeste i OL noensinne. To bratte, og lange, bakker skal forseres fire ganger. De er så tøffe at Aleksander Kristoff allerede i fjor sommer sa at OL ikke var noe for ham.

Lars Petter Nordhaug derimot, kan være en slags joker på en god dag. Det mener også landslagstrener Stig Kristiansen.

- OL er sesongens hovedmål for Lars Petter. Han har forberedt seg godt, og er på et nivå nå som han ikke har vært tSidligere i sommer.

- Vi vet at han har vunnet worldtour-ritt før, og på en maksimal dag med supergode bein kan han faktisk klare å være med her, sier Kristiansen.