HADDE IKKE SJANS: Petter Northug ramlet nedover resultatlista. Foto: Thomas  Rasmus skaug / Dagbladet
HADDE IKKE SJANS: Petter Northug ramlet nedover resultatlista. Foto: Thomas Rasmus skaug / DagbladetVis mer

Langrenn:

Norsk overraskelse på tremila, men den store snakkisen er Northug som sprakk

Langt bak.

FALUN / OSLO (Dagbladet): I utgangspunktet var Petter Northug vraket til helgas 30-kilometer i Falun. Men da Didrik Tønseth ble satt ut av en matforgiftning, ble det klart at Northugs form skulle få testet seg i dag.

Trønderen hang lenge på i det store tetfeltet og var med i frontfeltet etter 15 kilometer, men så stoppet det opp. Fem kilometer senere var han over minuttet bak, og hadde ikke sjans til å kjempe om en seier på tremila, der han til slutt ble nummer 31.

Det lover ikke godt foran det kommende VM i Lahti i februar.

Prøvde å gi Petter råd

- Jeg er ikke bekymret, men hadde jeg vært han, så hadde jeg vært det. Men han har en måned på seg og Petter er en luring, så man vet aldri, sa Emil Iversen om formen til Northug.

- Jeg prøvde å gi noen gode råd til Petter i går, men da begynte han å fortelle meg om formuen sin da han var like gammel som meg, fortsatte Iversen og lo.

Selv om Petter Northug er en mester i å toppe formen, er det lenge siden han har gått et bra renn. I vinter har han vært preget av høydeoppholdet han hadde i høst, og har stått over flere renn, blant annet Tour de Ski.

- Petter prøvde i starten, men han er ikke i god nok form for dette nivået ennå. Det er en måned til sprinten i VM, så det er god tid. Det er flere av guttene som melder seg på og viser seg fra sin beste side, og det blir en hyggelig utfordring å ta ut det laget som skal gå VM.

Superkreftene til Emil Iversen

Langrennsstjerna er direktekvalifisert til sprinten og femmila i VM som tittelforsvarer, men det spøker for alvor for de andre rennene for Northugs del.

- Jeg prøvde å være med så lenge som mulig, men det ble tøft på den fjerde runden. Man får et veldig løft når man ikke har konkurrert på en stund av et sånt løp, så jeg får håpe det er godt nok til å være i form i Lahti. Jeg er positiv til å bygge en formtopp, sa Northug til NRK etter rennet.

Men bedre gikk det for Martin Johnsrud Sundby og Emil Iversen.

De to hang i tetgruppa hele veien, og da Sundby rykket før den siste bakken, hang Iversen seg på. Mannen som i går brukte alle kreftene på alle heatene på sprinten og ble nummer to, hadde mye mer å gi i dag.

Iversen tok ut superkreftene sine og tok seg forbi Sundby. Da han hadde fått en luke på ti meter, klarte ikke suverene Sundby å ta ham igjen.

På oppløpet var mannen med ledertrøya sjanseløs, og måtte se seg overraskende slått av Emil Iversen. Calle Halfvarsson ble nummer tre.

Krogh brøt

Finn Hågen Krogh hadde ingen god dag i dag, og brøt underveis i løpet. Sjur Røthe ble nummer fire, Niklas Dyrhaug nummer fem.

Hans Christer Holund ble nummer ni, elleve sekunder bak Iversen. Northug kom inn tre minutter og ti sekunder bak seierherren i dag.

Pål Golberg fikk det heller ikke helt til, og ble nummer 43. Han kom inn 5,13 bak Iversen.